Estonianul Marcel Johannes Kits a câștigat Concursul Enescu 2018 la Secțiunea Violoncel
https://www.ziarulmetropolis.ro/estonianul-marcel-johannes-kits-a-castigat-concursul-enescu-2018-la-sectiunea-violoncel/

Estonianul Marcel Johannes Kits a câştigat Concursul Enescu 2018, Secţiunea Violoncel, după o Finală în care a interpretat Concertul pentru violoncel şi orchestră în mi bemol major Op.107 de Dmitri Șostakovici. Finala de Violoncel a Concursul Enescu a avut loc marţi, 11 septembrie, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen (China), iar pe locul al treilea şi al patrulea s-au situate Stanislas Kim (Franţa), respectiv Shizuka Mitsui (Japonia).  

Un articol de Petre Ivan|12 septembrie 2018

Marcel Johannes Kits din Estonia, în vârstă de 23 de ani a câștigat Premiul I al Secțiunii Violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2018, la sfârșitul unei Finale în care a interpretat Concertul pentru violoncel și orchestră în mi bemol major Op.107 de Dmitri Șostakovici, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Paul Watkins.

Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen(China), iar pe locul al treilea și al patrulea s-au situat Stanislas Kim (Franța), respectiv Shizuka Mitsui (Japonia).

“A fost o seară a violoncelului, până și dirijorul este violoncelist. Toți cei patru concurenți ne-au încântat, fiecare în felul său special, de-a lungul Concur

sului Enescu. A fost o plăcere să îi ascultăm”, a spus pe scena Ateneului Român marți seară reputatul violoncelist David Geringas, Președintele Juriului Secțiunii Violoncel, care a anunțat rezultatele Finalei.

Premiul I al Concursului Internațional George Enescu 2018 este în valoare de 15.000 de euro, premiul al doilea de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro. De asemenea, câștigătorul Concursului Enescu 2018 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Trofeul Concursului Enescu 2018, oferit celor patru tineri muzicieni, este realizat din porțelan alb și poartă semnătura artistei Daniela Făiniș.

Premiul pentru cel mai bun acompaniator al Sonatei în fa minor pentru violoncel şi pian de George Enescu, în valoare de  4.000 de euro, i-a revenit pianistului Yu Nitahara.

Concursul Enescu

Stanislas Kim, Violoncel, foto Alex Damian

Președintele Juriului, violoncelistul David Geringas a acordat de asemenea un premiu special constând într-o  bursă de studii Blackmore International Music Academy in Berlin and Vienna, în timp ce dirijorul Paul Watkins i-a oferit câștigătorului Marcel Johannes Kits posibilitatea de a concerta pe o scenă internațională alături de el, anul viitor.

 

Datorită nivelului artistic ridicat al concurenților înscriși la Concursul Enescu 2018, juriul de specialitate a decis în premieră în istoria competiției să desemneze în Finală patru tineri muzicieni, în loc de trei.

Juriul de specialitate al Secțiunii violoncel este format din David Geringas, (Președintele Juriului), Raphael Wallfisch, Leonid Gorokhov, Alexandra Guțu, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Myung-Wha Chung, Philippe Muller și Marin Cazacu.

Estonianul Marcel Johannes Kits, născut pe 2 mai 1995, interpretează la un violoncel construit de Francesco Ruggeri în Cremona, 1674 şi cu un arcuş construit de Victor Fetique, ambele împrumutate de către Deutsche Stiftung. A urmat numeroase cursuri de măiestrie, cu artiști precum Maria Kliegel, László Fenyö, Wen-Sinn Yang, Jan-Erik Gustafsson, Marko Ylönen, David Geringas, Steven Isserlis. Din acest an, studiază sub îndrumarea profesorului Jens Peter Maintz, în cadrul Universităţii de Arte din Berlin.

Marcel Johannes Kits a concertat ca solist cu numeroase orchestre precum  Orchestra Națională Simfonică a Estoniei, Orchestra de Cameră din Talinn, Orchestra din Pärnu, Orchestra Națională Simfonică a Letoniei, Württembergische Philharmonie din Reutlingen, Orchestra Filarmonicii din Jena, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Saint Petersburg. Este laureat al Concursurilor Internaţionale „Dombrovsky” şi „Johannes Brahms”.

Yibai Chen (China) s-a născut pe 30 septembrie 2001. În prezent, studiază sub îndrumarea profesorului Danjulo Ishizaka la Universitatea de Arte din Berlin. A participat la mai multe cursuri de măiestrie susținute de Marti Rousi, Liwei Qin, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Wolfgang Emanuel Schmidt și Jens Peter Maintz. A concertat la Universitatea Cambridge în iulie 2012 şi a interpretat „Ariile Ţigăneşti” de Sarasate cu Orchestra de Cameră din Pforzheim și a obținut deja un premiu internațional la ediția a XI-a a Concursului Internaţional pentru Violoncel „Lutoslawski” în Varşovia, 2018.

Concursul Enescu

Yibai Chen, Violoncel, foto Alex Damian

 

Absolvent al Conservatorului din Courbevoie, Stanislas Kim (Franța), născut pe 24 august 1993,a participat la cursuri de măiestrie susținute de David Geringas, Frans Helmerson, Natalia Gutman, Arto Noras, Jérôme Pernoo, Wolfgang Emanuel Schmidt și Jens Peter Maintz. Este invitat să cânte în festivaluri precum: Würzburger Bachtage, „Grieg” din Bergen, Festivalurile din Schleswig-Holstein și Mecklenburg-Vorpommern.

