Djuvara, Patapievici, Kundera & Co – colecţia de primăvară-vară la Humanitas
https://www.ziarulmetropolis.ro/djuvara-patapievici-kundera-co-colectia-de-primavara-vara-la-humanitas/

La Godot-Café, pe Blănari, la numărul 14, s-a desfăşurat un prânz cu cărţi în mijlocul săptămânii. S-au prezentat, în context, colecţiile de primăvară-vară ale editurilor Humanitas şi Humanitas Fiction. Printre acestea, Djuvara, Patapievici, Pleşu, Cărtărescu, Kundera, Baricco, Llosa, Sabato, Vonnegut, Anais Nïn sau Ezra Pounde.

Un articol de Andrei Crăciun|17 martie 2014

La Godot-Café, pe Blănari, la numărul 14, s-a desfășurat un prânz cu cărți în mijlocul săptămânii. S-au prezentat, în context, colecțiile de primăvară-vară ale editurilor Humanitas și Humanitas Fiction. Printre acestea, Djuvara, Boia, Patapievici, Pleșu, Cărtărescu, Kundera, Baricco, Llosa, Sabato, Vonnegut, Anais Nïn sau Ezra Pounde.

Editura Humanitas își îmbogățește în această primăvară seriile de autor. În aceea dedicată lui Neagu Djuvara, se anunță un titlu nou: “Civilizații și tipare istorice. Un studiu comparat al civilizațiilor”, o ediție de colecție, ilustrată. Reputatul istoric va fi prezent și în seria “Portrete în dialog”, cu volumul “Trecutul este viu” (Filip-Lucian Iorga în dialog cu Neagu Djuvara).

La o sută  de ani de când glonțul din revolverul unui student bosniac, Gavrilo Princip, a schimbat istoria lumii declanșând Primul Război  Mondial, Lucian Boia publică în seria de autor pe care Humanitas i-o dedică volumul “Primul război mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări”. Un must-read al sezonului.

Horia-Roman Patapievici revine cu o ediție a doua a îndrăgitei lucrări “De ce nu avem o piață a ideilor? Despre idei și blocaje”, iar Dan C. Mihăilescu își crește seria de autor cu un titlu aparte – “Despre nerăbdarea de a fi răbdător”. Andrei Pleșu nu lipsește nici el – se va publica o ediție de colecție, adăugită cu 25 de texte noi, a volumului “Despre frumusețea uitată a vieții”.

Mircea Cărătrescu va fi prezent cu trei ediții de colecție din “Orbitor”. Vor fi readuse în fața cititorilor și “Aripa stângă” și “Corpul” și “Aripa dreaptă”, precum și “Levantul”.

Ediții de colecție vor tot fi! Și Platon (Dialoguri socratice) și Eminescu (Poezii), ediție îngrijită de Cătălin Cioabă, și Mircea Ivănescu (Versuri), ediție îngrijită de Al. Cistelecan.

Întoarcerea lui Milan Kundera

Humanitas pariază și pe autorii români și propune un titlu de Dan Alexe (Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase).

În ceea ce privește autorii străini, seria de autor Elizabeth Gilbert se îmbunătățește cu “Amprenta tuturor lucrurilor”, iar seria de autor Mario Vargas Llosa cu “Sărbătoarea țapului”.

O adevărată lovitură editorială o reprezintă publicarea în limba română a celui mai nou roman semnat de Milan Kundera – “Sărbătoarea insignifianței”.

Djuvara

În colecția “Râsul lumii”, coordonată de Radu Paraschivescu, Radu Paraschivescu însuși va publica “Muște pe parbrizul vieții”, care se vrea a fi un nou catalog de perle, în stilul care l-a consacrat deja.

Va mai apărea și “Heidegger și un hipopotam intră pe poarta raiului” de Thomas Cathcart și Daniel Klein, precum și Philippe Héraclès, “Marea carte a umorului negru” sau Ned Sherrin, “Dicționarul Oxford al citatelor comice”.

