Evocare Doina Păuleanu (1948-2020), la Muzeul Colecțiilor de Artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/evocare-doina-pauleanu-1948-2020-la-muzeul-colectiilor-de-arta/

Muzeul Naţional de Artă al României şi Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României organizează joi, 9 septembrie, 2021, de la ora 18.00, la Muzeul Colecţiilor de Artă, o evocare a istoricului şi criticului de artă, director al Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu (1948-2020).

Un articol de Liliana Matei|3 septembrie 2021

Autoare a unor expoziții de importanță națională și al unor lucrări esențiale de istoria artei focalizate asupra modernității în arta românească, Doina Păuleanu pregătea, înainte de tragica sa dispariție sa, un volum monografic dedicat sculptorului Oscar Han care a apărut postum, în primăvara acestui an.

În contextul expoziției „Oscar Han (1891–1976)” deschisă la Muzeul Colecțiilor de Artă cu lucrări împrumutate și de la Muzeul de Artă Constanța, va fi prezentată această lucrare amplă, iar invitații, personalități din lumea muzeală, a artelor plastice și colaboratori apropiați vor evoca personalitatea celei prematur dispărute. Va fi vizionat un film documentar care îi este dedicat, realizat prin programul Catena pentru artă.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul va avea loc la sediul muzeului din Calea Victoriei 111 și participarea se va face cu purtarea obligatorie a măștii pe toată durata acestuia.

În fotografie: Doina Păuleanu la deschiderea expoziției „Pictura românească din colecția Fundației Bonte”, Muzeul Colecțiilor de Artă, 2017.

03
/12
/19

Pentru fostele state socialiste, 2019 marchează trecerea a 30 de ani de la revoluțiile care au schimbat cursul istoriei, iar pentru cehi, la fel ca și pentru români și alte națiuni ce s-au aflat în Blocul de Est, 1989 a marcat trecerea de la dictatură la democrație. Revoluția de Catifea, așa cum a fost numit evenimentul la cehi, a avut câteva caracteristici aparte, iar bucureştenii sunt așteptați să le descopere la deschiderea expoziției „1989. The Velvet Revolution”, pe data de 5 decembrie 2019, începând cu ora 19:00, la Centrul Ceh din Bucureşti.

06
/11
/19

CRONICĂ DE FILM În documentarul "Rebeli cu o cauză" (2019), de Dobrivoie Kerpenisan, prezentat în premieră la Astra, români de diferite categorii sociale vorbesc despre singurul lucru ce îi mai uneşte: Revoluţia la care au participat în decembrie 1989 în comuna lor bănăţeană, Sânpetru Mare, când au fost fotografiaţi de viitorul cineast.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

22
/10
/19

A treia lună de TAG YOUR IDEAS o prezintă pe scena alternativă a Control-ului, deschisă zilnic și aproape non-stop, pe artista Claudia Brăileanu. Una din exprimările cele mai reprezentative ale instalației Claudiei o reprezintă conceptualizarea pattern-ului, a acelui element de expresie formală, ce impune o reprezentare, prin repetiție, a unei autenticități.

19
/10
/19

Foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfășurării FNT-29, spațiul unei expoziții despre arta și viața unui artist complex și plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență...

19
/10
/19

Duminică, 20 octombrie, de la 18.30, la TVR 3, în emisiunea „Vizual”, Marius Constantinescu vă invită la centrul BOZAR din Bruxelles, la deschiderea celui mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia: expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”.