Documentarul „The Euphoria of Being” închide Bucharest International Dance Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-the-euphoria-of-being-inchide-bucharest-international-dance-film-festival/

Duminică, 6 septembrie, la 20:30, la Cinema Muzeul Țăranului Român va avea loc, în închiderea celei de-a şasea ediţii a Bucharest International Dance Film Festival, proiecţia primului lungmetraj al regizoarei Réka Szabó, „The Euphoria of Being”, eveniment susţinut de „Conceptual Lab by Theo Nissim”.

Un articol de Liliana Matei|27 august 2020

Câștigător al multor premii internaționale, printre care Critics’ Week Award la Festivalul de Film de la Locarno și Human Rights Award la Festivalul de Film de la Sarajevo, și selectat în cursa pentru nominalizări la Premiile Academiei Europene de Film, filmul spune povestea dansatoarei Éva Fahidi, care avea 20 de ani când s-a întors în Ungaria de la Auschwitz Birkenau, complet singură, după ce 49 de membri ai familiei ei au murit în lagăr. Șaptezeci de ani mai târziu, la 90 de ani, Éva este invitată să participe la un spectacol de teatru-dans despre viaţa ei, alături de Emese, o tânără dansatoare apreciată internaţional. Réka, regizoarea, imaginează un duet între cele două pentru a surprinde cum poveștile și trupurile lor se pot interconecta. Timp de trei luni, pe măsură ce momente cheie din viața Évei sunt transformate în scene din spectacol, o relație puternică se dezvoltă între cele trei femei.

Réka Szabó s-a născut în Budapesta și a studiat matematica și informatica. După absolvire s-a îndrăgostit de dans contemporan, iar acum este director artistic la The Symptoms – unul dintre cele mai apreciate teatre de dans contemporan. După ce a regizat două filme scurte experimentale, „The Euphoria of Being” este primul ei documentar de lungmetraj.

Proiecția din cadrul BIDFF6 este susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim, o prezență activă în industriile creative, ce susține și promovează proiecte culturale.

„Ne bucurăm să continuăm și în acest an parteneriatul început în 2019 cu Bucharest International Dance Film Festival. Industriile creative au nevoie mai mult ca oricând să fie susținute și încurajate în acest an extrem de complicat pentru comunitățile de artiști din întreaga lume. Conceptual Lab rămâne astfel unul din cei mai implicați susținători și promotori ai evenimentelor cu adevărat relevante pentru public”, a declarat Theo Nissim, fondator Conceptual Lab.

Conceptual Lab by Theo Nissim va oferi și Marele Premiu, în valoare de 1000 euro, unui film din cadrul secțiunilor competiționale BIDFF care va avea cel mai puternic impact asupra juriului festivalului.

Proiecțiile festivalului vor avea loc în perioada 3-6 septembrie, în aer liber la: Cinema Elvira Popesco și Muzeul Țăranului Român, iar bilete se pot achiziționa prin Eventbook:

Dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2015 de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu și de producătoarea de film Anamaria Antoci. Evenimentul, unic în peisajul festivalurilor de film din România, militează pentru colaborarea dintre oamenii dansului și oamenii filmului, coagularea unei comunități a creatorilor de film de dans, încurajând excelența, inovația și discursul artistic curajos.

Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VI-a este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Festivalul este sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei, Conceptual Lab by Theo Nissim, ADFR – Asociația pentru Dezvoltarea Filmului Românesc.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.