Dorian – spectacol de dans contemporan
https://www.ziarulmetropolis.ro/dorian-spectacol-de-dans-contemporan/

Într-un context în care dansul contemporan are din ce în ce mai multă vizibilitate în peisajul artistic din România, Asociaţia Culturală Control N anunţă un nou spectacol: Dorian, creat de Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor-dansator (George Albert Costea), prin îmbinarea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Dorian va fi itinerat în patru spaţii de joc, din patru oraşe diferite: Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Ploieşti.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2016

După producţia din toamna 2015 a spectacolului Telefonul din colţul străzii (parte a modulului educaţional cu acelaşi titlu, dedicat liceenilor din Bucureşti), Control N propune iubitorilor de dans contemporan un nou proiect care să îi transpună într-o lume puternic senzorială şi poetică, dintr-un Bucureşti aflat într-un moment iminent apocaliptic.

Dorian se construieşte plecând de la o premisă, pe cât de absurdă, pe atât de puternică şi de imposibil de ocolit: sfârşitul lumii va veni în 24 de ore. Pe 5 octombrie 2016. La ora 8.00.

Dorian trăieşte în Bucureşti şi mai are 24 de ore până când patul, masa, scaunele, televizorul şi restul obiectelor din apartamentul lui nu vor mai exista. Dorian află vestea de la ştiri şi decide să petreacă ultimele 24 de ore la el acasă, singur, aşa cum îşi trăise şi până acum viaţa de zi cu zi. Spectacolul este construit pe juxtapunerea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Jocul creat între mişcarea fizică, reală, concretă, construită sub ochii spectatorului şi imaginile surprinse în proiecţiile video va duce către descoperirea trecutului şi prezentului din viaţa lui Dorian.

Conceptul, regia şi coregrafia spectacolului sunt semnate de Oana Răsuceanu. Cu o activitate intensă ca scenarist de film, Oana a absolvit în 2007 un Master în Artă Coregrafică în cadrul UNATC şi de atunci a derulat o serie de proiecte în zona teatrului şi dansului, ca scenarist / dramaturg, regizor şi coregraf. Printre spectacolele realizate de ea se află Telefonul din colţul străzii (spectacol de teatru-dans, după texte de Cristian Popescu), Dear Diary (spectacol de dans, realizat cu sprijinul Teatrului Nottara din Bucureşti), cât şi o serie de spectacole pentru copii.

Oana Răsuceanu

Oana Răsuceanu

Dorian este construit în jurul unui singur actor-dansator: George Albert Costea. Membru al colectivului artistic al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova, o prezenţă constantă în teatrele bucureştene (Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis) şi în spaţiul teatrului independent (Godot Café Teatru, Green Hours, UNTEATRU, Compania D’Aya), George a lucrat cu numeroşi regizori, printre care Robert Wilson, Silviu Purcărete, Peter Schneider, Tim Carroll, Mircea Cornişteanu, Janusz Wisniewski, Răzvan Mazilu sau Vlad Cristache. În 2016, George a fost nominalizat pentru rolul din The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu, în regia lui Vlad Cristache, la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Gala Premiilor UNITER).

Prin dans, imagini video şi muzică, fără niciun cuvânt rostit, Dorian este, de fapt, înainte de orice, o poveste despre cuvinte. Cele pe care nu le spunem niciodată şi pe care atunci când ne facem curaj să le spunem, dacă ne facem vreodată curaj pentru asta, e deja puţin prea târziu. – Oana Răsuceanu,  despre spectacolul Dorian.

Proiecţiile video sunt creaţia echipei formate din Iulia Rugină, Adrian Câmpean, Dan Adrian Ionescu şi Mizdan. După ce a semnat regia şi scenariul a trei lungmetraje (Love Building, Alt Love Building şi Breaking News – aflat în post-producţie), precum şi alte numeroase scurtmetraje, Iulia Rugină este acum cea care a realizat conceptul proiecţiilor video care creează atmosfera puternic senzorială a vieţii lui Dorian. Adrian Câmpean, un director de dorianimagine german cu origini româneşti, a absolvit Universitatea de Televiziune şi Film din Munchen şi a semnat imaginea unor scurt şi medii metraje, premiate la importante festivaluri internaţionale.

