Docu-serie animată despre Dumitru Prunariu, singurul astronaut român
https://www.ziarulmetropolis.ro/docu-serie-animata-despre-dumitru-prunariu-singurul-astronaut-roman/

Animation Worksheep a lansat primul episod dintr-o serie de 12 scurtmetraje de animaţie Pixel Art despre momentele esenţiale din viaţa lui Dumitru Dorin Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2019

Numit „Sputnik & Gagarin”, primul episod din această serie web animată este dedicat momentelor declanșatoare de fantezie din copilăria și adolescența lui Dumitru Prunariu, născut în 1952, în Brașov. Primul dintre acestea, lansarea primului satelit artificial al Pământului, botezat Sputnik 1, are loc pe când Dumitru avea doar cinci ani.

Patru ani mai târziu, în jurul orei 9 dimineața, cosmonautul sovietic Iuri Alexeevici Gagarin devenea primul om care zbura în spațiul cosmic, un prim pas din proiectul spațial ambițios al URSS, numit Vostok.

La 14 mai 1981, pe când avea 29 de ani, Dumitru Prunariu devenea primul român care zburase vreodată în spațiul cosmic, și avea să rămână și singurul. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Această serie de animații scurte, un produs media unic avându-l în centru pe Dumitru Prunariu, fost inițiată în cadrul celei de-a unsprezecea ediții ale atelierului Animation Worksheep, care a avut loc între 31 august – 22 septembrie 2018, la Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic.

O echipă formată din 13 tineri animatori, sub îndrumarea trainerilor Dan Panaitescu, Ion Aramă, Radu Pop și Vlad Ilicevici, au pus bazele acestui proiect la care au continuat să lucreze Ion Aramă și Radu Pop, până în prezent.

Un proiect organizat de Asociația Culturală ESTENEST, condusă de Vlad Ilicevici, Animation Worksheep este singurul atelier intensiv de film de animație din România, care își propune să reproducă ritmul și stilul de lucru din marile studiouri de animație internaționale.

În cadrul aceleiași ediții din toamna trecută a fost produs videoclipul animat al piesei „Sorcova”, a formației Vița de Vie, de pe albumul „Şase” (-) – cea de-a doua parte a materialului discografic „Șase/Șase”.

Cea de-a douăsprezecea ediție Animation Worksheep se desfășoară în această perioadă, la CINETic. Tema atelierului care a avut startul pe 1 martie și care durează trei săptămâni este interacțiunea dintre muzică și animație, modalitățile prin care cele două se pot influența și potența reciproc.

O nouă echipă de tineri animatori, îndrumați de aceiași specialiști ai industriei, vor realiza produse animate pentru proiectul muzical al Mariei Balabaș și Alexander Arpeggio, doi artiști contemporani care explorează sunetul din perspective noi, nonconformiste.

Maria Balabaș este jurnalistă și muziciană, moderatoarea emisiunii Dimineața crossover de la Radio România Cultural, cu o serie de proiecte la activ dedicate noilor forme de creație radiofonică (Generația sonoră). Alexander Arpeggio este un DJ și producător din Berlin care și-a început cariera în urmă cu șaptesprezece ani, influențat de New Wave, Italo Disco și Minimal Synth.

Totodată, noua generație de worksheeperi va lucra la un videoclip animat realizat în tehnica stopmotion, care va ajuta publicul să se familiarizeze cu activitatea Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic, gazda Animation Worksheep începând din 2016.

Animation Worksheep este un proiect co-finanțat de AFCN și CNC.

Linkuri – producții ale Animation Worksheep:

Vița de Vie – Sorcova

Robin and the Backstabbers – Cand te-am cunoscut, Cristina

Coma – Montagne Russe

Subcarpați – Dintr-o Lume În Altă Lume

Orkid – Stargaze

Proiecții Harun și Marea de Povești

Experiment

Spot comercial Testul Veneris

Spot comercial Testul Barza

Foto: Dumitru Prunariu – facebook

 

10
/02
/19

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.

