Emoții până la nori în prima zi a festivalului Undercloud
https://www.ziarulmetropolis.ro/emotii-pana-la-nori-in-prima-zi-a-festivalului-undercloud/

Ieri, 1 septembrie, a început cea de-a VII-a ediţie a festivalului de teatru independent Undercloud, care se va desfăşura timp de 11 zile în sălile ce aparţin de Muzeul Țăranului Român.

Un articol de Judy Florescu|2 septembrie 2014

Deschiderea oficială a festivalului Undercloud a avut loc în sala de cinema „Studio Horia Bernea” (Sala Mare), care a devenit neîncăpătoare pentru amatorii de teatru independent, nerăbdători să vadă ce producții noi vor vedea în ediția de anul acesta a evenimentului.

Noutatea absolută a festivalului constă în prezența a trei spectacole internaționale care vor avea loc începând cu ora 21:00 în sala de cinema „Studio Horia Bernea”. Publicul va avea ocazia de a vedea puneri în scenă din țări precum Anglia – „Blind Hamlet” (6 septembrie), Franța –  „A l’ombre de core” (7 septembrie) și Ungaria – ,,Așteptându-l pe Godot” (8 septembrie).

Spectacolul care a inagurat ediția din 2014 a Festivalului Undercloud a fost “ABSOLUT!”, după Ivan Turbincă de Ion Creangă, un one-man-story cu Marcel Iureș, în regia lui Alexandru Dabija. Povestea lui Ivan Turbincă ne este familiară din vremurile copilăriei, unii dintre noi o aveau chiar și sub formă de audiobook (casetă). Povestea de pe scenă ne acaparează toate simțurile și ne lasă să descoperim cât de fragili suntem și că eternitatea nu aparține omului, ci doar morții.

„Un tramvai numit Dorință” a fost primul spectacol participant al competiției, rupând astfel convenția tradițională a celorlate festivaluri de teatru. Astfel în secțiunea de concurs a festivalului Undercloud participă spectacolele proaspete, ale tinerilor artiști, care sunt jurizate de Sanda Manu – regizor, George Ivașcu – actor și directorul Teatrului Metropolis, Irina Ionescu – teatrolog, Ludmila Patlanjoglu – critic de teatru, Cristina Bazavan – jurnalist, blogger și Iulia Popovici – critic de teatru.

La Clubul Țăranului, un loc nou pentru spectacolul în regia lui Andrei Grosu și Andreea Grosu, s-au adus scaune în plus pentru a suplini cererea publicului de a vedea producția unteatru. Pe o scenă rotundă, probabil cea mai grea scenă pe care pot juca actorii, fiind priviți din toate unghiurile de ochi curioși, am văzut frângându-se un vis toxic – dorința unei femei de a rămâne veșnic tânără și de a refuza să coopereze cu realitatea înconjurătoare îi transformă pe cei din jurului său în niște monștri.

Finalul serii încărcate de emoții de tot soiul a fost dezmierdat de spectacolul de dans Step 100%, cu coregrafia realizată de  Negroiu Claudia și Beatrice Enea, iar distribuția formată din  Negroiu Claudia și Dana Porlogea. Veselia și stilul anilor 1930 au fost transpuse într-o oră de mișcare pe cântece celebre, printre care: Over the rainbow-Judy Garland, A fine romance – Ella Fitzgerald, Little bitty pretty one – Frankie Lymon, Puttin on the Ritz – Fred Astaire, I wanna be loved by you – Helen Kane.

foto/video de la Undercloud: Judy Florescu

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.