„Doar o răsuflare”, cel mai bun film documentar la Festivalul de la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/doar-o-rasuflare-cel-mai-bun-film-documentar-la-festivalul-de-la-sarajevo/

Filmul documentar “Doar o răsuflare”, realizat de Monica Lăzurean-Gorgan a primit Premiul pentru cel mai bun film documentar din competiţia oficială de documentare, “The Heart of Sarajevo”, a Festivalului de Film de la Sarajevo.

Un articol de Petre Ivan|23 august 2016

DOAR O RĂSUFLARE explorează natura profund contradictorie a iubirii în viața de familie.

Reprezentând atât o călătorie de inițiere, cât și o parabolă teologică, filmul devine martorul a șapte ani din viața familiei Sicrea, care locuiește într-un sat din România, surprinzând, în imagini picturale, încercările prin care trec Dobrin, Lia, soția lui și cei 3 copii.

Dobrin așteaptă să se întâmple o minune, care să o facă pe Denisa, fiica lui cea mică, să se ridice din scaunul cu rotile și să poată merge. Pe măsură ce copiii devin adulți, vedem cum legătura puternică a tatălui cu Dumnezeu influențează relațiile de familie.

Filmul este regizat și produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producție Manifest Film, în co-producție cu HBO Europe.

Acest film ne-a cucerit inima și mintea pentru că a reușit să aducă la viață cele mai importante calități ale documentarului. În abordarea ei, regizoarea s-a dovedit a fi foarte riguroasă. Față de personajele ei are atât compasiune, cât și umor și caldură și reusește să spună o complexă poveste de iubire în limitele strâmte ale cadrului familiei. – Motivația juriului Festivalului de Film de la Sarajevo

Foto: Doar o răsuflare  – facebook

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.