10
/02
/19

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră mondială în secțiunea Forum a Festivalului de la Berlin, „Monștri.”, debutul în regia de lungmetraj al lui Marius Olteanu, este un film care tratează cu delicatețe un moment de cumpănă din relația unui cuplu din București, interpretat de Judith State și Cristian Popa.

10
/02
/19

"Învigătorul uită că se află într-o cursă, lui îi place doar să alerge." - Joe Pesci, "A funny guy", Joe Pesci, laureat al premiilor Oscar, comediant şi interpret al unor personaje extrem de volatile, într-o varietate de genuri cinematografice, născut, la Newark, New Jersey a împlinit, ieri, 76 de ani.

09
/02
/19

Actorul britanic Albert Finney, nominalizat de cinci ori la premiul Oscar şi cunoscut pentru apariţiile sale în filmele "Tom Jones", "The Dresser", "Murder on the Orient Express" şi "Erin Brockovich", a murit la vârsta de 82 de ani. Finney a combinat filmul, apariţiile TV şi scena, de-a lungul unei cariere remarcabile de şase decenii.

08
/02
/19

INTERVIU „Monștri.”, debutul regizorului Marius Olteanu, este singurul film românesc din selecția din acest an a Festivalului de la Berlin, unde a fost inclus în secțiunea Forum. Un film cu o „poveste de dragoste atipică”, așa cum o numește Marius Olteanu, care vorbește pe larg despre realizarea acestui lungmetraj ambițios.

07
/02
/19

Mâine (joi), începe, la Berlinale Palast, Festivalului de Film de la Berlin.Eevenimentul va fi deschis de actriţa Juliette Binoche, preşedinta juriului internaţional de anul acesta, Monika Grütters, ministrul german al Culturii, Michael Müller, primarul Berlinului si Dieter Kosslick, directorului Berlinalei. Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va avea loc în perioada 7 - 17 februarie.

05
/02
/19

Ro Image 2000 împreună cu Idea Film Distribution anunță premiera în cinematografe a filmului semnat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru. Inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul medical din România acum trei ani, SĂ NU UCIZI reprezintă debutul în lungmetraj al celor doi regizori și va putea fi văzut în cinematografe din 1 martie.

04
/02
/19

CRONICĂ DE FILM Deşi ieşirea Regatului Unit din UE nu s-a finalizat încă, britanicii au lansat deja un film, producţia de televiziune „Brexit”, regizată de Toby Haynes şi cu Benedict Cumberbatch în rolul principal, care încearcă să reconstituie campania de dinaintea referendumului din 2016. Disponibil pe HBO şi HBO GO.

02
/02
/19

„Balerina”, lungmetrajul de debut al belgianului Lukas Dhont a obținut în luna ianuarie o serie de nominalizări la unele dintre cele mai importante Premii Europene: Premiile Academiei César și Premiile Magritte. „Balerina” va intra în cinematografe în București și în ţară începând cu 15 februarie 2019, fiind distribuit de Voodoo Films.

01
/02
/19

79 de producții românești lansate în 2018 intră în cursa pentru nominalizări la Premiile Gopo. Filme precum „Moromeții 2” (r. Stere Gulea), „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (r. Radu Jude), „Dacii liberi” (Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan) sau „Fotbal infinit” (r. Corneliu Porumboiu) se regăsesc printre cele 28 de lungmetraje eligibile pentru nominalizări.

30
/01
/19

CRONICĂ DE FILM Fără a fi inovator, „Mary Queen of Scots” (2018), debutul regizoarei britanice Josie Rourke, are farmec în special prin confruntarea pe care o pune în scenă între două rivale, Maria Stuart, regina Scoției, și regina Elisabeta I a Angliei, jucate de două tinere staruri: Saoirse Ronan și Margot Robbie.