Expozitia CIRIA – Windows poate fi vizitata la MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-ciria-windows-poate-fi-vizitata-la-mnac/

Pana pe 16 decembrie, puteti sa vizitati la MNAC expozitia CIRIA – Windows, organizata de Institutul Cervantes. Coordonator proiect: Alina Bucur Curator: Gabriel Serrano José Manuel Ciria intelege creatia ca o cautare fara sfarsit. Ideile, formele lor si procesul de adaptare constituie o constelatie de pulsiuni evidente in fiecare lucrare. Aceasta cercetare porneste de la […]

Un articol de Andrada Văsii|29 noiembrie 2012

Pana pe 16 decembrie, puteti sa vizitati la MNAC expozitia CIRIA – Windows, organizata de Institutul Cervantes.

Coordonator proiect: Alina Bucur

Curator: Gabriel Serrano

José Manuel Ciria intelege creatia ca o cautare fara sfarsit. Ideile, formele lor si procesul de adaptare constituie o constelatie de pulsiuni evidente in fiecare lucrare. Aceasta cercetare porneste de la reflectia preexistenta, intrupata intr-un cadru teoretic elaborat de artist si care a slujit drept punct de plecare in seriile sale anterioare. De-a lungul tuturor acestora, pe durata intregului sau periplu estetic, exista o limpede intentie de analiza, intotdeauna prezenta, poate din nevoia de a se indeparta de perpetuul sau a fi in pictura si de a-l contempla din alta perspectiva.

Acest cadru conceptual explicat in doua platforme teoretice diferite (Abstracción Deconstructiva Automática/ Abstractizare Deconstructiva Automatica – A.D.A. si Dinámica de Alfa Alineaciones/ Dinamica Alinierilor Alfa – D.A.A.) ii ingaduie artistului sa-si schimbe parametrii si preocuparile in fiecare dintre seriile sale.

WINDOWS presupune o noua relatie bipolara de indepartare si apropiere de mimesis. Dupa Donald Kuspit, opera mai legata de figurativ a lui Ciria poate fi privita in acelasi timp si in mod neechivoc ca fiind opera sa cea mai abstracta. Tablourile selectate din seriile La Guardia Place, Máscaras Schandenmaske (Masti Schandenmaske ), Cabezas de Rorschach III (Capete Rorschach III), ca si lucrarile din seria Memoria Abstracta (Memorie abstracta), care pot lua un format de instalatie, presupun o trecere in revista, o privire globala realizata prin intermediul unor „ferestre“ diferite, viziunea faptului ca intregul se poate regasi in parte, integrarea fragmentarului in cautarea unitatii, incercarea recompunerii unei realitati reflectate intr-o oglinda facuta bucati.

Expozitie organizata de MNAC si Instituto Cervantes Bucuresti.

Adresa: Strada Izvor 2-4.
Muzeul este deschis de miercuri pana duminica, intre 10.00 si 18.00.

 

 

 

 

Sursa: HotCity

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.