„EMOȚII PRIN CULOARE” – Art terapie și dans terapie pentru elevii cu nevoi educaționale speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/emotii-prin-culoare-art-terapie-si-dans-terapie-pentru-elevii-cu-nevoi-educationale-speciale/

Asociaţia Entuziart a lansat, la începutul lunii februarie 2022, proiectul „EMOȚII PRIN CULOARE”, proiect desfăşurat prin Programul „MOL pentru sănătatea copiilor”, program finanţat de MOL România şi susţinut de Fundaţia pentru Comunitate.

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2022

Proiectul oferă, până la finalul acestui an școlar, cu frecvență săptămânală, posibilitatea participării la ateliere de art terapie prin pictură și dans terapie copiilor cu cu povești de viață, abilități și nevoi educaționale foarte diverse de la Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae” din București

Scopul ședințelor de art-terapie și dans-terapie este de a-i ajuta pe participanți să proceseze mai bine propriile emoții și să le identifice eficient la ceilalți, optimizându-și relaționarea cu aceștia și scăzându-le astfel anxietatea. Procesul catalizează dezvoltarea emoțională a copiilor prin perceperea, identificarea, înțelegerea și exprimarea emoțiilor, folosind ca mijloc pictura, respectiv dansul. 

De asemenea, participă în proiect ca voluntari 20 de studenți de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, departamentul de Psihopedagogie Specială, conduși de doamna profesor Loredana Pătrășcoiu. Aceștia beneficiază de contexte practice de a-și dezvolta cunoștințele despre art terapie și dans terapie de a înțelege cum funcționează aceste discipline relativ noi în România. Proiectul contribuie astfel și la formarea generațiilor viitoare de psihopedagogi, care pot integra cunoștințele dobândite în aceste luni în practica lor viitoare cu copiii cu nevoi speciale, element central de sustenabilitate a proiectului. 

Proiectul va avea o durată de 6 luni și va fi încheiat cu o expoziție de grup în care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrări să expună. Echipa este deschisă la colaborare cu spații dornice să găzduiască această expoziție finală, o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie si modul în care ea poate fi aplicată. 

Asociația Entuziart este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este promovarea și sprijinirea persoanelor de orice vârstă și cu orice tip de abilități, în activități creative și artistice, cu scopuri terapeutice. Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae” este cea mai mare școală specială din București și a doua ca mărime din țară, elevii săi având toți cerințe educative speciale, cu diagnostice precum tulburări de dezvoltare, inclusiv cognitive, tulburări de limbaj, deficiențe fizice și în general dizabilități intelectuale.

Art Terapeuții implicați în proiect

Oana Dorneanu – Psihoterapeut cu drept de liberă practică și acreditare din partea Colegiului Psihologilor Români pentru specializările Art Terapie și Psihoterapie Analitică, cu experiență în lucrul cu copii, co-fondatoare a Asociației Entuziart; 

Loredana Larionescu – Psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România cu specializările Psihoterapie Experiențială și Psihoterapie prin Dans și Mișcare, co-fondatoare a Asociației Entuziart;

Sorina Petrescu – Coregraf și Dans Terapeut cu experiență solidă în Terapii Corporale și lucrul cu copiii, fondatoare a www.tmoves.com;

Nicoleta Zugravu – www.art-terapeut.ro, art terapeut Phronetik, fondator Art2Grow, s-a alăturat proiectului în regim de voluntariat din dorința de a oferi copiilor din cunoștințele sale și aduce cu sine o valoroasă experiență de lucru prin Art Terapie Phronetik în cadrul diverselor proiecte realizate în spații clinice, spitale și în cabinetul personal. 

Partenerii în proiect sunt Mol RomÂnia, Fundația pentru Comunitate, TMoves, Art2Grow, Facultatea de Psihologie, secția Psihopedagogie Specială și Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae” din București. 

Detalii despre proiect pe site-ul asociației: https://arterapie.com/proiect-emotii-prin-culoare/ 

Precum si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/ArterapieAtelier/

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.