Donald Trump, „asasinat” într-un spectacol shakesperian
https://www.ziarulmetropolis.ro/donald-trump-asasinat-intr-un-spectacol-shakesperian/

Asasinarea lui Donald Trump sugerată într-o nouă versiune newyorkeză a spectacolului de teatru „Julius Caesar”, inspirat din celebra tragedie omonimă scrisă de William Shakespeare, a generat un val de polemici în Statele Unite. Scena asasinării tiranului face trimitere la o dezbatere politică americană: Cezar (interpretat de un om de afaceri cu părul blond, care seamănă într-un mod bizar cu preşedintele american) este înjunghiat de o mulţime de femei şi de reprezentanţi ai grupurilor minorităţilor.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2017

Spectacolul, montat la Public Theater și pus deja în scenă de câteva ori începând din 23 mai, ar trebui să fie jucat luni seară în cadrul festivalului „Shakespeare in the Park”, care este organizat în fiecare an în Central Park din New York.Donald Trump

Duminica trecută însă, în urma declarațiilor făcute de mai multe companii mass-media conservatoare, dar și Donald Trump Junior — care a pus întrebări, în spațiul public, despre finanțarea show-ului—, companiile Delta Airlines și Bank of America au anunțat retragerea de pe lista sponsorilor acelui teatru newyorkez.

În spectacolul care durează aproape două ore, Iulius Cezar este interpretat de un om de afaceri cu părul blond, care seamănă într-un mod bizar cu președintele american, iar soția lui are un accent slav, la fel ca Melania Trump.

Scena asasinării tiranului face și ea trimitere la o dezbatere politică americană: Cezar este înjunghiat de o mulțime de femei și de reprezentanți ai grupurilor minorităților.

Donald TrumpFemeile și minoritățile din Statele Unite l-au acuzat public pe Donald Trump că le încalcă drepturile constituționale.

Pe site-ul teatrului citat, regizorul spectacolului, Oskar Eutis, nu ascunde aceste asemănări, dar se distanțează de formele de violență.

Julius Caesar poate fi văzut ca o parabolă cu rol de avertisment pentru aceia care încearcă să combată democrația prin mijloace non-democratice. Combaterea tiranului nu trebuie să însemne o imitare a acestuia. – Oskar Eutis, regizorul spectacolului.

Foto: Donald Trump, Julius Caesar – facebook

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.