Dragoste şi alte crime sau Ziua când se clatină lumea şi vrei să fugi
https://www.ziarulmetropolis.ro/dragoste-si-alte-crime-sau-ziua-cand-se-clatina-lumea-si-vrei-sa-fugi/

Despre ziua când lumea în care trăia o femeie începe să se clatine şi despre înnebunitoarea incertitudine a existenţei sale este vorba în noul spectacol al Trupei Tamási Áron, Dragoste şi alte crime, care va avea premiera miercuri, 9 martie, de la ora 19, pe Scena Mare a Teatrului.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2022

Lumea e plină de fugari. Dacă ar fi să identificăm  doar un singur personaj pe seama căruia două arte, teatrul şi filmul, au făcut carieră, atunci numele lui este Fugarul. Sunt pline teatrul şi filmul de fugari, pentru că, de când lumea, oamenii vor fug-fug-fug! Şi fug de mizerie, de sărăcie, de minţile, nefericirile şi bolile lor, fug de fantome, de singurătate. Fug după o himeră. Fug de frică. Şi Anica vrea să fugă.

Anica este amanta unui mafiot în declin, dintr-o zonă marginală a Belgradului, şi într-o zi  se hotărăşte să fugă, să înceapă o nouă viaţă. Într-o zi, o singură zi, de dimineaţa până seara, femeia la 30 de ani încearcă să-şi pună în aplicare planul secret de evadare, un plan care se complică în stil balcanic şi devine o poveste de Dragoste şi alte crime – o poveste amară, bizară, zurlie şi plină de melancolie. Anica vrea să fugă dintr-o lume în care nici ea nu ştie cât este de captivă. O lume de care Anica este legată prin Milutin – amantul mafiot, prin fiica acestuia – Ivana cea extrem de vulnerabilă şi dependentă de tendinţele sale suicidare, prin Stanislav – gangsterul sentimental şi iubăreţ care-i deschide calea spre o dragoste imposibilă, prin mama acestuia – o cântăreaţă atinsă de senilitate, căreia fiul îi finanţează în secret pasiunea pentru muzică. Dragoste şi alte crime este povestea unei zile, ziua cea mare a unei femei rătăcite printre gangsteri şi printre betoanele unui cartier balcanic.

Scenariul filmului, care stă la baza spectacolului din Sfântu Gheorghe, a fost scris de Stefan Arsenijević, Srdjan Koljevic și Bojan Vuletic.Varianta teatrală a acestei producţii cinematografice este pusă în scenă de Theodor-Cristian Popescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români, un bun observator şi teoretician al teatrului, ale cărui studii şi opinii au provocat necesare dezbateri  pe teme teatrale şi culturale de maximă actualitate. Originar din Turda, Theodor-Cristian Popescu a absolvit Academia de Teatru şi Film București, Facultatea de Teatru, specializarea regie de teatru  (1994), a urmat cursurile de Master of Fine Arts în regie (bursă Fulbright) la Universitatea Montana-SUA (2002), iar în 2011 și-a susținut doctoratul la Universitatea de Arte din Târgu Mureș – instituție la care în prezent predă regia. Este autorul a numeriase spectacole, montate pe scene din România, Canada, SUA. A înfiinţat şi condus două companii de teatru independent, la Bucureşti şi Montréal.

Stefan Arsenijević a ajuns în atenţia lumii cinematografice prin multipremiatul său scurtmetraj (A)Torsion (2003), care a câştigat Ursul de aur la Berlin, Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun film, şi care a mai obţinut o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj. Născut în 1977, la Belgrad, Stefan Arsenijević a studiat Filosofia, a lucrat ca jurnalist, şi a absolvit regia de film şi televiziune la Facultatea de Artă Dramatică din Belgrad, unde este profesor din 2005. Iubire şi alte crime reprezintă debutul său în lungmetraj, filmul a avut premiera la Berlin, în cadrul secţiunii Panorama.

La realizarea spectacolului de pe scena Teatrului Tamási Áron, Theodor-Cristian Popescu a implicat şi elevi de la Secţia de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor, iar din echipa regizorului mai fac parte Mihai Păcurar (scenografie&concept video) Andrei Raicu (muzică&sound design), Cristian Niculescu (light design), Edit V. Bartha (regizor tehnic), Dobra Mária Magdolna (sufleor) și Krisztián Kiliti (dramaturgia).

Următoarele reprezentaţii cu Dragoste și alte crime sunt programate pe 11 și 12 martie, biletele vor fi disponibile la Casa Centrală de Bilete și pe site-ul Biletmaster.ro.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.