“Dincolo de colind”. Concert de colinde contemporane inițiat de Institutul Cultural Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/dincolo-de-colind-concert-de-colinde-contemporane-initiat-de-institutul-cultural-roman/

Zece variaţiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

Un articol de Diana Rotaru|7 decembrie 2018

În acest an aniversar, noile generații de compozitori români se apleacă, din nou, asupra colindelor tradiționale româneşti. Douăzeci dintre acestea au fost culese şi armonizate de compozitorul Bela Bartok în anul 1915 într-o colecție pentru pian, “Colinde Româneşti de Crăciun” (“Román kolindadallamok”).

De la această colecție a pornit proiectul “Dincolo de colind”, inițiat de Ariadna Ponta şi de Institutul Cultural Român, un proiect care a provocat zece tineri creatori, selectați prin concurs, să reinterpreteze, în manieră proprie şi folosindu-se de tehnici contemporane de compoziție, câte un colind la alegere.

Muzica tradițională românească, atât de miraculos stilizată de George Enescu la începutul secolului XX într-un limbaj personal, a dispărut puțin din sfera de interes a compozitorilor români în anii recenți, în avalanşa de curente, stiluri şi tehnici.

“Dincolo de colind” readuce în atenția creatorilor – şi a publicului – colindul ca sursă incitantă, complexă şi spirituală de inspirație. Cei zece tineri compozitori din Bucureşti şi Cluj au răspuns cu brio provocării şi au născocit zece lucrări originale, unele mai aproape de colindul-temă, unele foarte îndepărtate, pe o paletă largă expresivă şi estetică, de la melancolia ritmului parlando-rubato, la optimismul dansant al ritmului giusto

Ansamblul SonoMania, o prezență constantă în festivalurile de muzică contemporană, stimulează şi promovează tânăra generație de compozitori români încă de la înființarea sa în anul 2012, căutând mereu proiecte non-convenționale, de multe ori interdisciplinare, care să apropie publicul de muzica nouă.

“Dincolo de colind” nu este primul proiect de “variațiuni contemporane” în care este implicat ansamblul SonoMania, care a susținut în 2014 concertul “Frescomania” (variațiuni pe o arie de Girolamo Frescobaldi, sec. XVII) şi participă frecvent la Proiectul N-ESCU (variațiuni pe teme de George Enescu) organizat anual de Adina Sibianu şi de Muzeul Național “George Enescu”.

Accesul la eveniment este gratuit.

DINCOLO DE COLIND

Variațiuni contemporane pe colinde româneşti adunate de Béla Bartók

Ansamblul SonoMania

Dirijor: Simona Strungaru

Interpreți: Raluca Stratulat (vioară), Valentin Ghita (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet), Tamara Dica (violă), Eugen-Bogdan Popa (violoncel), Mihai Murariu (pian)

Director artistic: Diana Rotaru

Program:

Aurelian Băcan (n. 1985) – Variațiuni de colind(d)at:1. “Colind original”, 2. “Voalat”, 3. “Pe fugă”, 4. “Cadență, 5. “Capricios, 6. “De joc” – pentru oboi, clarinet, violă, pian

Bogdan Pintilie (n. 1993) – Reconstruction – pentru vioară, violoncel şi pian

Alexandru Sima (n. 1990) – weave.tear – pentru clarinet, vioară, violă, violoncel

Sebastian Androne (n. 1989) – Luminous – pentru vioară, violă şi violoncel

Vlad Răzvan Baciu (n. 1986) – Let it Ring – pentru oboi, clarinet şi pian

Áron Török-Gyurkó (1989) – Plai de munte – pentru ansamblu

DanDe Popescu (1985) – Creşte-mi, Doamne, creştiu – aranjament şi Îndrea – pentru ansamblu

Sebastian Țună (1987) – Perpetuum – pentru oboi, clarinet, vioară, violă, violoncel

Alexandru Ștefan Murariu (1989) – Colind-meditație după colinda laică „Pă dealu cu stînjenile” – pentru ansamblu

Andrei Petrache (1998) – Colindomania – pentru ansamblu

Foto: “Dincolo de colind” – facebook

 

 

 

 

 

 

 

03
/03
/15

Miercuri, 4 Martie, în Sala Mare a Ateneului Român, la orele 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Iosif Ion Prunner, şi pianistul Andrei Licareţ vor susține un concert cu un program alcătuit din lucrări de Johann Sebastian Bach.

