Divan Film Festival, la final. 32 de filme, 14 invitați speciali și peste 4.000 de spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/divan-film-festival-la-final-32-de-filme-14-invitati-speciali-si-peste-4-000-de-spectatori/

Cea de-a 9-a ediţie a festivalului dedicat filmului şi artei culinare balcanice, Divan Film Festival s-a încheiat sâmbătă. Timp de nouă zile, de pe 24 august până pe 1 septembrie, cei aproximativ 4.000 de spectatori prezenţi în Craiova şi Port Cultural Cetate au participat la proiecţii şi întâlniri cu cineaşti din spaţiul balcanic, concerte şi demonstraţii culinare de excepţie.

Un articol de Petre Ivan|3 septembrie 2018

Reunite sub tema acestei ediții –  “Balcanii visează” – în programul festivalului s-au regăsit 15 filme de lungmetraj selectate de Cătălin Olaru, director artistic, dintre care 13 au rulat pentru prima dată în România, precum și 17 filme de scurtmetraj, alese de selecționerul Massimiliano Nardulli.

Au fost proiectate producțiile autohtone “Dragoste 1: Câine” (2018), prima parte a trilogiei dedicată dragostei semnată de Florin Șerban, care a rulat în avanpremieră națională, în prezența actorului Valeriu Andriuță, precum și  proiecția specială a filmului “Moromeții” (1987) plus un fragment de 15 minute din noul film al lui Stere Gulea, “Moromeții 2” (2018), care va fi lansat în această toamnă.

Printre invitații speciali ai acestei ediții s-au numărat regizorul kurd Kazim Öz, autor al filmului care a deschis festivalul, “Zer” (Germania, Turcia, SUA, 2017), actorul Dan Bordeianu, prezent la această ediție în calitate de actor principal în scurtmetrajul “Sâmbătă” / “Sabado” (Albania, Columbia, 2016), sau Liviu Mărghidan, producătorul primului film pentru copii realizat după Revoluție, “Străjerii” / “The Sentries”.

Mircea Dinescu

Coloana sonoră a festivalului a fost asigurată de trupa transilvăneană, sZempöl Offchestra, care a ridicat publicul în picioare în seara deschiderii festivalului, la Craiova, în timp ce în Port Cultural Cetate, Aida și Noi, trupa ai cărei membri vin din Bosnia, Cuba, Chile, Germania și România, a adus un mix irezistibil de glam disco și folclor balcanic, iar Mambo Siria a încântat audiența cu versurile lor deocheate pe muzică lăutărească din zona Olteniei.

Pe lângă filme, Divan Film Festival se distinge prin demonstrațiile culinare susținute anual de către gazda evenimentului, Mircea Dinescu. Anul acesta, istoricul culinar Cosmin Dragomir a completat meniul Divan Film Festival cu povești despre bucătăria balcanică, spre marele deliciu al publicului.

Prezentatorul celei de-a 9-a ediție a Divan Film Festival a fost scriitorul Adrian Teleșpan.

Divan Film Festival a avut loc în perioada 24 – 26 august în Craiova, la Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, și 27 august – 1 septembrie în Port Cultural Cetate.

Foto:  Divan Film Festival – facebook

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.