Documentarul „Decoding Dacia”, ultimul film al lui Nicholas Dimăncescu, în premieră la Boston
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-decoding-dacia-ultimul-film-al-lui-nicholas-dimancescu-in-premiera-la-boston/

„Decoding Dacia/ Descifrând moştenirea dacică”, ultimul film al lui Nicholas Dimăncescu, fiul consulului onorific al României Dan Dimăncescu, decedat în 2011 într-un accident în Munţii Şureanu, are premiera americană pe 15 noiembrie la Boston, după ce miercuri seară a fost prezentat în Capitală. Documentarul „Decoding Dacia” este produs de Dan Dimăncescu, preşedinte al Kogainon Films […]

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2012

„Decoding Dacia/ Descifrând moştenirea dacică”, ultimul film al lui Nicholas Dimăncescu, fiul consulului onorific al României Dan Dimăncescu, decedat în 2011 într-un accident în Munţii Şureanu, are premiera americană pe 15 noiembrie la Boston, după ce miercuri seară a fost prezentat în Capitală.

Documentarul „Decoding Dacia” este produs de Dan Dimăncescu, preşedinte al Kogainon Films Boston şi consul onorific al României la Boston, şi a fost prezentat miercuri seară, în premieră în România, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), potrivit instituţiei.

Filmul explorează moştenirea Regatului dacic „din vechime până în prezent”, din perspectiva invaziei şi cuceririi romane din perioada 101 – 106 e.n. Tot materialul folosit în film este original. Sunt prezentate, într-o formă deosebit de detaliată 3D digital, în special reconstrucţiile cetăţilor Sarmizegetusa, Blidaru, cea a podului roman peste Dunăre, precum şi Forului şi Columnei lui Traian de la Roma.

Deosebit de importantă pentru film este contribuţia binecunoscutului artist Radu Oltean, care a realizat ilustraţii originale, ce redau reconstituirea bătăliilor dintre daci şi romani. Pelicula este a treia dintr-o serie numită „România în război” – lansată în ianuarie 2011, de Nicholas Dimăncescu, fiul lui Dan Dimăncescu, consul onorific al României la Boston (SUA) şi producătorul documentarului. În acelaşi an, în luna mai, Nicholas a murit în mod tragic, căzând de pe o stâncă înaltă, în timp ce filma deasupra peşterii Cioclovina.

 

Sursa: Mediafax

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.