Filmul lui Agnès Varda, Silvana Imam și arta activistă la One World Romania 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentare-de-oscar-un-concert-rap-si-o-lansare-de-carte-la-one-world-romania/

Proiecţia documentarelor „Chipuri, locuri/ Faces Places”, regizat de Agnès Varda, şi „Ultimii bărbaţi din Aleppo/ Last Men in Aleppo”, de Feras Fayyad, nominalizate la ediţia din acest an a premiilor Oscar, concertul suedezei Silvana şi lansarea volumului „Metaforă. Protest. Concept. Performance Art din România şi Moldova” se numără printre evenimentele care vor avea loc la festivalul One World Romania.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2018

La cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania o secţiune este dedicată artiştilor activişti – „Arta care mişcă lumea”.

Pe lângă cele două documentare nominalizate la Oscar, „Faces Places” – premiat la Cannes în 2017 -, şi aclamatul „Last Men in Aleppo”, cincin filme de gen vor fi prezentate în festival:  „Cântecele angajate ale lui Colette Magny”, „Am o mică problemă”, „Când Dumnezeu doarme”, „Poeta” şi „Pavlenski – om şi voinţă”.

Agnès Varda, regizoarea iconică a Noului Val francez, devenită un simpatic monstru sacru al documentarului, a decis să facă acest film, la aproape 90 de ani, împreună cu un tânăr artist vizual, deja celebrul JR. Acest cuplu neașteptat se pornește la drum în căutarea delicioasă a unui rost.

Ce găsesc sunt fragmente din fața mai veche a Franței: muncitori, femei puternice, ce a mai rămas din Jean-Luc Godard – bucăți dintr-un puzzle vizual pe care cei doi le redau lumii în formule vizuale suprinzătoare, încărcate de emoție și substanță, pline de o mândrie și demnitate care intră în conflict direct cu naționalismul și populismul găunos care bântuie tacit în afara fiecărui cadru.

Metaforă. Protest. Concept – Performance art din România şi Moldova

„Chipuri, locuri” a câștigat în 2017 la Festivalul de Film de la Cannes premiul pentru cel mai bun film documentar, dar și Palme de Whiskers, premiul pentru cea mai bună apariție felină.

Toate vor fi proiectate pe 17 martie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Înainte de proiecţii, la ora 12.00, poetele Svetlana Cârstean, Elena Vlădăreanu şi Cosmina Moroşan, vor susţine un recital.

După fiecare film, vor fi organizate dezbateri la care vor fi invitate mai multe artiste din România. După ultima proiecţie, va avea loc un concert Ada Milea, la ultimul etaj al MNAC.

Artista rap Silvana este invitata secţiunii „Politicile sexului (LGBTQ)”.

Documentarul cu acelaşi nume – o poveste despre identitate – va fi proiectat în festival. Născută dintr-o mamă lituaniană şi un tată musulman, Silvana Imam cântă rap împotriva patriarhatului şi xenofobiei pe care le întâlneşte zilnic într-o Suedie care traversează schimbări dramatice.

Pe 21 martie, la ora 20.30, ea va fi prezentă la proiecţia filmului de la Apollo111, după care va susţine un concert live.

Pe 20 martie, la ora 14.00, la Arcub, are loc lansarea cărţii „Metaforă. Protest. Concept. Performance Art din România şi Moldova”, semnată de  Raluca Voinea şi Iulia Popovici. Cartea conţine interviuri cu Dan Perjovschi, Szilárd Miklós, Matei Bejenaru, Pavel Brăila, Farid Fairuz, Anca Benera & Arnold Estefán, Nicoleta Esinencu, Alexandra Pirici, Veda Popovici, Candidatura la Preşedinţie, Paul Dunca, Ioana Păun, Simona Dumitriu & Ramona Dima, Florin Flueraş şi Alina Popa.

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 şi 25 martie 2018 la Bucureşti.

Foto: One World Romania – facebook

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.