Documentare spaniole și discuții despre mediu, la Pelicam 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentare-spaniole-si-discutii-despre-mediu-la-pelicam-2020/

O serie de documentare de mediu din Spania vor putea fi urmărite între 10 şi 19 iulie, în cadrul celei de-a IX-a ediţii Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, care va avea loc online.

Un articol de Liliana Matei|2 iulie 2020

Prezentate în premieră națională, unele proiecții vor fi însoțite de sesiuni Q&A cu realizatorii, în timp ce alți invitați spanioli vor avea intervenții speciale în cadrul dezbaterilor de tradiție ale festivalului – Pelicam Talks.

Filmele vor fi prezentate în proiecție unică, la ora anunțată, pe online.pelicam.ro. Accesul este gratuit. Programul Focus Spania este organizat cu sprijinul Ambasadei Spaniei la București.

Printre filmele din cadrul secțiunii Focus Spania se numără documentarul Overbooking / Turism de masă (2019; foto sus), în care aflăm fața nevăzută a insulei Mallorca, o insulă idilică transformată radical după ani de turism intensiv și Femeia și apa / La mujer y el agua, câștigătorul Premiului Green Film Network în 2015, film care explorează relația dintre femei și apă, observând ciclurile apei și ciclurile vieții și ridicând o întrebare critică pentru viitorul omenirii: cine are dreptul la apă, când aceasta devine insuficientă?

Parte din programul Focus Spania este și Descreștere / Decrecimiento, dedicat publicului tânăr, care prezintă un model alternativ de dezvoltare, ținând cont de limitele planetei și de nevoile reale ale ființelor umane. La finalul proiecției, cei dornici vor putea intra în discuție cu realizatorii filmului.

Pentru cei mici, un program de scurtmetraje curatoriat de Festivalul de Film de Mediu Ecozine din Zaragoza, Spania, va fi proiectat în cadrul Pelicam. O pădure magică, un cântec de leagăn pentru păsări și aventurile unui grup de școlari-activiști sunt câteva din poveștile care îi așteaptă pe cei mici.

Dezbaterile Pelicam, în fiecare sâmbătă a festivalului

Profesioniști din domeniul cinematografiei și al ecologiei se reunesc și în acest an pentru discuțiile Pelicam Talks, care vor fi prezentate într-o formulă online.

Prima dezbatere va avea loc sâmbătă, 11 iulie, de la ora 18:30, cu tema Turismul de masă și alternativele posibile, după proiecția documentarului Overbooking (film care concurează pentru Trofeul Pelicam). Discuția se adresează celor interesați de crearea unor alternative la fenomenul turismului de masă, ale cărui efecte sunt critice asupra mediului înconjurător.

La discuție vor participa: Bettina Borgfeld – regizoarea filmului The Price of Paradise (filmul care va deschide Pelicam 2020), Joe Holles – producătorul documentarului Overbooking, Dr. Christian Baumgartner – profesor în turism sustenabil la Universitatea de Științe Aplicate din Grisons, Elveția, și Laszlo Potozky – președintele Fundației pentru Parteneriat.

O altă dezbatere Pelicam va avea loc sâmbătă, 18 iulie, de la ora 18:30, cu tema Biodiversitatea – între extincție și reîntoarcerea speciilor, la finalul proiecției documentarului The Last Male on Earth (film care concurează pentru Trofeul Pelicam), dedicată celor interesați de problemele habitatelor și ale biodiversității, amenințate de activitatea umană, și de eventuale soluții.

La discuție vor participa: Floor van der Meulen – regizoarea documentarului The Last Male On Earth, Martin Páv – regizorul filmului Wolves At The Borders (film din Competiția Eastern Docs), prof. Rosaleen Duffy – profesoară la Universitatea din Sheffield și directoarea proiectului BIOSEC și Dr. Monica Vasile – cercetătoare la Universitatea din Maastricht.

Dezbaterile Pelicam Talks vor fi moderate de George Iordăchescu, antropolog și cercetător în cadrul proiectului BIOSEC de la Universitatea din Sheffield.

Femeia și apa / La mujer y el agua

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni este un proiect organizat de Asociația Les Herbes Folles, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și cu sprijinul Centrul National al Cinematografiei.

Sponsor: Orange

Parteneri instituționali: Ambasada Spaniei la București, Ambasada Elveției în România, Ambasada Olandei, Goethe-Institut Bucuresti, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Ambasada Franței, Centrul Ceh

Parteneri media: Radio Guerrilla, HotNews, Libertatea, Agerpres, IQads, Cinemagia, Glamour Romania, Ziarul Metropolis, FuturEast

Parteneri: Saga Film, Cărturești, Seneca EcoLogos, Allio Group, Pink Stripe, Londohome, Londophone, Greenpeace Romania, Green Film Network, Asociația KunSTadt, Ecozine Film Festival

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.