Docuart Fest – a treia ediție
https://www.ziarulmetropolis.ro/docuart-fest-a-treia-editie/

Docuart Fest, festivalul de film documentar românesc, aflat la cea de-a treia ediţie, şi-a ales filmele participante care vor fi proiectate şi jurizate în perioada de desfăşurare a evenimentului, 1-5 octombrie.

Un articol de Liliana Matei|2 septembrie 2014

Filmele au trecut deja de o primă rundă de selecție, în care trei nume sonore în lumea criticii de film – Anca Grădinariu, Mihai Fulger și Florin Barbu – le-au vizionat și notat după criterii care promit o saptămână de pomină cu proiecții de neratat pentru orice cineast în aceeași locație ca și în anul precedent, Cinemateca Eforie.

Documentarele vorbesc despre personalități sau evenimente uimitoare, dar pe de-a-ntregul reale, cu substanță și încărcătură de tipul celor căutate cu adevărat de public într-o sală de cinema. Materialele video împletesc povești cu tâlc cu personaje inedite, îmbrăcate fiind de-o viziune regizorală autentică. Povești ce merită văzute, ele se disting de alte filme, după caz, printr-un subiect bine documentat istoric, prezentând nimic altceva decât realitatea prin mijloace plastice făcute să țină audiența lipită de scaune. Acestea se vor împărți în două secțiuni din cadrul festivalului, una principală și alta studențească, urmând ca în funcție de acestea să fie acordate premii în ultima zi de festival, când va avea loc decernarea așteptată. Cu ajutorul acestor filme, asociația culturală Docuart își propune să demonstreze, după cum și-a propus pentru această ediție de festival, că România nu doar poate, ci și face documentar.

Feedback-ul bun primit în edițiile precedente a determinat Docuart să prindă curaj și să desfășoare noi alte acțiuni interactive, paralel cu proiecțiile de filme, pe un interval mai lung de timp. Astfel, sunt așteptate 5 zile pline, cu un program generos care rămâne nedivulgat încă, cu întâlniri cu personalități cinematografice, lungi discuții plăcute și alte câteva surprize care să completeze tabloul final. Pe scurt, urmează un festival cu de toate, care să întregească experiența tuturor celor ce calcă pragul Cinematecii, prin sesiuni de masterclass, pauze prețioase de socializat, de ce nu, între cei cu interese comune, muzică, mici activități și mai ales, multe, multe filme documentare excelente.

Filmele premiate la Docuart Fest 2014 vor pleca prin țară într-un circuit cultural, anume Caravana Docuart, în primavara lui 2015.

București docuart Fest
Lista filmelor proiecate / secțiunea principală

1. Afacerea Tănase

Bio-Filmografie regizor Ionuţ Teianu
Ionuţ Teianu este cunoscut mai ales pentru scenariul pe care l-a scris pentru lungmetrajul regizat de Tudor Giurgiu, Despre oameni și melci. Anterioarele experienţe din spatele camerei se leagă de o primă încercare a Tatianei Niculescu-Bran de a face cunoscut cazul de la Tanacu, în 2006, când a co-regizat împreună cu Ionuţ Teianu documentarul For God’s Sake.

2. Aici, Nora Iuga

Bio-Filmografie regizor Vlad Rotaru

„Aici Nora Iuga” este un documentar emoționant de aproape 75 de minute, realizat în perioada 2008-2014, la București și Berlin, care îți oferă, generos, o avalanșă de informații atât despre Nora Iuga.

3. Al doilea joc

Bio-Filmografie regizor CORNELIU PORUMBOIU

Filmul prezintă un meci de fotbal dintre Steaua si Dinamo, care a avut loc pe 3 Decembrie 1988. Tatăl regizorului a fost atunci arbitrul meciului.

4. Bucureşti, unde eşti?

Bio-Filmografie regizor VLAD PETRI

După 23 de ani de la Revoluţie oamenii se întorc în stradă, recucerind spaţiul public. Vlad Petri le urmăreşte poveştile pentru o perioadă de 1 an, de la primele zile ale protestelor până în zilele Referendumului pentru demiterea preşedintelui. Ce au în comun un fost ofiţer de poliţie, un dresor de câini, fondatorul unui partid politic şi protestatarii anti-guvern?

5. Cântece pentru un muzeu

Bio-Filmografie regizor Eliza Zdru

6. Coreea de Nord – nimic de invidiat

Bio-Filmografie regizor Adelin Petrişor

Documentarul prezintă modul în care regimul de la Phenian a ținut să marcheze 100 de ani de la nașterea lui Kim Ir Sen, fondatorul dictaturii nordcoreene: lansarea unei rachete balistice, ample demonstrații populare și o faraonică paradă militară. Reportajul reușește să surprindă crâmpeie de viață din „cea mai închisă” țara din lume și singura dictatură ereditară de pe Planetă.

7. După tăcere

Bio-Filmografie regizor Vanina Vignal

Un film despre abuzurile statului, despre frică, despre cum se moștenește tăcerea de la o generație la alta. Un film despre spațiul bântuit de fantomele trecutului, fapt ce face viața, în prezent, aproape imposibilă. Trei generații zidite în tăcere. Moștenirea negării, căci nimic nu a revenit la locul sau de drept și nimic nu a fost spus. Uciderea dictatorului nu e destul pentru a ucide dictatura.

8. Experimentul Bucureşti

Bio-Filmografie regizor TOM WILSON

În 1989, România a suferit o lovitură de stat. Serviciile Secrete ştiau ce urmează şi s-au pregătit. Pentru a ajuta oamenii să dezvolte abilităţi pentru piaţa liberă, au pus la cale un proiect secret de inginerie psihologică bazat pe tehnici inedite. Experimentul Bucureşti este primul expozeu care vorbeşte despre ce s-a întâmplat cu adevărat în 1989.

9. În spatele cortinei

Bio-Filmografie regizor Bogdan Mustaţă

Miza principală a filmului este familiarizarea publicului românesc şi occidental cu imaginea reală, nemascată a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii sau promotorii săi actuali.

10. Maria

Bio-Filmografie regizor CLAUDIU MITCU

11. The Bed is Broken

Bio-Filmografie regizor RALUCA RĂCEAN GORGOS

The Bed is Broken spune povestea lui Răzvan şi Vasile, doi copii (11 şi 14 ani) din zona Tarniţa, judeţul Suceava, care ajung într-o zonă minieră părăsită, prinși între un teren de joacă violent și un loc de muncă ostil. Ei trebuie să adune zilnic fier vechi pentru a-şi câştiga existenţa.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.