Dracula Film Festival, în topul festivalurilor de film horror din lume
https://www.ziarulmetropolis.ro/dracula-film-festival-in-topul-festivalurilor-de-film-horror-din-lume/

Dracula Film Festival de la Braşov, eveniment deschis depotrivă producţiilor de ficţiune şi documentare, a fost inclus în lista celor mai importante 50 de festivaluri de gen din 2020, după o ediţie care s-a desfăşurat în premieră simultan în sălile de cinema şi online.

Un articol de Liliana Matei|13 ianuarie 2021

Dread Central, reputatul site american de informaţii şi analize dedicate spaţiului Horror (cinematografie, TV, literatură, comics-uri, toys & collectibles), a publicat pe 23 decembrie selecţia celor mai bune festivaluri de film Horror din întreaga lume, The Best Horror Festivals in the World 2021, realizată de un grup de 15 experţi din industrie, cineaşti, jurnalişti, scriitori sau curatori, printre care s-au numărat personalităţi cu o autoritate incontestabilă precum Tony Timpone (Editor-in-Chief la Fangoria între 1987 şi 2010), Jongsuk Thomas Nam (Managing Director al Network of Asian Fantastic Films/NAFF) sau Tim KC Canton (co-fondator al Panic Fest, ales de MovieMaker unul dintre festivalurile de top din lume în 2018, 2019 şi 2020).

Includerea DFF pe lista finală este remarcabilă dat fiind faptul că a fost obligatoriu ca festivalurile selectate să primească voturi din partea membrilor panel-ului care nu au fost asociaţi în vreun fel cu festivalul respectiv.

Referitor la includerea în selecţia Dread Central, Marian Gîlea, producătorul Dracula Film Festival, a declarat:

Ne bucură nespus această dovadă de recunoaştere, mai ales că vine după o ediţie organizată în condiţii extrem de dificile, în care experienţa live specială pe care festivalul îşi propune să o ofere an de an a fost limitată în 2020 de restricţiile dictate de pandemie. Rămânem cu satisfacţia că totuşi ea a existat şi că tradiţia evenimentului nu a fost întreruptă, dar şi că filmele nominalizate au putut fi accesibile nu doar publicului prezent în săli ci majorităţii iubitorilor de cinema horror, fantastic şi experimental din toată ţara, prin difuzarea lor online. Forţaţi de împrejurări, am primit în toamna asta multe lecţii din care sperăm că am tras învăţămintele corecte şi că ediţia de anul viitor, la a cărei pregătire lucrăm deja, va fi una memorabilă”

În 2020, Dracula Film Festival, proiect al Asociaţiei Culturale Fanzin, realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, a avut 10 finaliste în competiţia de lungmetraj şi 16 la categoria scurtmetraje internaţionale şi româneşti, înscrise de autorii lor din Luxemburg, Brazilia, Spania, Republica Moldova, SUA, Franța, Turcia Peru, Suedia, Italia, Rusia, US, Taiwan, China şi România.

A opta ediţie a DFF a avut loc între 14 şi 18 octombrie 2020 la Braşov iar în competiţie, în cele 4 secţiuni, au fost înscrise aproape 2700 de filme, dintre care 244 lungmetraje din 57 de ţări.

A fost probabil cea mai valoroasă bază de selecţie din istoria recentă a festivalului, ideală pentru extensia numărului de finaliste şi a categoriilor de premii acordate în afara tradiţionalelor Dracula Trophy, Little Dracula şi Vladutz, menită să reflecte mai bine diversitatea ideatică, stilistică şi estetică a producţiilor competitoare. În afară de asta, îmbucurătoare a fost şi creşterea notorietăţii programului nostru educaţional dedicat tinerilor, Dracula Digital, realizat în parteneriat cu Facultatea de Sociologie şi Comunicare din Braşov, care a atras chiar şi în acest an de criză participanţi din afara ţării. Includerea DFF în selecţia Dread Central, alături de festivaluri de mare anvergură precum Fantasporto, BIFFF sau Sitges, a fost cel mai frumos cadou de Crăciun primit de echipa festivalului şi ne întăreşte încrederea că ne-am croit un drum al nostru dar, pe de altă parte, ne aminteşte implicit că mai sunt destui paşi de făcut pentru ca Dracula Film Festival să devină un sanctuar cu o identitate inconfundabilă în circuitul festivalier horror & fantasy prin experienţele pe care le oferă cineaştilor şi publicului”, a declarat Ioan Big, directorul Dracula Film Festival.

Câştigătorii premiilor oferite la Dracula Film Festival în 2020

„Dracula Trophy 2020” a recompensat lungmetrajul spaniol Amigo, regizat de Óscar Martín, prin decizia juriului format din Chris Orgelt, președintele juriului (Belgia, Program manager Brussels International Fantastic Film Festival), Aurélia Mengin (Franța, cineastă şi fondatoare a festivalului de film fantastic Meme Pas Peur) și Dorian Boguță (România, actor, regizor şi producător).

Juriul a oferit și 2 mențiuni speciale pentru lungmetrajele braziliene Terminal Station și Deodato Holocaust, ultimul fiind premiat pentru cel mai bun documentar.

Titlul onorific CONTESA DRACULA i-a fost acordat actriței canadiene Debbie Rochon. Printre cei care au primit trofeul „Count Dracula” în anii precedenţi se numără regizorul Lamberto Bava, actorul Armand Assante și maestrul F/X Sergio Stivaletti. Trofeul „Vladutz” pentru cel mai bun scurtmetraj românesc a fost acordat filmului Mulțumesc pentru dinți (regia: George ve Gänæaard și Horia Cucută) iar “Little Dracula”, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional, a fost acordat lui The Recycling Man (Italia, regie: Carlo Ballaur).

S-a înmânat și o mențiune la secțiune de scurtmetraje pentru Moartea și cavalerul (România, regia: Radu Gaciu). Trofeul “Dracula Digital”, acordat tinerilor cu vârste între 16 și 29 de ani, a fost câştigat de Imagine 2020, film realizat cu telefonul mobil de o echipă din Brunei.

Dracula Film Festival este un proiect al Asociației Culturale Fanzin.

 

 

 

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.