Expoziția colectivă „Perspectiva Cluj” prezintă la Roma lucrările a 9 artiști români
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-colectiva-perspectiva-cluj-prezinta-la-roma-lucrarile-a-9-artisti-romani/

Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Fondazione Pastificio Cerere şi Centrul de Interes din Cluj-Napoca, susţine participarea celor 9 artişti invitaţi în cadrul expoziţiei „Perspectiva Cluj.

Un articol de Ziarul Metropolis|10 noiembrie 2023

Traiectorii dinamice de la Centrul de Interes”, ce va avea loc în perioada 16 noiembrie 2023 – 27 ianuarie 2024, la sediul Fundației Pastificio Cerere din Roma.

Expoziția este curatoriată de Gaia Bobò, critic de artă, și Marcello Smarrelli, directorul artistic al Fundației Pastificio Cerere. Itinerariul expozițional prezintă o selecție de lucrări create de designerul Radu Abraham & sculptorul Ovidiu Leuce, pictorii Delia Avram, Sasha Bandi, Mathias Bar, Andrei Budescu, arhitectul peisagist Ana Horhat & graficianul Vlad Sulea și pictorul Florin Ștefan. O parte din lucrările expuse au fost produse special pentru spațiile fundației din Roma.

Expoziția este rezultatul cercetărilor desfășurate de cei doi curatori în cadrul rezidenței desfășurate la Cluj-Napoca în iulie 2023. Caracterizat printr-o abordare interdisciplinară, proiectul urmărește refacerea diferitelor viziuni posibile asupra orașului Cluj-Napoca și a producției sale artistice variate. „Perspectiva Cluj” conturează un parcurs intergenerațional, concentrat îndeosebi pe pictură, prin alăturarea dintre lucrările Deliei Avram (1980), ale lui Mathias Bar (1997), Sasha Bandi (1989) și Florin Ștefan (1968). De asemenea, proiectul evidențiază o colaborare între artişti, arhitecţi peisagişti şi designeri implicaţi în diferite moduri în definirea proiectelor şi perspectivelor viitoare. Este cazul colaborării dintre sculptorul Ovidiu Leuce (1981) și designerul Radu Abraham (1989), precum și al colaborării dintre arhitectul peisagist Ana Horhat (1980) și graficianul Vlad Sulea (1980).

O colaborare între Fondazione Pastificio Cerere din Roma și Centrul de Interes din Cluj-Napoca, proiectul este un prim pas într-un proces de promovare și de schimb de experiențe între scenele artistice din orașele Roma și Cluj-Napoca.

Vernisajul expoziției este programat miercuri, 15 noiembrie, între orele 18.30 și 21.00, la Silos e Spazio Molini, Fondazione Pastificio Cerere din Via degli Ausoni 7, Roma.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 16 noiembrie 2023 – 27 ianuarie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 15.00-19.00, iar luni, pe bază de programare la adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon +39 06 45422960.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]