„Dinner for Adele”, la Fiction Tuesdays
https://www.ziarulmetropolis.ro/dinner-for-adele-la-fiction-tuesdays/

Centrul Ceh continuă proiecţiile Fiction Tuesdays, un nou program de proiecţii de film. Marţea aceasta, 20 martie, de la ora 20:00, va fi proiectată comedia poliţistă „Dinner for Adele”, în regia lui Oldrich Lipský.

Un articol de Liliana Matei|17 martie 2018

Fiction Tuesdays, ediţia de primăvară, aduce 6 filme de ficţiune cehoslovace, aparţinând Noului Val, însă mai puţin cunoscute publicului de aici. Cu toate acestea, filmele sunt emblematice pentru cinematografia cehoslovacă, fiind selectate pentru a se încadra în tema fantasticului şi science fiction-ului, unele având şi un substrat comic. Primele trei filme, Ferat Vampire, Ikarie XB 1 și When the Cat Comes, au fost primite cu căldură de publicul fidel al Centrului Ceh, dar şi de cei pasionaţi de astfel de filme.

Dinner for Adele” este o comedie polițistă savuroasă și totodată un film suprarealist, conturată în jurul celebrului detectiv newyorkez Nick Carter, care este convocat în Praga anilor 1900 pentru a investiga dispariția unui câine, mai exact, a Marelui Danez al contesei Thun. În timpul investigației, detectivul american – un personaj ce se creionează în literatura romanelor de duzină începând cu anul 1866 și dăinuie în benzile desenate și totodată în filmele hollywoodiene până în anii ’90 – se confruntă cu o serie de crime misterioase, comise de diabolicul botanist Baron von Kratzmar (alias „Grădinarul”) împreună cu planta sa carnivoră, Adele.

Renumitul animator Jan Švankmajer contribuie decisiv la atmosfera anilor 1900 prin gadget-urile neobișnuite create și inserțiile secvențelor de animație, într-o zonă ce amintește de „The Little Shop of Horrors” (1960) al lui Roger Corman. Copilul din flori dintre Sherlock Holmes și Inspector Gadget, Nick Carter devine obiectul purei plăceri cinematografice într-o comedie cehă clasică: o vastă imaginație suprarealistă centrată spre nicăieri, dar corelată atent prin elementele identității culturii vizuale și prin energia încântătoare. Ostentație vizuală înfloritoare la superlativ.

Proiecția are loc la Centrul Ceh (str. Ion Ghica, nr. 11, Bucureşti), pe 20 martie, de la ora 20:00. Uşile se deschid la ora 19:30 şi veţi fi întâmpinaţi cu ceai cald şi entuziasm. Intrarea este liberă, iar subtitrarea este în limba engleză.

Eveniment Facebok aici.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.