Despre secolul fanariot, cu Georgeta Filitti
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-secolul-fanariot-cu-georgeta-filitti/

Fundaţia Calea Victoriei vă invită sâmbătă 11 iunie, de la ora 11:00, la un nou eveniment  susţinut de istoricul Georgeta Filitti: a cincea întâlnire din seria Istoria românilor, Secolul Fanariot.

Un articol de Liliana Matei|9 iunie 2016

Una dintre cele mai controversate perioade din istoria noastră rămâne, fără îndoială, cea a domniilor fanariote. A fost soluţia adoptată de Poarta Otomană în faţa trădării explicite a domnilor români C. Brâncoveanu şi D. Cantemir.
Cei aleşi, funcţionari superiori ai Imperiului, cu o cultură solidă, diplomaţi avizaţi, ajung în ţările române nu neapărat cu ideea de a-l sluji pe sultan. Un amestec de exploatare sistematică, dispoziţii administrative salutare şi elemente de iluminism dau apă la moară atât detractorilor, cât şi apărătorilor acestui regim.

Construcţii noi, amenajări de drumuri, canale, conducte de apă, sisteme de iluminat, grădini, înmulţirea cafenelelor, a caravanseraiurilor, modă constantinopolitană, căsătorii mixte, folosirea limbii greceşti împănată cu românisme, coduri de legi în acord cu dreptul modern, influenţă franceză marcată (publicaţii, bucătărie, modă), implicarea în sistemul de spionaj al Porţii în Europa – toate acestea înfăţişează o societate receptivă, dinamică, plină de neprevăzut.

Vă invităm să discutăm despre toate acestea într-o dimineaţă de sâmbătă, în centrul Capitalei, într-o frumoasă clădire de patrimoniu: Grand Hotel Continental.

Lector: Georgeta Filitti

Data începere: 11 iunie 2016; Ora curs: 11:00

Cost: 35 ron; Cost redus: (card fidelitate, studenți, pensionari) 30 ron

Locul desfășurării: Grand Hotel Continental, Sala Petrascu, Calea Victoriei 56, intrare din str. Ion Campineanu

Înscrieri la [email protected]

Detalii la www.victoriei.ro

02
/09
/15

„Magia există...”, aşa cum spune sloganul, dar magia se propagă, contaminează şi se transmite! O dată la doi ani avem privilegiul să ascultăm în Bucureşti unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, alături de faimoşi dirijori şi interpreţi de seamă.

01
/09
/15

Povestea celei mai lungi domnii din istoria Franței începe în 1643, când micul Ludovic a trebuit să lase jucăriile deoparte ca să fie uns rege, la doar 5 ani. Va conduce destinele țării abia din 1661. Ludovic al XIV-lea a murit pe 1 septembrie, acum 300 de ani.

01
/09
/15

Orchestra Naţională Radio deschide seria evenimentelor în aer liber găzduite de Piaţa „George Enescu” (în lateralul Ateneului Român), prezentate în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” şi organizate de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti. Accesul publicului la aceste concerte şi recitaluri este liber, în limita locurilor disponibile.

01
/09
/15

Între 10 şi 27 septembrie, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti invită bucureștenii să facă un altfel de tur vizual prin Bucureşti, cu ocazia celui mai nou eveniment de la Hanul Gabroveni: expoziția foto NU PARCAȚI! semnată de artista poloneză Maja Demska.

01
/09
/15

Expoziția „De la propaganda politică la baby boom” este deschisă până pe 1 octombrie, la SWAN Technology Park, Kingston Building (Șos. București Nord nr. 15-23, Pipera).

31
/08
/15

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Lia Sinchevici (25 spre 26 de ani). Actriţă. Basarabeancă. Finalistă în acest an la Gala  HOP, care urmează să aibă loc la Costineşti. A jucat deja în filme de serie B. A jucat şi cu Jean-Claude Van Damme, şi cu Shia LaBeouf. Acum îşi construieşte un nume în teatrul românesc. Cum? Lia Sinchevici e – toată – o poveste.

31
/08
/15

Mii de oameni au venit seara trecută pe esplanada Operei Naționale București pentru a lua parte la un eveniment îndelung așteptat: ,,Promenada Operei”, cea de-a IX-a ediție, eveniment care s-a desfășurat sub conceptul Open Air Opera Classica, marcă a unei stagiuni aflate sub semnul unora dintre cele mai aplaudate titluri de operă şi de balet din întreaga lume.

30
/08
/15

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI Astăzi vi-l prezentăm pe Andrei Huțuleac (douăzeci și patru de ani), actor, pe la Metropolis, pe la Godot, pe la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”. Un actor, dar și un personaj, căci Huțuleac este, dacă nu știați, și puțin cam poet.

29
/08
/15

După două seri de filme la poalele Tâmpei, pe 26 și 27 august, și după nouă orașe parcurse, Caravana se îndreaptă spre București pe 29 august, cu nouă dintre cele mai bune filme alese din programul de scurtmetraje al Caravanei Filmelor NexT.