Expoziția aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-aniversara-arhitect-romeo-belea-90-de-ani/

Academia Română prin Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti şi cu Uniunea Arhitecţilor din România, organizează în perioada 5-23 decembrie 2022 expoziţia aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“.

Un articol de Liliana Matei|2 decembrie 2022

Vernisajul expoziției va avea loc luni, 5 decembrie 2022, în sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 12.00.

Manifestarea va fi deschisă de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual, de prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București, și de arhitecta Ileana Tureanu, președintele Uniunii Arhitecților din România.

Expoziția marchează cei peste 60 de ani de carieră ai arhitectului Romeo Belea, aducând în atenția publicului planuri și imagini arhitecturale ale proiectelor sale pentru edificii din București: Teatrul Național „Ion Luca Caragiale“, Centrul Cultural Sala Palatului, Casa Academiei Române din Strada 13 septembrie.

Arhitectul Romeo Belea, membru corespondent al Academiei Române din anul 2010, este un nume cu rezonanță în peisajul cultural românesc al ultimelor decenii. Licențiat al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu“ din București, și-a început cariera universitară la același institut în anul 1963, unde vreme de aproape 30 de ani a fost profesor (1973-2002). În perioada 1997-2001 a fost prorector și profesor al Universității „Spiru Haret“ din București.La nivel internațional este autorul unor edificii precum Teatrul Național din Damasc, Arena multifuncțională şi Sala Sporturilor din Tripoli, Hotelul „Ouzoud Waterfall“ din Maroc, Piscina olimpică din Beirut. În anul 2011 a fost distins de Uniunea Arhitecților din România cu Premiul „Opera Omnia“.

Expoziția „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“ va fi deschisă în perioada 5-23 decembrie 2022, de luni până vineri, între orele 9.00 și 14.00. Intrarea este liberă.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.