Diana Iarca: „În meseria de actor, important e să nu disperi“
https://www.ziarulmetropolis.ro/diana-iarca-in-meseria-de-actor-important-e-sa-nu-disperi/

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Diana Iarca (25 de ani) este actriţă la Teatrul Notarra din Bucureşti şi creatoarea primei piese de teatru despre binecunoscuta reţea de socializare, intitulată Feisbuc. Absolventă a Liceului de Arte din oraşul Buzău, secţia actorie, Diana Iarca explică alegerea facultăţii cu acelaşi profil: “Am dat la facultatea de teatru fiindcă nu am […]

Un articol de Judy Florescu|4 februarie 2013

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Diana Iarca (25 de ani) este actriţă la Teatrul Notarra din Bucureşti şi creatoarea primei piese de teatru despre binecunoscuta reţea de socializare, intitulată Feisbuc.

Absolventă a Liceului de Arte din oraşul Buzău, secţia actorie, Diana Iarca explică alegerea facultăţii cu acelaşi profil: “Am dat la facultatea de teatru fiindcă nu am vrut să-mi schimb drumul. Am vrut să am doar o autostradă şi atât.  După ce am  terminat liceul, nu am avut curajul să dau din primul an la actorie, am dat la teatrologie, unde citeam  3-4 piese pe zi, documentare ce mi-a folosit în pregătirea mea ulterioară  pentru examenul de actorie.”

Dintre actorii pe care îi admiră şi cu care i-ar plăcea să colaboreze, îi menţionează cu o uşoară emoţie în voce: „ Oana Pellea, Andi Vasluianu, Florin Piersic şi Mircea Diaconu, căruia îi mulţumesc pentru încrederea acordată talentului meu aflat la început de drum.” Iar cel mai important sfat pe care l-a primit a fost de la Gavril Pătru, actor TNB, după terminarea facultăţii: „Bun ai absolvit. Şi acum ce faci? Să nu stai! Să te duci să joci! Să te duci chiar şi în provincie! Şi orice ar fi, nu dispera!”

E mare lucru să întâlneşti cu oameni din ale căror sfaturi  să te ghidezi toată viaţa.

Diana Iarca este convinsă că în fiecare om  există o poveste, de aceea oriunde merge are cu ea o agendă pentru a nota replici interesante. De exemplu ultima replică pe care a cules-o este din metrou şi îi aparţine unei fetiţe de 6-7 ani, căruia mama îi zicea: „Nu mai plânge! Fii şi tu mai glumeaţă!” Iar fetiţa i-a spus: „ Eu nu pot să fac glume decât când sunt fericită!”

Piesa Feisbuc este ilustrarea dramatică a unei poveşti reale petrecute pe internet,  iar spectactorii, regăsindu-se în situaţiile prezentate de personaje, au trimis la rândul lor propriile lor poveşti legate de celebra reţea de socializare.

“Nu scriu neapărat pentru mine, cât scriu pentru public, de aceea scriu comedie fiindcă  lumea vrea să se simtă bine la o piesă de teatru, să râdă,” spune Diana Iarca.

Tânăra actriţă este adepta unui stil de viaţă activ, mărturisind că se trezeşte la 8 dimineaţa chiar şi în ziua ei liberă, merge la terase unde studiază oamenii pentru căutarea de noi personaje pe care să le introducă în piesele sale şi savurează un mic, un element foarte important în activitatea ei de cercetare artistică.

În desăvârşirea sa profesională, Diana Iarca are ca motto replica : „Gândirea ne face laşi pe toţi.” (Hamlet, W. Shakespeare). Apoi explică: “Dacă te gândeşti prea mult cum să faci un rol, ajungi să nu-l mai faci.  Dacă aş sta să mă gândesc la personajul meu din Feisbuc, Mioara, de ce îl sună pe doctorul de care s-a îndrăgostit pe internet, ar trebui să intru prea mult în profunzimea personajului şi m-aş îndepărta de la scop. Nu, până la urmă jucăm oameni simpli. Când o fi să-l joc pe Freud, atunci se schimbă situaţia…”



31
/03
/16

Gheorghe Ifrim crede că un actor bun poate juca și divertisment, la televiziune, și roluri consistente în teatru. La Metropolis, îl puteți vedea în spectacolul „O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre deschise spre Nord”, în regia lui Mihai Constantin.

29
/03
/16

„Cahiers du Cinema” caută inovaţia, sinceritatea, un cinema liber, care nu manipulează. Suntem împotriva unui cinema prea serios, după rețetă, care răspunde aşteptărilor festivalurilor – afirmă, într-un interviu în exclusivitate pentru Ziarul Metropolis, Joachim Lepastier, critic de la celebra revistă franceză. Regizorul român favorit – Corneliu Porumboiu. 

25
/03
/16

A condus Teatrul de Artă Deva, a fost lector la Universitatea  „Lucian Blaga” din Sibiu şi prim regizor la Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu. În prezent este managerul Teatrului “Tony Bulandra” din Târgovişte şi conferenţiar universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca. Mc. Ranin este cunoscut pe toate continentele, de unde aduce artişti din aproape toate culturile şi religiile, în consacratul Festival „Babel”, ce are loc în fiecare an între 1 și 12 iunie.

23
/03
/16

Teofia Juravle citeşte cu ochi proaspăt realitatea urbană sau rurală, identitatea naţională, apoi le transpune în tablourile sale. A expus ceva timp în ţară, apoi în străinătate şi a avut succes. Săptămâna trecută, pe o stradă în spatele Teatrului Metropolis, într-un spaţiu original numit “Gallery”, a avut loc vernisajul expoziţiei sale de pictură pe sticlă, “Identitate”, care va putea fi vizionată până în 28 martie.

17
/03
/16

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu este unul dintre cei mai activi miniştri din Cabinetul Dacian Cioloş. Fost ambasador în Luxemburg, nepot al marelui om de litere Tudor Vianu, profesor universitar consacrat, doctor la Paris  cu o lucrare asupra căreia nu planează suspiciuni de plagiat. Ce caută acest om în Guvernul României?

14
/03
/16

A absolvit facultatea de teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București, clasa Ion Cojar - Adrian Titieni şi un masterat de actorie la clasa profesorilor Gelu Colceag - Tania Filip, în 2011.  Sabina Brânduşe a participat la numerose proiecte de televiziune și scurtmetraje. Debutul cinematografic și l-a făcut cu pelicula "California Dreamin' ", premiat la Cannes în 2007.

03
/03
/16

Sorin are poze. Și cărți poștale, și acțiuni, și obligațiuni, și certificate de vaccinare, și monede, și insigne. Sorin este colecționar, încă de la 14 ani, și poate umple o oră și jumătate de interviu vorbind despre pasiunile sale. Asta dacă se grăbește…

25
/02
/16

De 20 de ani, Marcelo Cobzariu este actorul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti unde poate fi văzut în spectacolele: „Butoiul cu pulbere” „Furtuna” „Revizorul” „Scrisoarea” „Vizita bătrânei doamne”. La Teatrul Metropolis joacă în comediile: “O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord” de Edvard Radzinski, în regia lui Mihai Constantin şi “Dator vândut”, în regia lui Dan Tudor.