Evocare Doina Păuleanu (1948-2020), la Muzeul Colecțiilor de Artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/evocare-doina-pauleanu-1948-2020-la-muzeul-colectiilor-de-arta/

Muzeul Naţional de Artă al României şi Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României organizează joi, 9 septembrie, 2021, de la ora 18.00, la Muzeul Colecţiilor de Artă, o evocare a istoricului şi criticului de artă, director al Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu (1948-2020).

Un articol de Liliana Matei|3 septembrie 2021

Autoare a unor expoziții de importanță națională și al unor lucrări esențiale de istoria artei focalizate asupra modernității în arta românească, Doina Păuleanu pregătea, înainte de tragica sa dispariție sa, un volum monografic dedicat sculptorului Oscar Han care a apărut postum, în primăvara acestui an.

În contextul expoziției „Oscar Han (1891–1976)” deschisă la Muzeul Colecțiilor de Artă cu lucrări împrumutate și de la Muzeul de Artă Constanța, va fi prezentată această lucrare amplă, iar invitații, personalități din lumea muzeală, a artelor plastice și colaboratori apropiați vor evoca personalitatea celei prematur dispărute. Va fi vizionat un film documentar care îi este dedicat, realizat prin programul Catena pentru artă.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul va avea loc la sediul muzeului din Calea Victoriei 111 și participarea se va face cu purtarea obligatorie a măștii pe toată durata acestuia.

În fotografie: Doina Păuleanu la deschiderea expoziției „Pictura românească din colecția Fundației Bonte”, Muzeul Colecțiilor de Artă, 2017.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.