Expoziția-concurs BETA 2018, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-concurs-beta-2018-la-final/

S-a încheiat unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură din România şi din euroregiune: BETA 2018 – bienala timişoreană de arhitectură organizată de către Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Timiş, care a avut loc în perioada 28 septembrie – 28 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|31 octombrie 2018

Finalul de săptămână a fost despre prezentarea și jurizarea lucrărilor din expoziția-concurs BETA, conferințe ale membrilor din juriumenite să ofere suport în încercarea de a contura o serie de caracteristici la nivel euroregional din perspectiva calității practicii arhitecturale și relevanței în societate, precumși Gala de premiere.

Duminică în 28 octombrie, a avut loc Gala de premiere a expoziției-concurs BETA 2018 și încheierea acestei ediții. În cadrul evenimentului, organizatorii au acordat premiile câștigătorilor din concurs și au conturat principalele concluzii ale acestei ediții, celebrând împreună cu publicul arhitectura de calitate din euroregiune.

Juriul care a ales lucrările câștigătoare din categoriile “Spațiu Construit”, „Spațiu Interior”, „Spațiu Public”, „Lucrări de Licență” și „Inițiative/Experimente/Viziuni în Arhitectură” a fost format din: Attila Kim, Irina Cristea, Grozdana Šišović,Levente Szabó și Oana Stănescu. Din cele 40 de lucrări selectate, s-au remarcat 22.La categoria „Text de Arhitectură”, juriul format din Ethel Baraona Pohl, Tamar Shafrir și Catherine Slessor, au selectat și premiat 4 lucrări.Rezultatele expoziției-concurs BETA 2018, care susține și promovează arhitectura de calitate în toate formele și manifestările sale, pot fi consultate pe pagina dedicată competiției: http://competition.betacity.eu/rezultate/. Mai multe detalii despre nominalizări, mențiuni și premiile acordate se pot vedea aici:http://competition.betacity.eu/categorie/spatiu-construit/.

Pe parcursul bienalei au avut loc evenimente importante pentru orașul Timișoara, menite să contribuie la îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele și modificarea modului în care oamenii înțeleg și apreciază mediul construit.

Unul din cele mai importante elemente din bienală a fost expoziția Despre Locuire – Locuirea colectivă, între produs și proces, care a redat critic perspectivele distincte ale principalilor săi actori care contribuie la modelarea locuințelor: administrația, dezvoltatorul, arhitectul și utilizatorul / locuitorul. Instalată la Halele Timco, ea a putut fi vizitată pe toată perioada bienalei.

Un alt produs important al acestei ediții a fost lansarea ghidului UndeLocuiescEu, disponibil în două formate: online, pe www.undelocuiesc.eu, fiind o primă încercare de a dezvolta o aplicație care să-i ajute pe cumpărători să „descifreze” realitatea din spatele anunțurilor imobiliare, și tipărit, în care este prezentat procesul de alegere al unui apartament pornind de la observații la scară mare, a întregului cartier și a felului în care acesta este conectat cu restul orașului.

De amintit sunt și cele două instalații din cadrul Gării de Nord:instalația de lumină realizată de artiștii [musson+retallick],creată special pentru proiectul TRANSITE și instalația de arhitectură desemnată câștigătoare în urma concursului din proiectul amintit anterior, care ia forma simbolică a unui balon cu heliu cu diametru de 9 m care plutește în holul caselor de bilete din gară.

Mai multe informații despre toate evenimentele care au avut loc în cadrul BETA 2018 se găsesc pe site-ul bienalei (betacity.eu) sau pe pagina de Facebook (facebook.com/bienalatimisoreanadearhitectura).

BETA este o platformă de dialog și colaborare,care își propune să genereze un dialog responsabil privind educația de arhitectură, formarea și practica profesională, precum și să stimuleze implicarea și profesionalizarea metodelor de dialog și colaborare dintre reprezentanții trinomului administrație – corp profesional – societate civilă.

Foto: BETA 2018 – competition.betacity.eu

28
/06
/21

Printr-o examinare atentă a unor forme de horror folcloric și prin optica ecologistă în care umanul și natura, umanul și non-umanul se suprapun și dialoghează, expoziția explorează intersecția dintre ezoterism și știință, folclor și tehnologie, feminism și ecologie, precum și istorie culturală și ficțiune speculativă.

25
/06
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

18
/06
/21

Porumbel gulerat, fazan, coțofană, pitulice sfârâitoare, ciocănitoare, bufniță, stăncuță, pițigoi. Sunt câteva dintre cele 36 de specii monitorizate de Societatea Ornitologică Română în crângul verde din fața Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC).

15
/06
/21

Printre artiştii care au schimbat modul în care ne raportăm la artă se numără și Max Hermann Maxy (Brăila, 1895- Bucureşti, 1971). El este doar unul dintre artiștii români care au reușit să uimească o lume cu lucrările lor. Un articol de Mihaela Ion.

10
/06
/21

Anul 2021 este un an al aniversărilor multiple. 145 de la nașterea marelui sculptor al secolului XX, Constantin Brâncuși, 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, precum și 65 de ani de la înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (CNR UNESCO) sunt câteva evenimente care vor fi marcate prin manifestări speciale.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, de la 18:00, Acuarela (str. Polonă nr. 40, București) vă așteaptă la o documentare fotografică despre emoții și sentimente ținute sub mască. Ce spun ochii și cum suntem percepuți de ceilalți în timpul pandemiei?

09
/06
/21

Pe 9 iunie 2021, la ora 19.00, sunteți așteptați la o dezbatere care își propune să răspundă la mai multe întrebări: Ce profesii creative regăsiți în clustere și startup-uri? Care ar fi structura de organizare, specializările necesare și modalitatea de finanțare?

07
/06
/21

Luna iunie aduce un semnal de alarmă și un moment de introspecție trecătorilor care au drum pe B-dul Carol nr. 53 și își dau câteva minute să privească lucrările expuse în spațiul-acvariu al micuței galerii neconvenționale Celula de artă. Între 7 – 21 iunie gruparea Vertebra aduce instalația manifest numită „No Signal“ iar artista Bianca Ferăstrău lucrarea 5 TATTVAS, ce poate fi văzută între 21 iunie – 3 iulie.

07
/06
/21

Cea de a 17-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele activări în mediul online.

02
/06
/21

Bucureștiul prinde culoare printr-o expoziție care îmbină natura și arta, într-o campanie susținută de gloTM. Aproape 1.000 de metri pătrați de ziduri vor fi transformați în opere de artă de către tinerii artiști români de la Sweet Damage Crew, în parteneriat cu One Night Gallery, în cadrul campaniei ”Eco Graffiti / Rebels with a Cause”, susținută de glo.

02
/06
/21

Avem onoarea să vă invitam la [În]toarcem cânepa spre viitor – primul eveniment multidisciplinar dedicat cânepii, cu expoziție de artă documentară, instalații, performance, conferințe și dezbateri pe teme de economie circulară, între 3-27 iunie, la Muzeul Național al Țăranului Român