Expoziția „Orient versus Occident” se extinde cu medalionul „Balcic, școala de pictură de la malul mării”
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-orient-versus-occident-se-extinde-cu-medalionul-balcic-scoala-de-pictura-de-la-malul-marii/

Muzeul Municipiului Bucureşti oferă publicului, începând de miercuri, 16 februarie 2022, medalionul „Balcic, şcoala de pictură de la malul mării”, care va putea fi văzut la Palatul Suţu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2).

Un articol de Liliana Matei|18 februarie 2022

„Locul în care a avut loc întâlnirea dintre Orient și manifestările artistice specifice acestuia cu arta românească din secolul al XX-lea, în special cu pictura, a fost orașul Balcic din zona Caliacra, sau Coasta de Argint, cum avea să fie numită de Regina Maria, care și-a construit acolo un palat. Orașul situat la Marea Neagră a aparținut României până în anul 1940 când, în urma Tratatului de la Craiova, România a fost constrânsă să cedeze Bulgariei Cadrilaterul.

În perioada interbelică, Balcicul a prilejuit multor artiști cunoașterea de sine. Peisajul deosebit, prin atmosferă și culoare, a devenit cel mai căutat loc de către toți pictorii români ai vremii – Iosif Iser, Jean Al. Steriadi, Cecilia Cuțescu Storck, Nicolae Dărăscu, Nicolae Tonitza, Constantin Artachino, Mina Byck Wepper, Dumitru Ghiață etc.

Remarcabil prin virtuţile picturale şi deţinând toate aceste calităţi sensibile, Balcicul a devenit în scurt timp micul paradis al României, locul preferat de artiştii români în perioada interbelică, perioadă în care aceştia au format o adevărată şcoală de pictură şi au creat inestimabile comori picturale”, a scris Ana Maria Măciucă, muzeograf și curator al acestui medalion, în prezentarea sa.

Vor fi expuse în premieră, în cadrul oferit de expoziția „Orient versus Occident”, opt lucrări din Colecția de grafică a Pinacotecii București și două lucrări de pictură. Acestora li se vor alătura două lucrări contemporane, semnate de Sorin Adam respectiv Mihail Gavril, ce au fost oferite în dar Pinacotecii Muzeului Municipiului București.

Sorin Adam a absolvit Academia de artă din Bucureşti în anul 1996 şi Academia de arte „Luceafărul”, secţia pictură, în cadrul căreia a funcţionat ca asistent universitar în perioada 1992 – 1998. I-a avut ca formatori, atât din punct de vedere profesional cât şi uman, pe VasileGrigore, Constantin Piliuţă, Mihai Bandac, Marius Cilievici și Traian Brădean de la care şi-a însuşit cu asiduitate tehnici şi gândiri plastice de netăgătuit.

Mihail Gavril, absolvent și el al Academiei de Artă din București, este unul dintre pictorii contemporani de o mare și rară sensibilitate. Picturile sale au o poveste aparte, ce poartă și o încărcătură religioasă și dezvăluie un artist cu adevărat deosebit.

Lucrările expuse în cadrul medalionului „Balcic, școala de pictură de la malul mării” vor putea fi admirate până pe data de 27 martie 2022.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, la Teatrul Mic, sala Studio (Str. Gabroveni nr 57), are loc premiera piesei „Eu sunt propria mea soție”,  de Doug Wright, în regia Teodorei Petre, cu actorul Gabi Costin. Piesa este un One Man Show Gabi Costin care realizează o performanță incredibilă: interpretează aproape 40 de personaje foarte ușor de urmărit și savurat.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!