EVENIMENT. Revista literară „Libris” a împlinit 5 ani de activitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/eveniment-revista-literara-libris-a-implinit-5-ani-de-activitate/

Primăvara culturală în România a venit cu veşti bune pentru iubitorii de literatură! Prestigioasa revistă literară LIBRIS, care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, a împlinit recent 5 ani încheiaţi de activitate.

Un articol de Rhea Cristina|31 mai 2022

Astfel, nr. 19 (1) martie 2022, primul număr din acest an, cuprinde nume importante ale literaturii românești și universale, care semnează poezie, eseuri, cronici și dialoguri literare, traduceri: Adrian Lesenciuc, Mircea Mot, Ion Cristofor, Noemina Campean, Anda Mihaela Miroiu, Ioan Vintila Fintis, Cristina Rhea, Valeriu Valegvi, Indira Spataru, Iuliana Raducan, Elsa Tofan Dorval, Liliana Ursu, Doina Roman, Laurentiu-Ciprian Tudor, Anca Focseneanu, Doina Rusti, Julien Caragea, Rodica Bretin, Ileana Popescu Baldea, Pr. Ioan Chirila, Dan Norea, Claudia Motea, Mihai Cosmin Popescu, Gheorghe Postelnicu, Alexandros Pintilii Karciucas, Denisa Craciun.

Precum știm, ultimii ani, cu precădere, au reprezentat o perioadă dificilă pentru spațiul cultural românesc și creatorii săi. Așadar, existența unei gazete culturale elegante, precum LIBRIS, care uimește plăcut prin designul deosebit si calitatea textelor publicate, este realmente un act de curaj si responsabilitate culturală deosebită, care nu poate decât să ne bucure și să ne aducă speranțe tuturor.

În editorialul de debut, redactorul-șef al acestei elegante gazete culturale, Adrian Lesenciuc (poet,prozator, critic literar, Doctor în Științele Comunicării, profesor universitar, membru și președinte al filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România) face o radiografie pertinentă și necesară a existenței acestei reviste literare în peisajul cultural românesc contemporan:

„În cei cinci ani în care a apărut revista a existat constanță în apariție. Revista a apărut trimestrial, în același format, fără nici cel mai mic rabat din punct de vedere tehnic. Apoi s-a prezentat, la fiecare număr, fără rabat în ceea ce privește calitatea textelor admise spre publicare. În paginile revistei au semnat nume importante ale literaturii naționale (poate cele mai impor- tante) și universale (grație traducătorilor cu care am colaborat), cronici despre cele mai căutate și mai apreciate cărți au apărut număr de număr, literatura de prim raft s-a făcut vizibilă prin intermediul acestei reviste, iar literatura brașovenilor a devenit cunoscută în alte centre culturale, acolo unde revista a ajuns. Această scurtă descriere este una despre firescul unei activități redacționale normale, motiv pentru care, iarăși, nu este necesară nicio punere în prim-plan. Un alt aspect merită dezbătut. Revista Libris, care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România de la primul număr, este una finanțată din surse private. Vorbim despre (aproape) singularitatea în spațiul cultural românesc în ceea ce privește un proiect literar privat. Revista Libris este susținută financiar de grupul omonim de firme din Brașov, care, în deplină cunoștință în legătură cu realitățile pieței autohtone de carte și în consens cu tendințele de pe piețele importante de profil, a găsit oportun să susțină un proiect în care nu au crezut foarte mulți. De aceea, după cinci ani de apariție constantă și de calitate (cred, dar ar trebui să-mi fie iertată nota subiectivă), revista Libris ar trebui să aducă în dezbatere sursele alternative în raport cu administrația publică. Statul are obligații în ceea ce privește susținerea sectorului cultural. Dar aparatul administrativ nu poate oferi și garanția nivelului valoric minim acceptat – de aceea este necesară existența unei uniuni de creație și a unor alte instituții care să gireze în raport cu un set de principii și de valori –, cum nu poate să asigure nici competitivitatea pe piață sau măcar menținerea fără sincope la un anumit nivel. Investiția privată a grupului de firme Libris implică obligatoriu cunoașterea pieței, segmentarea publicurilor, adresarea precisă către acele segmente care pot contribui la normalizarea și predictibilitatea raporturilor dintre cerere și ofertă pe piața de carte. Girul Uniunii Scriitorilor înseamnă garantarea nivelului minim necesar de calitate a textelor, astfel încât produsul final să fie competitiv în raport cu un anumit nivel al exigențelor literare. Dubla grilă menținută până în prezent a permis ca revista Libris să apară până acum constant, să atragă în paginile sale cei mai importanți scriitori români, să propună pe piața românească un produs competitiv, elegant și de calitate.”

Menționăm, totodată, că, la invitația Institutului Cultural Român, Libris a reprezintat și în acest an România la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, ce s-a desfășurat în perioada 19-23 mai 2022. Standul naţional a fost organizat sub deviza ”𝑅𝑜𝑚𝑎𝑛𝑖𝑎, 𝑖𝑙 𝑐𝑜𝑟𝑎𝑔𝑔𝑖𝑜 𝑑𝑖 𝑓𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑒𝑡𝑡𝑒𝑟𝑎𝑡𝑢𝑟𝑎 / 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑎, 𝑐𝑢𝑟𝑎𝑗𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑎 𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒 𝑙𝑖𝑡𝑒𝑟𝑎𝑡𝑢𝑟𝑎̆”.

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.