Evenimente inedite la Festivalul „25 de ore de teatru non-stop”
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimente-inedite-la-festivalul-25-de-ore-de-teatru-non-stop/

În acest an Trupa Bis Teatru aniversează un deceniu de activitate iar evenimentul care a consacrat-o, Maratonul „25 de ore de teatru non-stop” ajunge la cea de-a IX-a ediţie, ce va avea loc în perioada 5-6 octombrie 2019. Cu acest prilej, 11 companii de teatru din ţară şi din străinătate vor susţine pe parcursul a 28 de ore (festivalul cuprinde anul acesta un prolog şi un epilog), în 10 spaţii outdoor şi indoor, 18 evenimente, dintre care o treime cu intrare liberă.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2019

Evenimentul devenit deja tradiție s-a impus încă de la început ca un prilej minunat de întâlnire între public și tinerii artiști români sau străini, veniți în special din zona independentă. Pentru al treilea an consecutiv, festivalul se va desfășura sub umbrela European Festivals Association, cea mai importantă platformă festivalieră din Europa, fapt care confirmă recunoașterea sa și la nivel internațional.

La această ediție, organizatorii și-au propus transgresarea frontierelor de orice fel și deschiderea către un public cât mai divers prin includerea în program a unor evenimente foarte variate, adresate deopotrivă nostalgicilor teatrului de revistă, celor nonconformiști, care gustă spectacolele de tip multimedia performance, gurmanzilor, cinefililor, copiilor, sau oamenilor cu dizabilități.25 de ore de teatru

Pornind de la motto-ul lui Zygmunt Bauman „Este necesar să credem în potențialul uman pentru a crea o lume diferită de aceasta.ˮ, companhia Nova de Teatro din Brazilia își propune ca prin intermediul proiectului KASSANDRA-HÉCUBA, ce va fi prezentat duminică, 6 octombrie 2019, la miezul nopții, la Teatrul Gong, să abordeze o paletă variată de probleme, de la cele mai intime, specifice sufletului uman, până la cele care privesc societatea în ansamblul ei, având punctul de pornire în conflictele ce apar în tragediile grecești. Performance-ul propus de tinerii brazilieni explorează tridimensionalitatea scenei și leagă arta vizuală cu spațiul urban. Actorii nu vor interpreta „roluri”, ci vor acționa ca vehiculi prin care publicul va lua contact cu diverși stimuli vizuali și sonori, ca și cum s-ar afla în interiorul unei cutii.

Într-o cu totul altă cheie teatrală, actorul George Constantinescu și Teatrul de Artă, București, așteaptă trecătorii duminică, 6 octombrie, de la ora 13:00, pe pietonala Nicolae Bălcescu, în fața Librăriei Humanitas, la PAM-PAM, un one man show foarte gustat, care se joacă pentru a noua oară în festival. Subintitulat „teatru vechi pentru timpuri noiˮ, acesta are la bază pamfletele lui Constantin Tănase, o perspectivă tristă și hazlie, însă surprinzător de actuală, despre România de acum 80 de ani.

În aceeași zi, de la ora 14:00, la Grădina BIS, publicul va putea redescoperi celebrul text orwellian, Ferma animalelor, în viziunea regizorului Ovidiu Mihăiță, cu actorii Teatrului Auăleu din Timișoara. Ovidiu Mihăiță se va afla de data aceasta într-o dublă ipostază. La cea de regizor se va adăuga și cea de maestru bucătar, fiindcă el „va serviˮ spectatorilor nu doar o reprezentație foarte reușită de teatru, ci și un delicios ceaun, a cărui pregătire va începe de la ora 10:00 dimineața urmând a se finaliza în timpul spectacolului, în așa fel încât la finalul acestuia toți cei prezenți vor fi invitați la masă.

Pam- Pam

În cadrul workshop-ului de teatru comunitar coordonat de Bianca Babeș, Asociația „Teia” din Sibiu va veni în sprijinul a 15 tineri cu multiple deficiențe, în încercarea de a crea punți de comunicare între ei și societatea în care trăiesc, de a crește gradul de toleranță și acceptare a acestora. Tinerii, vor prezenta în cadrul festivalului spectacolul „Doar sunt”, având ca temă diversele forme de socializare în societatea contemporană. Este vorba despre un proiect la care au lucrat în cadrul unor ateliere anterioare, pornind de la propriile interese și nevoi. Evenimentul va avea loc duminică, de la ora 12:00, la Biblioteca Astra, Corpul Nou. Intrarea va fi liberă.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe pagina de facebook https://www.facebook.com/respira.teatru/ și pe site-ul bisteatru.ro.

Biletele au fost puse în vânzare pe www.kompostor.ro și la Librăria Humanitas (str. Nicolae Bălcescu, nr. 16).

Preţul unui bilet este de 25 de lei (întreg) și 15 lei (redus pentru elevi, studenți, pensionari). Sunt de asemenea disponibile abonamente în număr limitat, valabile la toate reprezentațiile din programul maratonului teatral, la prețul de 125 de lei.

Ediția a IX-a a Festivalului „25 de ore de teatru non – stop” este o acțiune cofinanțată de: Primăria Municipiului Sibiu, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Consiliul Județean Sibiu.

Partener de tradiție: MARQUARDT.

Foto: Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” – facebook

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.