Duelul Viorilor ajunge la Sala Radio din Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/duelul-viorilor-ajunge-la-sala-radio-din-bucuresti/

După ce a străbătut aproape toate zonele istorice ale ţării, din Ardeal în Oltenia şi din Regat în Moldova, Turneul Duelul Viorilor se va încheia cu un recital-eveniment la Sala Radio din Bucureşti, vineri 4 octombrie.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

După ce a străbătut aproape toate zonele istorice ale ţării, din Ardeal în Oltenia şi din Regat în Moldova, Turneul Duelul Viorilor se va încheia cu un recital-eveniment la Sala Radio din Bucureşti, vineri, 4 octombrie.  

Mai mult de 1000 de spectatori sunt aşteptaţi la acest recital care va încheia o altă frumoasă aventură muzicală marca Radio România Cultural şi Accendo.

Cea de-a treia ediţie a turneului naţional Duelul Viorilor a început pe 23 septembrie şi se va încheia pe 4 octombrie după ce va fi străbatut 8 oraşe din România.

Mii de spectatori au asistat şi anul acesta  la competiţia muzicală Duelul Viorilor, sălile pline şi minutele în şir de aplauze de după fiecare recital dovedind că, an după an, interesul publicului nu a scăzut ci, dimpotrivă, a crescut, iar astfel de evenimente sunt aşteptate cu mare bucurie atât în oraşele mici cât şi în cele care beneficiază de existenţa filarmonicilor şi a unor săli în care au loc stagiuni de concerte.

Şi în Bucureşti biletele s-au vândut cu multe saptămâni înainte chiar dacă Festivalul Enescu, abia încheiat, a adus în această toamnă zeci de evenimente de muzică clasică în sălile Capitalei.

Duelul Viorilor s-a desfăşurat cu sălile pline

Opera Română din Iaşi, de exemplu, a fost neîncăpătoare pentru Duelul Viorilor iar publicul nu a plecat înainte de a obţine câteva bisuri. Şi muzicienii s-au simţit minunat în acest oraş:

Gabriel Croitoru a declarat: „Eu am cântat pentru prima dată în Sala Operei din Iaşi. Mi se pare o sală extrem de bună şi mi-a plăcut. M-am simţit în formă, stimulat de atmosfera pe care o crea publicul şi sper că şi lor le-a plăcut. Cumva, de la un an la altul, parcă interesul publicului creşte şi nu scade. Şi asta ne bucură” .

Duelul Viorilor

Imagine din turneul Duelul Viorilor, de la Opera Română din Iaşi

Iar Liviu Prunaru a declarat: „A fost foarte bine. Nici nu ştiu dacă s-a pus vreodată problema între noi, muzicieni fiind, să existe vreun învingător. Ne mai jucăm şi ne mai spunem: Braşov 1-0, Tg. Mureş 1-1, Cluj 2-1. Dar în realitate este vorba pur şi simplu despre actul muzical care se întâmplă de fiecare dată pe scenă.”

Citiți și: Duelul Viorilor, sold-out înainte de start

Despre armele şi combatanţii de la Duelul Viorilor se ştiu deja destule, dar cea de-a treia bătălie din sălile de concert va fi consemnată astfel:

Vioara Stradivarius „Pachoud” construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam face parte din Duelul Viorilor.

Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul naţional „George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

Foto credit: Duelul Viorilor

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.