Doliu în lumea culturii italiene, a murit cunoscuta actriţă Mariangela Melato
https://www.ziarulmetropolis.ro/doliu-in-lumea-culturii-italiene-a-murit-cunoscuta-actrita-mariangela-melato/

Funeraliile cunoscutei actriţe italiene Mariangela Melato, care a decedat vineri într-un spital din capitala Italiei, la vârsta de 71 de ani, fiind bolnavă de cancer, se vor desfăşura sâmbătă după-amiază la Roma, informează sâmbătă mass media din Peninsulă. Născută la Milano pe 19 septembrie 1941, Melato era considerată una dintre cele mai mari actriţe de […]

Un articol de Andrada Văsii|14 ianuarie 2013

Funeraliile cunoscutei actriţe italiene Mariangela Melato, care a decedat vineri într-un spital din capitala Italiei, la vârsta de 71 de ani, fiind bolnavă de cancer, se vor desfăşura sâmbătă după-amiază la Roma, informează sâmbătă mass media din Peninsulă.
Născută la Milano pe 19 septembrie 1941, Melato era considerată una dintre cele mai mari actriţe de teatru şi cinema din Italia, „moştenitoarea imensului talent al Annei Magnani”.

În cursul unei lungi cariere, care a durat peste 50 de ani, Mariangela Melato a lucrat în toate teatrele din Italia, cu cei mai mari regizori din Peninsulă, printre care Dario Fo (laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1997), Luca Ronconi şi Luchino Visconti.

A fost de asemenea protagonista a numeroase filme de mare succes, lucrând cu regizori cum ar fi Lina Wertmuller, Elio Petri, Mario Monicelli, Giuseppe Bertolucci, Pupi Avati şi Nino Manfredi.

În cursul carierei, a obţinut numeroase premii cinematografice, printre care cinci „David di Donatello”, cinci premii „Nastro d’Argento” şi un „Glob de Aur”.

În cursul unuia dintre ultimele sale interviuri, Mariangela Melato declarase: „Pentru mine, a juca teatru este o necesitate fizică”.

Actorul Giancarlo Giannini, partenerul ei în numeroase filme, spunea despre ea că era „o femeie splendidă şi fragilă”.

Iar regizoarea Lina Wertmuller, cu care a realizat filmele „Mimi metallurgico” (1972) şi „Travolti da un insolito destino” (1974), a declarat: „Era frumoasă, inteligentă şi neconformistă”.

„Ne-a părăsit una dintre actriţele italiene cele mai populare, mai iubite şi mai apreciate. O imensă pierdere pentru cultura italiană”, a apreciat la rândul său preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano.

 

 

Sursa: Agerpres

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.