Arhitectul şi artistul vizual pe parte de video mapping şi realitate vizuală Dan Adrian Ionescu, împreună cu Mizdan (pe parte de programare), întregesc echipa de creaţie a proiecţiilor video. Cei doi au mai lucrat împreună pentru video-mapping-ul şi crearea realităţii vizuale pentru spectacolele O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii (Teatrul Naţional Bucureşti, regia Bobi Pricop) şi Kepler-438b (Teatrul Odeon, regia Bobi Pricop).

Dan Adrian Ionescu realizează şi scenografia spectacolului, iar muzica este compusă de Mihai Dobre, membru fondator şi vocal Şuie Paparude, cel care a lucrat în zona teatrului, printre alţii, cu Andrea Gavriliu (Hotel PM – Teatrul German de Stat Timişoara, DezOrient Express – Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad, d’ECOurage – Teatrul Naţional Cluj-Napoca) şi Mihai Măniuţiu (Iarna – Teatrul Nottara, 3 ore după miezul nopţii – Teatrul Tony Bulandra Târgovişte, Goldberg Show – facerea lumii şi alte întâmplări – Teatrul Naţional Vasile Alecsandri Iaşi), semnând muzica spectacolelor.

Premiera spectacolului va avea loc în data de 30 octombrie 2016, la teatrul UNTEATRU din Bucureşti, urmată de reprezentaţii în 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie 2016 în acelaşi spaţiu.

Alte trei teatre – Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara (5 şi 6 noiembrie 2016), Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova (14 şi 15 noiembrie 2016) şi Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti (21 şi 22 noiembrie 2016) – vor găzdui întâlnirea publicului cu Dorian, oferindu-le spectatorilor ocazia descoperirii unui grup de artişti al căror scop comun este acela de a le oferi un produs cultural original şi de a-i atrage către viitoare spectacole de dans contemporan.

Foto: Dorian, Oana Răsuceanu -controln.ro/

13
/07
/21

Până pe 5 septembrie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă în expoziția „50 de ani. Școala de Modă din București” o sinteză a activității profesorilor și studenților de la Departamentul Modă din cadrul Universității Naționale de Arte București (UNArte).

28
/06
/21

Printr-o examinare atentă a unor forme de horror folcloric și prin optica ecologistă în care umanul și natura, umanul și non-umanul se suprapun și dialoghează, expoziția explorează intersecția dintre ezoterism și știință, folclor și tehnologie, feminism și ecologie, precum și istorie culturală și ficțiune speculativă.

25
/06
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

18
/06
/21

Porumbel gulerat, fazan, coțofană, pitulice sfârâitoare, ciocănitoare, bufniță, stăncuță, pițigoi. Sunt câteva dintre cele 36 de specii monitorizate de Societatea Ornitologică Română în crângul verde din fața Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC).

15
/06
/21

Printre artiştii care au schimbat modul în care ne raportăm la artă se numără și Max Hermann Maxy (Brăila, 1895- Bucureşti, 1971). El este doar unul dintre artiștii români care au reușit să uimească o lume cu lucrările lor. Un articol de Mihaela Ion.

10
/06
/21

Anul 2021 este un an al aniversărilor multiple. 145 de la nașterea marelui sculptor al secolului XX, Constantin Brâncuși, 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, precum și 65 de ani de la înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (CNR UNESCO) sunt câteva evenimente care vor fi marcate prin manifestări speciale.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, de la 18:00, Acuarela (str. Polonă nr. 40, București) vă așteaptă la o documentare fotografică despre emoții și sentimente ținute sub mască. Ce spun ochii și cum suntem percepuți de ceilalți în timpul pandemiei?

09
/06
/21

Pe 9 iunie 2021, la ora 19.00, sunteți așteptați la o dezbatere care își propune să răspundă la mai multe întrebări: Ce profesii creative regăsiți în clustere și startup-uri? Care ar fi structura de organizare, specializările necesare și modalitatea de finanțare?

07
/06
/21

Luna iunie aduce un semnal de alarmă și un moment de introspecție trecătorilor care au drum pe B-dul Carol nr. 53 și își dau câteva minute să privească lucrările expuse în spațiul-acvariu al micuței galerii neconvenționale Celula de artă. Între 7 – 21 iunie gruparea Vertebra aduce instalația manifest numită „No Signal“ iar artista Bianca Ferăstrău lucrarea 5 TATTVAS, ce poate fi văzută între 21 iunie – 3 iulie.

07
/06
/21

Cea de a 17-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele activări în mediul online.