Documentarul Nourathar deschide a 3-a ediție Arkadia ShortFest
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-nourathar-deschide-a-3-a-editie-arkadia-shortfest/

Deschiderea celei de-a 3-a ediţii Arkadia ShortFest va fi un tribut adus artelor vizuale, festivalul debutând vineri 2 septembrie, de la ora 19:00, cu un vernisaj dedicat revitalizării şi reintegrării spaţiilor abandonate prin artă. Acesta va fi urmat, la ora 20:00, de proiecţia documentarului Nourathar, care va purta publicul într-o călătorie vizuală prin estetica societăţii de azi.

Un articol de Liliana Matei|1 august 2016

Producția elvețiană este regizată de Milla Quixote și Jérôme Monnot și explorează relația dintre artă și tehnologie, văzută prin ochii a șase artiști contemporani. Aceștia, dedicați unor domenii precum arhitectura, design-ul și vjing-ul, folosesc noi tehnologii pentru a-și realiza operele de artă, reinventând astfel nu numai uneltele folosite ci și operele în sine.
Documentarul, prezentat și în cadrul celei de a 20-a ediții a Festivalului Internațional de la Nyon, Visions du Réel, este o investigație poetică a trendurilor tehnologice din cadrul artelor vizuale, una care pune în lumină modul în care acestea devin o extensie a vieții noastre reale. Nourathar le sugerează consumatorilor de artă să facă un pas înapoi pentru a privi sursa dorinței umane pentru progres și cum aceasta transformă foarte rapid cultura audio-vizuală.

Evoluția rapidă din domeniul artelor vizuale are impact direct în felul în care trăim și gândim, documentarul subliniind faptul că ne apropiem în mod constant de viziunea futuristă a lumii descrisă în vechile romane și filme SF.

Ediția a 3-a a Festivalului Internațional de Filme de Scurt Metraj Arkadia ShortFest va avea loc între 2 și 4 septembrie 2016, în orașul Băicoi (județul Prahova), în deja binecunoscutul spațiu neconvențional al Uzinelor Camexip. Cineaștii din 13 țări, de pe 3 continente (Europa, Asia și Africa), și-au înscris scurt-metrajele pentru cele două secțiuni propuse de festivalul prahovean. Selecția lor va fi anunțată în curând.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.