În colecția “Memorii/Jurnale” apar Aleksander Wat – “Secolul meu: confesiunile unui intelectual european, convorbiri cu Czeslaw Milosz”, Péter Vardy – “În viață sunt lucruri care nu se fac.

Și se fac…”, cu o prefață de însuși Gabriel Liiceanu, Franny Moyle, “Constance. Tragica și scandaloasa viață a doamnei Oscar Wilde” și Jeff Briges, Barnie Glassman, “The Dude și maestrul Zen”.

În aceeași colecție, o apariție antologică – un volum scris de Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, “În mâinile lui Dumnezeu. Însemnări inime”, volum pe care cel mai iubit Papă din secolul XX nu l-ar fi vrut publicat. Dar iată că se publică.

Și un preconizat bestseller – “Casele care ne-au făcut oameni”, un volum pereche al bestsellerului “Intelectuali la cratiță”.

Alte două titluri care nu vor trece neobservat: Monica Lovinescu, Jurnal inedit (2001-2002) și “O istorie a literaturii române pe unde scurte”.

Un new-entry cu mare potențial – Barbu Olănescu-Orendi, “Amintiri” și un volum îndelung așteptat – Antoaneta Ralian, “Călătoriile mele, scriitorii mei. Însemnările unei nonagenare”. Și o apariție suprinzătoare – Liliana Angheluță, “Cireșe amare. Scrisori din Italia”.

“Povestea Banilor”, o serie coordonată de Ștefan Liiceanu

În colecția “Vintage”, foarte la modă, Sabina Brătianu, “Din viața familiei Ion C. Brătianu. 1914-1919. Cu un ados de însemnări 1870-1941”, Ion Ghica, “Scrisori către Vasile Alecsandri” și Constantin Bacalbașa, “Bucureștii de altădată”.

Djuvara

În colecția “Istorie” se remarcă Simon Berthon cu “Război între aliați” și faimosul Alain Besancon cu “Anatomia unei stafii. Falimentul unei utopia”.

La “Știință”, o carte care a făcut carieră în Occident, a șarmantului matematician francez Cedric Villani – “Teorema vie”, precum și celebra “Teoria universală” de Stephen Hawking.

Colecțiile “Contrapunct”, “Filozofie”, “Practic”, “Junior” și “Eseu” (ziaristul independent Andrei Crăciun publică, aici, volumul “Baricadele”) propun și ele titluri interesante.

În același timp, și în afara colecțiilor se anunță apariții inedite. Foarte așteptată este și seria “Povestea Banilor”, coordonată de Ștefan Liiceanu.

Titluri noi de Ernesto Sabato, Alessandro Baricco sau James Meek

La Humanitas Fiction va fi o adevărată sărbătoare a literaturii mari. Sunt așteptate volume noi de Isabel Allende, Amos Oz, Ernesto Sabato, Eric-Emmanuel Schmitt, Paolo Coelho.

Pe “Raftul Denisei” își vor face loc titluri noi de Mo Yan, Yoko Ogawa, Thomas Mann, Simone de Beauvoir, Katherine Govier, Kurt Vonnegut, Ellis Avery, Nick Hornby, J.M. Coetzee, Anthony Burgess, Yasishi Inoue, Alessandro Baricco, Richard Bach, Yasunari Kawabata, Sorj Chalandon, Hélène Grémillon, James Meek, Nikos Kazantzakis, Anais Nïn, Zelda Fitzgerald (“Acordă-mi acest vals”).

Djuvara

Anais Nïn

O excepțională serie de autor Ezra Pounde va debuta cu “Opera poetică timpurie”. În colecția de poezie, polonezul Tadeusz Rozewicz, cu “Poeme alese” (Polonia e țara invitată la Bookfest, la sfârșitul lunii mai).

Foto cu Neagu Djuvara , Milan Kundera şi Anais Nïn – Humanitas, wikipedia

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.