27
/02
/15

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la naşterea muzicianului Marin Constantin, dirijor şi compozitor, fondator al Corului Naţional de Cameră Madrigal. Începând de la această dată, o serie de evenimente dedicate memoriei marelui om de cultură va avea loc atât în Bucureşti cât şi la nivel naţional și se va derula pe parcursul întregului an,.

27
/02
/15

Ziua de 8 martie nu putea trece neobservată la Sala Radio, unde acordeonistul francez Richard Galliano, unul dintre cei mai mari muzicieni ai momentului, va susţine un concert extraordinar.

26
/02
/15

Madonna a căzut de pe scenă în timp ce cânta la ceremonia Brit Awards 2015, desfăşurată miercuri seară în Londra. Cântăreaţa a aterizat dur, dar s-a ridicat rapid şi a continuat spectacolul.

25
/02
/15

În luna martie, două recitaluri cu acces liber (în limita locurilor disponibile), se vor derula în Studioul Alfred Alessandrescu, spaţiu mai intim dedicat muzicii şi situat tot în clădirea Radio România (ca şi Sala Radio). Cele două evenimente vă propun întâlnirea cu partituri semnate de doi „titani” ai muzicii clasice – Mozart şi Beethoven.

24
/02
/15

În continuarea tradiţiei muzicale iniţiate de marele violonist Ion Voicu, fiul său, Mădălin Voicu – în ipostază de dirijor – şi nepotul său, Mădălin Voicu jr. - la pian – vor urca pe scena Salii Radio, la concertul pe care îl vor susţine vineri, 27 februarie, de la ora 19.00, alături de Orchestra Naţională Radio.

21
/02
/15

Sâmbătă, 28 februarie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul ,,We must believe in spring”, susținut de Mircea Tiberian Ensemble, împreună cu Nadia Trohin, o tânǎrǎ artistă cu o evoluţie spectaculoasă pe scena românească a jazzului din ultimii ani, și experimentatul saxofonist Cristian Soleanu.

18
/02
/15

O călătorie către cea mai elegantă şi mai opulentă curte regală a barocului european – Curtea lui Ludovic al XIV-lea, legendarul Rege Soare - într-o perioadă de înflorire pentru toate artele, este ceea ce vă propune Orchestra de Cameră Radio, în concertul programat miercuri, 25 februarie (19.00), la Sala Radio.

17
/02
/15

Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu "Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română", "Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România" şi "Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici" din Chişinău (Republica Moldova) prezintă spectacolul Ansamblului "Archaeus", cu opera de cameră în şapte tablouri pentru soprană, tenor şi septet instrumental "UNU PLUS MINUS UNU" op.148-154 de Liviu Dănceanu, în Festivalul Internaţional de Muzică "MĂRŢIŞOR 2015". Spectacolul va avea loc la Sala Mare a Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici din Chişinău, marţi 4 martie, ora 18.00.

17
/02
/15

Ceainăria ARCUB găzduieşte joi, 26 februarie, de la ora 19.00, întâlnirea dintre autorul Radu Paraschivescu si omul de televiziune si de radio Luca Niculescu, în cadrul căreia vor dezbate tema "... în lume nu-s mai multe Românii". Discutia va fi completată de recitalurile solo, în aceeasi notă, ale naistei Cornelia Tihon.

16
/02
/15

Biletele pentru 10 concerte din seria celor Camerale (Ateneul Român) s-au epuizat și 4 din seria Mari Orchestre (Sala Palatului) sunt în curs de epuizare, potrivit cifrelor furnizate de Eventim. Cele 25.000 de bilete pentru Festivalul Enescu 2015 vândute până la ora 12.30 PM reprezintă în jur de 55% din totalul celor 46.500 de bilete puse în vânzare luni dimineață, la ora 10.00 AM