Efectele secundare ale muzicii la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului SoNoRo
https://www.ziarulmetropolis.ro/efectele-secundare-ale-muzicii-la-cea-de-a-xiii-a-editie-a-festivalului-sonoro/

Astăzi începe cea de-a XIII ediţie a Festivalului SoNoRo şi anunţă pentru săptămâna ce urmează un program în care muzica de cameră invită la o descoperire a altor arte sau activităţi dedicate contemplării artistice.

Un articol de Petre Ivan|2 noiembrie 2018

Duminică, 4 noiembrie 2018, Festivalul SoNoRo propune un maraton concertistic și își invită publicul încă de la ora 11:00 dimineața, în mansarda Carului cu bere, pentru a descoperi o altă parte a acestei emblematice clădiri interbelice.

Concertul ce va avea loc aici poartă un nume pe măsura spațiului ce îl găzduiește – HANGOVER – și oferă un repertoriu potrivit începerii cu bucurie a unei frumoase duminici, din care nu poate lipsi „Suita în re minor pentru violoncel”, de Johann Sebastian Bach, sau cele trei madrigaluri pentru vioară și violă de Bohuslav Martinu.

Pentru după-amiază, un efect secundar preconizat al concertului ÉCOUTE, ÉCOUTE, ce va avea loc la Palatul Mogoșoaia, la ora 14:30, va fi desigur o plimbare prin grădinile regale, inspirată programul muzical ce cuprinde „Le jardin féerique” pentru pian la patru mâini și „Gaspard de la nuit, Trois poèmes pour piano d’aprés Aloysius”, de Maurice Ravel, alături de alte lucrări de Gabriel Fauré.

Pentru seara de duminică Festivalul SoNoRo propune expoziția Transfer de memorie a artistului Eugen Vuțescu, în spațiul Galeriei Halucinarium, unde va avea loc concertul VERTIGO. Programul cuprinde: Astor Piazzolla – „Histoire du Tango” (fragmente) pentru vioară și chitară, Ludwig van Beethoven – Serenada pentru trio de coarde în re major, Op. 8, și Jan Sibelius – Trio de coarde.

Luni, 5 noiembrie, după acest preaplin muzical duminical, publicul meloman bucureștean este invitat în catedrala Catedrala Sf. Iosif, unde va avea loc concertul FRUIT OF FAITH. Programul cuprinde lucrări de Domenico Scarlatti și Wolfgang Amadeus Mozart, dar și de compozitorul contemporan Arvo Pärt.

Accesul la acest concert este liber.

Marți, 6 noiembrie, la Sala Radio, va avea loc concertul SOMETHING BORROWED, SOMETHING BLUE, al cărui program cuprinde lucrări de Johannes Brahms, Ralph Vaughan-Williams, Manuel De Falla și Felix Mendelssohn-Bartholdy. Biletele pentru acest concert pot fi cumpărate de la casa de bilete a Sălii Radio.

Prima parte a Festivalului SoNoRo în București se va încheia miercuri, 7 noiembrie, în Aula Academiei de Studii Economice, unde, chiar sub marea frescă pictată de Cecilia Cuţescu-Storck, ce decorează Aula, publicul va asista la CHIAROSCURO, un concert ce are în program lucrări de Ludwig van Beethoven, Leo Brouwer, Serghei Rachmaninov, Alfred Schnittke și Dmitri Șostakovici.

Accesul la acest concert este liber.

Biletele pentru celelalte concerte pot fi achiziționate de pe site-ul Eventim (www.eventim.ro), din librăriile Humanitas și Cărturești, din magazinele Germanos, Orange, Vodafone și Domo.

Mai multe detalii pe www.sonoro.ro

***

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Austria, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (13 ani), SoNoRo-Inteferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (12 ani), SoNoRo On Tour (11 ani), SoNoRo Arezzo (8 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (6 ani).

Foto: SoNoRo – facebook

17
/09
/18

În urmă cu 45 de ani, într-o zi de 17 septembrie (1973) lua ființă, sub conducerea poetului Adrian Păunescu, Cenaclul Flacăra, o rampă de lansare pentru numeroşi artişti, Cenaclul  a fost interzis în vara anului 1985, după o busculadă pe stadionul din Ploieşti în care au murit 5 spectatori...

17
/09
/18

Cei trei tineri muzicieni intrați în Finala Secțiunii de Vioară a Concursului Enescu 2018, Giuseppe Gibboni (Italia), Vikram Sedona (Italia) și Orest Smovzh (Ucraina), vor aduce publicului luni, 17 septembrie, în cadrul finalei, Concertul Nr.1 în Re Major de Paganini, Concertul în Re Major pentru Vioară și Orchestră de Brahms și Concertul în Re Major de Ceaikovski.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

13
/09
/18

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala Operei, melomanii sunt invitați la deschiderea oficială a stagiunii 2018 – 2019 a Operei Brașov, care se va desfășura, în mod tradițional, cu capodopera verdiană „Traviata”. Această stagiune stă sub semnul festiv al Centenarului Marii Uniri, dar și al aniversării a 65 de ani de la înființarea instituției care și-a adus o contribuție importantă în dezvoltarea vieții cultural-artistice românești.

12
/09
/18

Estonianul Marcel Johannes Kits a câștigat Concursul Enescu 2018, Secțiunea Violoncel, după o Finală în care a interpretat Concertul pentru violoncel și orchestră în mi bemol major Op.107 de Dmitri Șostakovici. Finala de Violoncel a Concursul Enescu a avut loc marți, 11 septembrie, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen (China), iar pe locul al treilea și al patrulea s-au situate Stanislas Kim (Franța), respectiv Shizuka Mitsui (Japonia).  

11
/09
/18

 A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival începe joi, 13 septembrie, în mai multe locuri din București. Filme cu și despre George Michael, Whitney Houston, Joy Division, The Clash, The Fall, Radiohead și mulți alți artiși de renume vor fi proiectate în cele 4 zile de festival (13-16 septembrie) la Control Club, Spațiul M60, Apollo 111, precum și în aer liber, în parcarea Plaza România.

11
/09
/18

Câte doi tineri din Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia și China și câte unul din România, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Ucraina, Croația, Turcia și Republica Moldova s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional „George Enescu” 2018, ale cărei rezultate au fost anunțate luni seară.

07
/09
/18

Turneul Vioara lui George Enescu revine în această toamnă pe scenele din România, în perioada 12 septembrie – 8 octombrie 2018. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în anul Centenarului la Alba Iulia, Deva, Tecuci, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Caracal și în mai multe recitaluri la București.

05
/09
/18

Începând de astăzi, aplicația pentru mobil JuratEnescu este la îndemâna celor care doresc să își testeze abilitatea de a aprecia o interpretare artistică. Prin intermediul aplicației fie din sală, fie urmărind online, iubitorii de muzică au ocazia să noteze participanții la Concursul Internațional George Enescu și pot vedea în ce măsură opțiunile lor se potrivesc cu cele ale juriului.

03
/09
/18

U2 a fost nevoită să îşi întrerupă, şi apoi să anuleze, concertul susţinut sâmbătă, la Berlin, în faţa a zeci de mii de spectatori, după ce solistul trupei irlandeze, Bono, şi-a pierdut vocea în timpul show-ului.

01
/09
/18

Între 1 și 23 septembrie, 270 dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai lumii, din 39 de țări, urcă pe scena Ateneului Român din București ca să câștige trofeul Concursului Internațional „George Enescu” 2018 și să se lanseze în lumea muzicii clasice internaționale.