Dheepan, de Jacques Audiard, Palme d’Or. Lista completă a câştigătorilor Cannes 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/dheepan-de-jacques-audiard-palme-dor-lista-completa-a-castigatorilor-cannes-2015/

Regizorul francez Jacques Audiard a câştigat marele trofeu Palme d’Or, pentru lungmetrajul „Dheepan”, la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2015

Competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes (13 – 24 mai) a inclus în acest an 19 lungmetraje, printre care s-au aflat unele regizate de cineaşti celebri, între care se numără şi Jacques Audiard, dar şi Gus Van Sant, Matteo Garrone şi Paolo Sorrentino.

Filmul „Dheepan”, de Jacques Audiard, cu Vincent Rottiers şi Marc Zinga, este o saga curajoasă despre un refugiat tamil care ajunge să trăiască la periferia Parisului. Filmul îl prezintă pe Dheepan, un luptător pentru independenţă, un Tigru tamil din Sri Lanka.

Cum înfrângerea e aproape, Dheepan se hotărăşte să fugă. Ia cu el o femeie şi o fetiţă pe care nici măcar nu o cunoaşte, în speranţa că, părând o familie, vor obţine mai uşor azil politic în Europa. Cei trei ajung la Paris, unde el îşi găseşte o slujbă de paznic.

Aşa-zisa familie începe să-şi croiască o viaţă nouă, însă violenţele din cartier îi redeschid rănile războiului pe care şi le dorea cicatrizate. Instinctele de luptător se trezesc din nou.

De data asta Dheepan nu mai luptă pentru independenţă, ci pentru a-şi proteja ceea ce spera să devină „familia” sa reală.

Jacques Audiard este autorul unor pelicule emoţionante, precum „Şi inima mi se opri în loc/ De battre mon coeur s’est arrêté” (2005), „Un profet/ Un prophète” (2009) şi „Rugină şi oase/ De rouille et d’os” (2012).

Pe de altă parte, la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară, pelicula „Son of Saul”, cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a primit Marele Premiu al Juriului.

Juriul competiţiei oficiale a fost prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Totodată, regizorii Guillermo del Toro şi Xavier Dolan, actriţele Sophie Marceau, Sienna Miller şi Rossy de Palma, compozitoarea Rokia Traoré şi actorul american Jake Gyllenhaal au făcut parte din juriul oficial al festivalului.

Lista completă a premiilor Festivalului de Film de la Cannes 2015

Competiţia oficială:

Palme d’Or – „Dheepan”, de Jacques Audiard

Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) – „Saul Fia/ Son of Saul”, de László Nemes, cu românul Levente Molnár în distribuţie

Premiul Juriului – „The Lobster”, de Yorgos Lanthimos

Premiul pentru regie – Hou Hsiao Hsien, pentru „The Assassin/ Nie Yinniang”

Premiul pentru scenariu – Michel Franco, pentru „Chronic”

Premiul pentru interpretare masculină – Vincent Lindon, pentru rolul „La Loi Du Marché”, de Stéphane Brizé

Premiul pentru interpretare feminină – Rooney Mara, pentru rolul din „Carol”, de Todd Haynes, şi Emmanuelle Bercot, pentru rolul din „Mon Roi”, de Maïwenn

Caméra d’Or – „La tierra y la sombra”, de César Augusto Acevedo

Palme d’Or pentru scurtmetraj – „Waves ’98”, de Ely Dagher

Palme d’Or onorific: Agnès Varda

Un Certain Regard:

Marele Premiu – „Hrútar/ Rams”, de Grímur Hákonarson

Premiul juriului – „Zvizdan/ The High Sun”, de Dalibor Matanić

Premiul pentru regie – Kiyoshi Kurosawa, pentru „Kishibe no tabi/ Journey to the Shore”

Premiul Un Certain Talent – „Comoara”, de Corneliu Porumboiu


Premiul special al juriului (Prix de l’avenir): „Masaan”, de Neeraj Ghaywan, şi „Nahid”, de Ida Panahandeh

Premiile criticii internaţionale – FIPRESCI:

„Son of Saul”, de László Nemes, cu românul Levente Molnár (competiţia oficială)

„Masaan”, de Neeraj Ghaywan (Un Certain Regard)

„Paulina”, de Santiago Mitre (Semaine de la Critique)

Premiile juriului ecumenic:

Marele Premiu: Nanni Moretti, pentru „My Mother”

Menţiuni: „The Measure of a Man”, de Stephane Brize, şi „Taklub”, de Brillante Mendoza

Semaine de la Critique:

Marele premiu – „Paulina”, de Santiago Mitre

Révélation France 4 – „La Tierra y la Sombra”, de Cesar Augusto Acevedo

Aide Fondation Gan à la Diffusion – „Ni le ciel, ni la terre”, de Clément Cogitore

Premiul Découverte – „Varicella”, de Fulvio Risuelo

Premiul SACD – „La Tierra y la Sombra”, de Cesar Augusto Acevedo

Premiul Canal+ – „Ramona”, de Andrei Creţulescu

Cinéfondation:

Premiul I – „Share”, de Pippa Bianco

Premiul al II-lea – „Locas Perdidas”, de Ignacio Juricic Merillán

Premiul al III-lea – „The Return of Erkin”, de Maria Guskova, şi „Victor XX”, de Ian Garrido López

Quinzaine des Réalisateurs:

Premiul Art Cinema – „Embrace of the Serpent”, de Ciro Guerra

Premiul SACD – „My Golden Days”, de Arnaud Desplechin

Premiul Europa Cinemas Label – „Mustang”, de Deniz Gamze Ergüven

Premier Prix Illy pentru scurtmetraj – „Rate Me!”, de Fyzal Boulifa

Menţiune specială- „The Exquisit Corpus”, de Peter Tscherkassky

Carrosse d’Or – Jia Zhangke

Women In Motion Award: Jane Fonda

Queer Palm – „Carol”, de Todd Haynes

Palm Dog – Lucky din „Arabian Nights”, de Miguel Gomes

Foto: Dheepan, Jacques Audiard – Cinemagia

29
/04
/15

Independenţa Film va distribui în România încă trei filme selectate anul acesta la Cannes - mult așteptatul Love, al lui Gaspar Noé, programat în afara competiţiei, în secţiunea Midnight Screening, Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) şi Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael), în cadrul Quinzaine des réalisateurs .

28
/04
/15

În Cinematograful anilor '30 s-au impus - în acelaşi timp - o actriţă germană devenită americană prin adopţie, Marlene Dietrich, şi un actor francez, Jean Gabin. S-au iubit cu pasiune, dar Al Doilea Război Mondial le-a provocat ruptura fatală.

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.