Expoziţia Enescu, o viață în imagini la Tinerimea Română
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-enescu-o-viata-in-imagini-la-tinerimea-romana/

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2020

Această expoziţie de fotografii este un omagiu pe care Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” și muzicieni din cadrul Orchestrelor Naționale de Tineret ale României îl aduc geniului muzicii românești, George Enescu. S-a stins din viață la 4 mai 1955 la Paris, iar cu puţin timp înainte, el îi declara muzicologului francez Bernard Gavoty: „S-a sfârșit. Povestea aceasta începe acolo, departe, pe plaiurile Moldovei și se isprăvește aici, în inima Parisului. Pentru a merge din satul în care m-am născut spre marele oraș unde-mi sfârșesc zilele, am străbătut o cale anevoioasă, străjuită de copaci ce se pierd în zarea îndepărtată. A fost lung, desigur, acest drum. Cât de scurt mi s-a părut!”

A lăsa doar iconografia să vorbească despre o personalitate artistică a cărei cale de exprimare a fost prin excelență dedicată sunetului poate părea hazardat, dar comentariul profesorului şi violoncelistului Marin Cazacu, manager al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”, care însoţeşte întregul film al expoziţiei bazat pe imaginile actuale ale expoziţiei şi respectiv pe imaginile de arhivă ale turneelor Orchestrelor Naţionale de Tineret surprinse de-a lungul timpului în diferite oraşe ale lumii de Virgil Oprina, apropie privitorul de istoria personalităţii celui care rămâne un simbol al muzicii clasice româneşti.

„Discursul vizual pe care îl propunem, deocamdată doar prin intermediul acestui tur virtual și care conține peste 150 de fotografii și fotocopii după partituri, afișe sau alte documente, încearcă să recreeze crâmpeie din viața maestrului, traversând epoci ale formării și ale devenirii sale artistice”, declară Marin Cazacu. „Credem că prin această expoziție îi putem convinge și mai mult pe cei care încă nu au mers mai departe de audiția rapsodiilor, îi putem surprinde chiar și pe specialiști cu unele imagini inedite și îi putem convinge pe cât mai mulți de faptul că artistul și omul George Enescu, acum, la 65 de ani de la trecerea sa în neființă continuă să fie nu doar viu și actual ci și plin de un conținut care se va lăsa descoperit în viitor.”

Expoziţia a fost realizată cu sprijinul doamnei Cristina Cauteș, care a pus la dispoziţie aceste fotografii şi care în urmă cu 25 ani în urmă a iniţiat ideea și realizarea acestui compendiu de imagini atât de importante pentru memoria spiritualității româneşti.

În această perioadă, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” continuă sub genericul Retrospectiva 2008 – 2020 la „Tinerimea Română”, postarea unor înregistrări video și reportaje foto în premieră a unora dintre cele mai inspirate momente artistice din concertele și spectacolele susținute de formațiile sale. Iniţiativa are rolul de a menţine legătura cu publicul în această perioadă în care, în contextul pandemiei COVID 19, artiştii din întreaga lume nu pot păstra legătura pe viu cu publicul lor şi apelează tot mai mult la prezenţa online, care chiar dacă nu poate înlocui, poate oferi celor de acasă o deschidere virtuală către lumea artei.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.