Enescu 135, la Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/enescu-135-la-radio-romania-muzical/

Pe 19 august se împlinesc 135 de ani de la naşterea lui George Enescu, unul dintre simbolurile culturale ale României: compozitor, violonist, pianist, dirijor, profesor, el a marcat profund cultura muzicală românească. Cu acest prilej, Radio România Muzical a programat emisiunea-maraton de patru ore “George Enescu 135” (vineri, 19 august, de la ora 13.05)

Un articol de Petre Ivan|17 august 2016

Multiplele fațete ale personalității lui George Enescu sunt puse în lumină: în primul rând, compozitorul, și astăzi considerat cel mai important creator român, autor nu numai al celebrelor rapsodii, dar și al Simfoniei a III-a, reconsiderată în prezent drept unul dintre opusurile fundamentale ale începutului de secol XX.

Sunt puține personalitățile din istorie care au excelat în fiecare domeniu pe care     l-au abordat, așa cum a fost George Enescu, providențialul compozitor din cultura română, dar și unul dintre marii violoniști ai timpului său, la nivel mondial. Partita a II-a de Bach într-o înregistrare remasterizată vorbește despre acel George Enescu cu renume pe întregul mapamond.

Poate mai puțin este cunoscut în ipostaza de pianist, însă contemporanii lui vorbeau despre redutabilul pianist George Enescu, pe care-l putem descoperi în înregistrarea celor 7 cântece de Clement Marot, înregistrate de George Enescu alături de soprana Sophie Wyss.

Enescu-dirijorul: o altă fațetă a personalității enesciene, pusă în lumină de înregistrarea uneia dintre lucrările importante semnate de Enescu, Dixtuorul op.14, document de arhivă în care Enescu apare la pupitrul unui ansamblu alcătuit din membri ai  Orchestrei Radiodifuziunii Franceze.

Dincolo de sunete, ne amintim de excepționalul pedagog George Enescu, cel care a format mai mulți violoniști de calibru, cel mai important fiind, așa cum se știe, Yehudi Menuhin; ne amintim și de fondatorul unei școli creatoare românești, nu numai prin lucrările pe care le-a scris și le-a interpretat, ci prin gesturile sale dincolo de muzică: George Enescu a instituit premii de compoziție pe care le finanța personal, a avut o contribuție decisivă la crearea unei uniuni a compozitorilor români, a cântat în tranșee pentru soldații români care luptau în primul război mondial, a dirijat spectacolul inaugural de la Opera Română din București.

Tușe dintr-un portret al unuia dintre oamenii providențiali ai culturii române: George Enescu 135 la Radio România Muzical, vineri, 19 august, de la ora 13.05. Realizator: Veronica Zbarcea.

Foto: George Enescu – wikipedia

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.

19
/04
/23

Proiectul AdMusicam Concert Series, o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani, revine, după o perioadă de absență cauzată de restricțiile din timpul pandemiei, cu un nou concert, care va avea loc marți, 25 aprilie 2023, ora 19.00, la Muzeul Municipiului București - Palatul Suţu.

10
/04
/23

Marți, 11 aprilie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” aniversează 60 de ani de la prima sa repetiție. Celebrul ansamblu a fost fondat în anul 1963, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, de către profesorul, dirijorul și muzicianul Marin Constantin.

05
/04
/23

În weekendul 21-23 aprilie, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” participă în premieră la a șaptea ediție a Festivalului Spotlight, eveniment de artă vizuală în aer liber, organizat în București.

31
/03
/23

100 de ani de la nașterea muzicologului, profesorului și criticului muzical Viorel Cosma (1923-2017), unul dintre cei mai importanți specialiști în muzica lui George Enescu, vor fi marcați azi, de la ora 10:00, în Sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din București.