Enigma morţii scriitorului grec Menis Koumandareas, evocată în ultimul său roman
https://www.ziarulmetropolis.ro/enigma-mortii-scriitorului-grec-menis-koumandareas-evocata-in-ultimul-sau-roman/

Ancheta în cazul morţii scriitorul grec Menis Koumandareas, găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena, a beneficiat de un indiciu neobişnuit descoperit chiar în ultima sa carte, în care evocă suspectul, inculpat vineri, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2015

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, evoca de asemenea mobilul crimei, şi anume o tranzacţie imobiliară. Scriitorul grec a fost găsit mort la vârsta de 83 de ani în locuinţa sa din Kypseli, un cartier popular din Atena. El prezenta răni la nivelul gâtului şi a feţei, notează Mediafax.

Autorul „îi vorbea suspectului” în ultimul său roman, cu conotaţie biografică, a anunţat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

Menis Koumandereas descrie legăturile sale cu un tânăr originar din România. El evocă vânzarea unui bun imobiliar, după moartea soţiei sale, care ar fi mobilul crimei.

Suspectul de naţionalitate română, în vârstă de 25 de ani, a fos inculpat vineri pentru crimă. El îl cunoştea pe scriitor de şase ani. Acesta din urmă îl ajuta adeseori cu împrumuturi băneşti, a anunţat avocatul său pentru presă.

Poliţia îl suspectează pe tânărul român, dar şi pe un complice, la rândul său arestat, că a vrut să fure banii obţinuţi de scriitor în urma tranzacţiei.

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, a fost găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, a fost găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena

Presupusul ucigaş recunoaşte că s-a întâlnit cu autorul grec în seara în care acesta din urmă a murit, dar afirmă că el a decedat în urma unei căzături în apartamentul său.

Autor a peste 20 de romane, volume de nuvele şi eseuri, a cărui carieră a debutat în anii 1960, Menis Koumandareas a fost recompensat de două ori cu premiul de stat pentru roman din Grecia. Cărţile sale au fost traduse în numeroase limbi străine.

De asemenea, a tradus în limba greacă mai multe cărţi scrise de autori celebri, printre care se numără Ernest Hemingway şi Scott Fitzgerald.

Menis Koumandareas a realizat în romanele sale, cu un stil sobru, un portret al societăţii elene postbelice, privilegiind clasa mijlocie a Atenei şi micii comercianţi.

Foto: Enigma morţii, Menis Koumandareas – wikipedia, facebook

21
/01
/15

Critici de la cele mai mari publicaţii, dar şi de la site-uri specializate din domeniul cărţilor şi al editurilor, au votat cele mai bune cărţi ale secolului 21 publicate în limba engleză, pentru un top realizat de BBC Culture.

20
/01
/15

Editura Humanitas Multimedia a lansat audiobook-ul „Jurnalul Annei Frank", în lectura actriței Ana Ularu. Unul dintre cele mai celebre jurnale din lume, textul scris de tânăra Anne Frank a devenit materie de studiu în multe școli și a avut parte de numeroase adaptări teatrale și cinematografice.

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

14
/01
/15

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

13
/01
/15

Joi, 15 ianuarie, de la ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona, va avea loc o audiţie specială Tudor Vianu. În cadrul evenimentului organizat de Editura Casa Radio se va consuma şi o dezbatere despre importanţa personalităţii lui Vianu pentru cultura română, pornind de la dublul CD, Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în Colecţia „Lecturi pe întuneric”.

12
/01
/15

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.