Dramaturgie contemporană la Reactor
https://www.ziarulmetropolis.ro/dramaturgie-contemporana-la-reactor/

Reactor a început evenimentele dedicate dramaturgiei româneşti contemporane, văzută într-un cadru larg, multigeneraţional, pe 15 ianuarie, la ora 18.00, cu dezbaterea „Practici şi funcţii ale dramaturgului. Trecut, prezent şi viitor”, la care au participat autori români din diferite generaţii: Miruna Runcan, Alina Nelega, Matei Vişniec, Catinca Drăgănescu, Alexandra Pâzgu, Panna Adorjani, Petro Ionescu. Discuţia a fost prezentată pe pagina de Youtube a Reactor.

Un articol de Liliana Matei|18 ianuarie 2021

În 20 și 24 ianuarie, de la ora 20.00, vor urma două spectacole difuzate online: Proteine fluorescente de Alexandra Pâzgu, în regia Letei Popescu, și Rândul 3, aproape de margine de Alexa Băcanu, în regia Sânzianei Stoican, un spectacol despre identitate și iubire, văzute într-un context istoric.

În 31 ianuarie, de la ora 20.00, va avea loc evenimentul live transmis online Cuprins în timp, o rescriere a primei piese de teatru originale în limba română – Farmazonul din Hârlău de Vasile Alecsandri –, realizată de cinci autoare contemporane: Alexa Băcanu, Ana Cucu-Popescu, Ioana Hogman, Petro Ionescu, Alexandra Pâzgu. Întorcându-se în timp, la începuturile dramaturgiei românești de la jumătatea secolului al XIX-lea, tinerii artiști vor încerca să găsească puncte comune și puncte divergente, abordând textul în cinci stiluri diferite, în cadrul unui spectacol-lectură.

Evenimentele vor fi însoțite de atelierul de mediere culturală Framework, coordonat de regizorul Raul Coldea, în cadrul căruia se vor viziona atât evenimentele din program, cât și alte patru spectacole: două de la Teatrul Național Cluj-Napoca (Florența sunt eu de Gellu Naum și Sânziana și Pepelea de Vasile Alecsandri, ambele în regia lui Alexandru Dabija) și două din repertoriul Reactor (Noi nu, niciodată, dramaturgia Petro Ionescu, și În umbra marelui plan de Catinca Drăgănescu). În cadrul atelierului se vor discuta aceste evenimente împreună cu membri ai echipelor artistice și administrative Reactor.

Înscrierile la Framework se fac până în 16 ianuarie, prin completarea următorului formular: https://docs.google.com/…/1FAIpQLScMmOxZK4hxI7…/viewform.

Toate evenimentele lunii ianuarie sunt gratuite. Dacă doriți să susțineți munca echipei artistice și a colectivului administrativ Reactor, puteți opta pentru cumpărarea unui bilet, devenind Susținător sau Supersusținător Reactor. Atât biletele gratuite, cât și cele de susținere, se achiziționează online de pe site-ul Eventbook.

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.