Duelul Viorilor sold-out înainte de start
https://www.ziarulmetropolis.ro/duelul-viorilor-sold-out-inainte-de-start/

Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri este sold-out în mai multe oraşe ale traseului.

Un articol de Andrada Văsii|22 septembrie 2013

Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri este sold-out în mai multe oraşe ale traseului. Acest lucru dovedeşte nerăbdarea melomanilor de a asista din nou la o competiţie a sunetului si armoniei, a două viori de colecţie Stradivarius şi Guarneri şi a doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie: Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru,  arbitraţi de pianistul Horia Mihail.

Cea de-a treia ediţie a turneului naţional Duelul Viorilor, va avea loc între 23 septembrie şi 4 octombrie în 8 oraşe din România. Mii şi mii de spectatori au venit să asiste la cele două ediţii precedente ale turneului Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri şi au constatat că, atunci când arcuşurile s-au încrucişat, rezultatul a fost unul atât de frumos şi melodios, sunetul atât de pur şi cristalin, măiestria celor doi violonişti atât de mare, încât practic iubitorii muzicii de calitate au fost singurii câştigători.

Publicul a fost cel care a umplut până la refuz sălile, care peste tot a primit artiştii ca pe adevărate vedete şi tot el cel care şi-a dorit şi o a treia rundă.

Duelul Viorilor – lupta de pe scenă

Poate că la început ideea de duel a părut o joacă, dar violoniştii au luat-o în serios şi şi-au susţinut şi pus în valoare instrumentul cu multă pasiune şi dăruire:

Gabriel Croitoru a declarat: „Mă bucur foarte mult că particip la acest proiect care, iată, se dovedeşte de un real succes. Eu cred că această a treia ediţie va pune din nou în valoare vioara Guarneri pe care cânt. Desigur, fiecare dintre noi doreşte să îşi evidenţieze cât mai mult instrumentul, eu nu pot decât să susţin că vioara mea merită mai multe aplauze. Vioara Stradivarius are un sunet ascuţit care pătrunde în orice colţ al unei săli, în schimb vioara Guarneri are un sunet mai cald, mai amplu, mai bogat în armonice. De altfel, se şi numeşte Catedrala”.

Citiţi şi: S-a încheiat Turneul „Duelul viorilor“

Despre arme şi combatanţi se ştiu deja destule, dar cea de-a treia bătălie din sălile de concert va fi consemnată astfel:

Vioara Stradivarius „Pachoud” construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam.

Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional „George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

Duelul Viorilor

Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri este sold-out în mai multe oraşe ale traseului.

Liviu Prunaru, un artist de talie internaţională. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea «Dublul concert» de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu).

Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii «Paul Constantinescu» din Ploieşti şi membru al Cvartetului de Stat «Transilvan» – Cluj-Napoca.

Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în concert sau recital, este unul din cei mai apreciaţi pianişti români ai generaţiei sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, Horia Mihail susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu orchestre de profil din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov, dar şi în turnee în ţară sau străinătate.

Datele şi locurile în care se va da „lupta“:

23 SEPTEMBRIE,  Braşov, Sala Complexului Militar, ora 20.30

24 SEPTEMBRIE, Târgu Mureş, Palatul Culturii, ora 19.00

25 SEPTEMBRIE, Turda, Teatrul Municipal, ora 19.00

27 SEPTEMBRIE, Craiova, Sala Filarmonicii, ora 19.00

28 SEPTEMBRIE, Piteşti, Casa de Cultură, ora 19.00

30 SEPTEMBRIE, Iaşi, Opera Naţională Română, ora 19.00

1 OCTOMBRIE, Bacău, Ateneu, ora 19.00

4 OCTOMBRIE, Bucureşti, Sala Radio, ora 19.00

Info:

Biletele se pot achiziţiona de la casele de bilete ale sălilor în care se vor desfăşura recitalurile, iar în Bucureşti şi prin www.bilete.ro. Informaţii suplimentare pe www. duelulviorilor.ro.

Foto credit Duelul Viorilor: Virgil Oprina

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

05
/12
/19

Opera Națională București prezintă joi, 5 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

04
/12
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 4 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizată de către Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de către Camilla Piccioni. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

03
/12
/19

Orchestra Română de Tineret va susţine un concert sub bagheta dirijorului Diego Dini Ciacci în seara de 5 decembrie 2019, ora 19:30, la Catedrala Sf. Iosif  din Bucureşti, solist fiind concertmaestrul orchestrei, Radu Dunca, concertul fiind organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

02
/12
/19

Vineri, 6 decembrie (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului american multipremiat internațional RYAN BANCROFT aduc în fața publicului bucureștean, la Sala Radio, muzica unuia dintre cei mai mari compozitori francezi de la finalul sec. XIX și începutul sec. XX: CLAUDE DEBUSSY.

01
/12
/19

Opera e muzică, teatru, scenografie, mișcare – totul live. E o reflecție a societății de demult și de acum. E pasiune, dramă, e toate sentimentele la superlativ. E muzică vie vocală, corală și instrumentală. Vă invităm în decembrie la Opera din București, să vă convingeți!

01
/12
/19

Pe 12 decembrie, de la orele 19:00, la Sala Radio Sergiu Cioiu va prezenta un recital extraordinar muzical, poetic, tandru și ironic, în care poezia și cântecul, împreună, fac un excelent divertisment, intitulat: „Sergiu Cioiu, one-man show, cântece ale prezentului continuu”.

01
/12
/19

Concerte extraordinare organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sunt pregătite de către muzicienii din Orchestra simfonică și din Corul Filarmonicii „George Enescu”.

25
/11
/19

În perioada 15-17 decembrie va avea loc o serie de trei concerte și serate culturale, în salonul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, București, în cadrul uni festval realizat de pianistul Florian Mitrea.

11
/11
/19

Pianista Oxana Corjos realizează în perioada 29 octombrie – 12 noiembrie un turneu în patru oraşe din ţară – Sibiu, Piteşti, Bistriţa şi Bucureşti – cu un program spectaculos ce cuprinde Ciaccona în re minor, BWV 1004 de Bach-Busoni, patru preludii de Claude Debussy - Des pas sur la neige, La serenade interrompue, Puerta del Vino şi Feux d'artifice - şi Sonata a VI-a de Serghei Prokofiev.