Diana Lupescu, 60. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/diana-lupescu-60-la-multi-ani/

Ochii săi mari, albaştri şi prezenţa agreabilă, debordând de feminitate în lumina reflectoarelor, sunt de neuitat. S-a născut pe 7 octombrie 1954, la Bacău, şi aţi văzut-o în numeroase roluri, alături de mari artişti ai scenei româneşti.

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2014

Diana Lupescu a absolvit în 1978 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, sub îndrumarea dascălului Amza Pellea, maestru al artei dramatice, care i-a sădit în suflet pasiunea pentru teatru, cu toate formele sale. Această pasiune i-a devenit, în timp, profesiune de credinţă.

Spectacolele în care a jucat s-au bucurat de succes, având la bază texte ale unor mari autori din dramaturgia şi literatura universală şi română, precum: Luigi Pirandello (Astă-seară se improvizează), Franz Kafka (adaptare după romanul Castelul), A.P. Cehov (Trei surori), Larry Gelbart (Miresele căpitanului), Romain Rolland (Jocul dragostei şi al morţii), Milan Kundera (Jacques şi stăpânul său), Samuel Beckett (Play), Jean Poiret (Sărbători fericite), Ion Bucheru (Frumosul cotidian), George Ciprian (Omul cu mârţoaga), Aurel Baranga (Siciliana), D.R. Popescu (Piticul din grădina de vară), Liviu Rebreanu (adaptare după Ultimul bal), M.R. Paraschivescu (Păguboşii) sau Zaharia Bîrsan (Trandafirii roşii).

Diana Lupescu

În construirea personajelor sale a îmbinat spiritul comic şi dramatismul, umorul viu şi melancolia destinelor nefericite.

Şi în lumea filmului a rămas un nume de neuitat. Diana Lupescu s-a numărat printre actriţele favorite ale regizorilor de film. Colaborările sale din cinematografie s-au materializat în filme îndrăgite de public, dintre care amintim: Campioana (regia: Elisabeta Bostan), Buletin de Bucureşti (regia: Virgil Calotescu), Fata Morgana (regia: Elefterie Voiculescu), Iarba verde de acasă (regia: Stere Gulea), Povestea dragostei (regia: Ion Gopo), E-atât de aproape fericirea (regia: Andrei Băleanu), Există joi (regia: Adrian Petringenaru).

Apoi, în 2007, a absolvit regia de teatru în cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti, asumându-şi rolul de director de scenă. A regizat, pe scena Teatrului George Ciprian din Buzau, spectacole care se joacă, de ani de zile, cu casa închisă: Fii cuminte, Cristofor! de Aurel Baranga, Sirena şi Victoria de Aleksandr Galin, Părinţii teribili de Jean Cocteau. La Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov, se poate vedea Un bilet spre fericire de Spiró György, iar la teatrul Regina Maria din Oradea, spumoasa comedie: Sărbători fericite de Jean Poiret.

În stagiunea actuală, publicul o poate vedea la Teatrul Nottara spectacolele semnate de Diana Lupescu: Vacanţă în Guadelupa de Pierre Sauvil şi Eric Assous, Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare, Matrimoniale de Lia Bugnar, De dor şi drag, Maria Tănase şi Umor, amor, fior de dor… în Bucureşti, ambele bazate pe scenarii proprii.

Foto: Diana Lupescu – Nottara, Cinemagia

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

11
/03
/15

Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 84 de ani. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan