Două premiere în deschiderea noii stagiuni la Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-premiere-in-deschiderea-noii-stagiuni-la-teatrul-odeon/

„Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” şi „Înainte să înceapă” sunt premierele noii stagiuni la Teatrul Odeon, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Teatrului Odeon, Dorina Lazăr. Spectacolul cabaret „Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” de Bertolt Brecht, se va juca în regia lui Dragoş Galgoţiu, coregrafia Răzvan Mazilu, iar printre […]

Un articol de |19 septembrie 2012

„Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” şi „Înainte să înceapă” sunt premierele noii stagiuni la Teatrul Odeon, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Teatrului Odeon, Dorina Lazăr. Spectacolul cabaret „Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” de Bertolt Brecht, se va juca în regia lui Dragoş Galgoţiu, coregrafia Răzvan Mazilu, iar printre actorii din distribuţie se numără Ionel Mihăilescu, Marius Stănescu, Mircea Constantinescu, Cătălina Mustaţă, Ana Maria Moldovan.

Cealaltă premieră este „Înainte să înceapă”, traducerea, adaptarea şi regia Peter Kerek, după filmul „Living in Oblivion” de Tom Dicillo, scenografia Cristian Niculescu.

Dorina Lazăr a menţionat că „Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu, „Dona Juana” de Anca Visdei, regia Mara Roşu, „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, regia Alexandru Dabija reprezintă premierele din 2013.

În altă ordine de idei, Dorina Lazăr a enumerat programele educative pentru copii ale Teatrului Odeon: „Teatrul şi şcoala”, „Cărţile Şeherezadei” şi „Clasic e fantastic”.

Directorul Teatrului Odeon a afirmat că alte programe ale instituţiei sunt: „Dans la Odeon”, dezvoltat de Răzvan Mazilu, „Săptămâna culturii bulgare” în mai 2013, spectacole de lectură pe texte italiene, „Bucureşti strict secret”, realizat în colaborare cu Fundaţia Orient Express şi coordonat de Stelian Tănase, „Galeria Odeon”, expoziţii de arte plastice, fotografie şi nu numai.

Dorina Lazăr a precizat că Teatrul Odeon va participa la o serie de festivaluri din ţară cu spectacolele „CFR – Cometa, copilul şi căţelul” după I.L. Caragiale, „Pyramus & Thisbe 4 You” după W. Shakespeare şi „Gaiţele” de Al. Kiriţescu, toate trei în regia lui Alexandru Dabija.

„Nu ştiu cu ce bani voi face proiectele Teatrului Odeon, pentru că succesiv am primit în această vacanţă şi nu mai departe decât ieri nişte hârtii de la Ministerul de Finanţe, via Primăria Municipiului Bucureşti, prin care ni se cere să micşorăm bugetul. Mi se pare straniu să primim în august, la mijlocul anului bugetar, cererea să micşorăm bugetul cu 30%”, a declarat Dorina Lazăr.

Ea a spus că Teatrul Odeon a făcut un buget echilibrat şi realist.

„Asta în condiţiile în care s-a hotărât de către Guvernul Ponta revenirea la vechile sume de leafă. (…) Ieri am primit o hârtie cum că primăria nu poate să acopere această mărire de 8%”, a afirmat Dorina Lazăr.

Ea a precizat că în iunie procentul de 8% a fost acordat, dar că în continuare nu ştie de unde să ia aceşti bani, în condiţiile în care primăria anunţă că acoperă doar peste 1%.

„Teatrul Odeon a avut un proces pe care l-a câştigat. Sindicaliştii au dat în judecată primăria pentru un spor de fidelitate care s-a tăiat la un moment dat. S-a câştigat procesul. Din păcate, sentinţa a venit la mijlocul anului, când bugetul era deja făcut şi atunci nu se poate da anul acesta”, a declarat, în altă ordine de idei, Lazăr.

Ea a menţionat că Teatrul Odeon nu va majora preţul biletelor.

Pe de altă parte, Dorina Lazăr a precizat că sala Majestic este în reparaţii şi că a primit promisiunea constructorului că va fi gata pe 1 octombrie.

„Pe 22 iunie am încheiat stagiunea zicând că intru în reparaţie şi până la 1 septembrie totul e gata. Eroare! Au licitat nişte firme (…) şi una dintre ele a blocat această licitaţie, drept pentru care până la urmă reparaţia asta a început în 20 august. Eu am promisiunea de la constructor că pe 1 octombrie el pleacă de acolo”, a spus Dorina Lazăr.

În altă ordine de idei, ea şi-a exprimat nemulţumirea că TVR Cultural s-a desfiinţat.

„Scoaterea TVR Cultural, demantelarea ICR-ului nici măcar nu cred că este politică de stat. Cred că e rezultatul unor fripturişti care s-au grăbit să facă pe plac şi să gâdile nişte vanităţi şi să caute nişte oportunităţi”, a adăugat Lazăr.

 

Sursa: Agerpres

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.