Cântă la un violoncel provenit din şcoala Vuillaume, împrumutat de Deutsche Stiftung Musikleben. A obținut premii internaționale importante, printre care cele ale Concursului de Muzică de Cameră de la Lyon, a VIII-a ediție a Concursului Internațional din Suedia, alături de pianista Marie Rosa Günter și Concursurile „Brahms” și „Hindemith”.

Shizuka Mitsui (Japonia) s-a născut pe 14 martie 1992. Începând cu anul 2014, studiază cu profesorul Giovanni Gnocchi în cadrul Universităţii Mozarteum din Salzburg, iar din 2016, se află sub îndrumarea lui Clemens Hagen. Este semifinalist al Concursului Internaţional Regina Elisabeta din Bruxelles 2017. A obținut premii la Concursul de Violoncel „Izumino-Mori”, Japan Classic, „Enrico Mainardi” (Premiul I) și Concursul de Muzică de la Tokyo (Premiul al II-lea). A participat la cursuri de măiestrie cu Jens Peter Maintz, Natalia Gutman, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Masato Iwai, Danjulo Ishizaka, Wolfgang Boettcher şi Gautier Capuçon

Shizuka Mitsui, Violoncel, foto Alex Damian

.

Între 1 și 23 septembrie, 270 de tineri artiști din 39 de țări pe tot globul vin la București să intre în competiție pentru a câștiga un trofeu  în cadrul ediției 2018 a Concursului Enescu.

Cu vârste cuprinse între 16 ani – cel mai tânăr concurent înscris în Concurs – și 33 de ani – vârsta maximă admisă, tinerii muzicieni susțin recitaluri cu unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale secolului XX, dar și ale compozitorului George Enescu. Concurenții evoluează în fața juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacrați și în fața publicului în cele trei etape de concurs și în cadrul Galelor Finale cu Orchestră, pentru cele trei secțiuni: Violoncel, Vioară și Pian. La secțiunea Compoziție, lucrările vor fi jurizate în formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat în parte și având numele secretizat până la încheierea procesului de jurizare.    

La 60 de ani de la prima ediție, înplin an de sărbătoare a Centenaruluiși a 137 de ani de lanaștereacompozitoruluiGeorge Enescu, ConcursulInternațional George Enescupropunepublicului o experiențăunică, și extindere perspectivele cultural și educaționale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poate transforma și construi o societate.

Foto: Concursul Enescu – facebook

30
/08
/23

Timp de 29 de zile, publicul este așteptat să se bucure de o nouă ediție a Festivalului Enescu, fie că asistă în sălile de concerte sau urmărește transmisiile de la Televiziunea Română sau de pe site-ul FestivalEnescu.ro. O lume întreagă este invitată să descopere o ediție a cărei temă este ”Generozitatea prin muzică”.

30
/08
/23

Asociația FRUI VITA te invită să te alături unei experiențe muzicale și culturale unice în cadrul evenimentului „Dor de Doină", care va avea loc pe data de 30 septembrie, începând cu ora 18:00, la Grădina Monteoru din București; ocazie care va marca și lansarea manualului digital, pe care tinerii îl vor putea utiliza pentru a explora doina în propriul ritm.

24
/08
/23

După primele 11 zile la Brașov, Codlea, Feldioara, Bran și Râșnov, Festivalul de Film și Istorii (13 – 27 august 2023) continuă încă 4 zile la Râșnov cu un program de calitate cu multe proiecţii de film, dezbateri pornind de la tema „Radicalizare”, concerte, ateliere interactive și momente speciale.

24
/08
/23

Două zile de muzică energică, concerte și activări i-au electrizat pe spectatorii care au participat la festivalul Summer in the City care a avut loc în incinta Romexpo. Zeci de mii de fani ai muzicii de calitate au venit într-un număr mare în cele două zile ale festivalului să îl revadă la București, pe Robbie Williams, unul dintre cei mai mari entertaineri ai momentului, pe showman-ul Jason Derulo, dar și artiști tineri și talentați: Abby Roberts, Calum Scott, Editors, Nicole Cherry, Mario Fresh, DJ Orkun și DJ Riche.

24
/08
/23

Festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, care la începutul lunii august a strâns peste 10.000 de spectatori în stațiunea turistică Peștișani (Gorj), ajunge pentru prima dată în comuna Cernătești (Dolj), în perioada 25-27 august.

22
/08
/23

Gala Salbek Opera Festival va avea loc duminică, 27 august, de la ora 20:00, în Piața Primăriei din Arad, cu Orchestra Filarmonicii din Arad, dirijată de David Crescenzi, soliştii Ruxandra Donose, Ramón Vargas, Leontina Văduva şi o parte dintre cursanţii Salbek Opera Masterclass 2023.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

21
/08
/23

Organistul Eduard Antal va interpreta un aranjament inedit al celebrei Bohemian Rapsody, hitul trupei Queen din 1975 , pe orga din Biserica Neagră din Brașov, sâmbătă, 26 august, de la ora 18:00, în cadrul stagiunii Organ Nights.Programul concertului conține și alte lucrări scrise pentru ”Regina instrumentelor” compuse de Joseph Rheinberger, Maurice Duruflé, Jean Langlais sau Rachmaninov.