Expozitie cu lucrari ce suprind atmosfera epocii lui I.L. Caragiale, organizata la Suceava
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-cu-lucrari-ce-suprind-atmosfera-epocii-lui-i-l-caragiale-organizata-la-suceava/

Un număr de 21 de lucrări de grafică semnate de graficiana suceveană Paula Şalar, ce surprind atmosfera epocii lui I.L Caragiale, sunt reunite într-o expoziţie ce a fost vernisată, luni, manifestarea încheind activităţile derulate sub genericul „2012- Anul Caragiale la Biblioteca Bucovinei”. Expoziţia „I.L. Caragiale – Personaje şi personalităţi” ce cuprinde 21 de lucrări de […]

Un articol de Andrada Văsii|18 decembrie 2012

Un număr de 21 de lucrări de grafică semnate de graficiana suceveană Paula Şalar, ce surprind atmosfera epocii lui I.L Caragiale, sunt reunite într-o expoziţie ce a fost vernisată, luni, manifestarea încheind activităţile derulate sub genericul „2012- Anul Caragiale la Biblioteca Bucovinei”.

Expoziţia „I.L. Caragiale – Personaje şi personalităţi” ce cuprinde 21 de lucrări de grafică de şevalet, ilustraţie de carte, caricatură, realizate în tehnică laviu, dar şi peniţă, tuş sau creion, a fost vernisată, luni, la Biblioteca Bucovinei din Suceava.

Directorul Bibliotecii Bucovina din Suceava, Gabriel Cărăbuş, a declarat că această instituţie a organizat pe parcursul anului 2012 mai multe activităţi dedicate lui I.L Caragiale, iar vernisajul expoziţiei „I.L. Caragiale – Personaje şi personalităţi” şi lansarea celor trei volume ale lucrării „I.L. Caragiale – Un omagiu planetar” se înscriu în manifestările derulate de instituţie sub genericul „2012 – Anul Caragiale la Biblioteca Bucovinei”.

„Manifestările organizate de bibliotecă sub genericul Anul Caragiale sunt încheiate cu succes de expoziţia Paulei Şalar. O felicit pentru efort, pentru faptul că a aderat cu deschidere la o astfel de activitate, continuată cu o lansare de carte. Paula Şalar ne face cinste în mediul artistic sucevean, iar nouă ne face cinste că a dorit să expună aici, la Biblioteca Bucovinei, unde ne dorim să primim, în continuare, artişti plastici consacraţi dar şi debutanţi”, a spus Cărăbuş.

Graficiana Paula Şalar a declarat că lucrările din expoziţie surprind atmosfera epocii lui I.L.Caragiale, cu personajele sale, dar şi personalităţi ale cinematografiei şi teatrului românesc care, de-a lungul timpului, au interpretat personaje din operele lui Ion Luca Caragiale, printre care se numără Radu Beligan, Dem Rădulescu, Grigore Vasiliu Birlic, sau Ion Lucian.

„Prin desenele mele dezvălui privitorului o viziune plastică a lui Nae Caţavencu şi Ghiţă Pristanda, a lui Farfuridi, profilul unui bancher al vremurilor, al politicianului, al cetăţeanului turmentat, al lui Pampon şi Crăcănel, al amorezului notoriu Nae Girimea, dar accentuez în tuşe satirice şi tipologia copilului răsfăţat al acelor timpuri: un Ionel Popescu surprins în mijlocul acţiunilor sale mult prea îndrăzneţe, tânărul Goe înconjurat de mam’ mare, mamiţica şi tanti Miţa, precum şi metehnele damelor societăţii, între schiţele expuse făcându-şi apariţia şi Bubico împreună cu «mamiţa» sa”, a explicat Paula Şalar.

Ea a subliniat că intenţionează ca de anul viitor să expună aceste lucrări în şcoli şi licee, „mult mai aproape de noile generaţii”, pentru a parcurge „cu dorinţă vie” opera lui I.L. Caragiale, pentru a-i îndemna să lectureze mai mult şi să pătrundă cu adevărat atmosfera marii literaturi, dar şi a graficii.

La Biblioteca Bucovinei din Suceava au fost lansate şi volumele cuprinse în lucrarea „I.L. Caragiale – Un omagiu planetar”, ce cuprind o impresionantă colecţie de portrete şi caricaturi realizate de 1.500 de graficieni şi caricaturişti din 141 de ţări, lucrarea fiind coordonată de caricaturistul român Nicolae Ioniţă.

Graficiana Paula Şalar a spus că Nicolae Ioniţă a avut ideea de a aduna, timp de zece ani, lucrări ale unor caricaturişti din toate ţările lumii care l-au portretizat pe Caragiale, dar şi alţi autori români.

„Am şansa şi bucuria deplină să mă aflu între cei 1500 de caricaturşti din toată lumea, unii de mare referinţă, care au marcat arta grafică universală, care sunt prezenţi în aceste volume, ca reprezentanţi ai ţărilor lor”, a mai spus Paula Şalar.

 

Sursa: Mediafax

19
/04
/15

Peste 10.000 de cărți vor fi oferite de Editura Litera, pe 23 aprilie, începând cu ora 18,30, în jurul Palatului Parlamentului, la cea de-a treia ediție a campaniei "Noaptea Cărților Deschise", organizată de această editură și Ring cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții.

18
/04
/15

Fi-voi acuzat de liabugnarism primar dacă voi mărturisi că am apreciat la superlativ spectacolele „Aici nu se simte“ şi „Oase pentru Otto”, care se joacă, într-un cuplaj, dacă mai ştiţi ce este acela un cuplaj, când şi când, la Godot?

17
/04
/15

Se joacă la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” nebuna comedie “O odisee pământeană”. Poate că această clasificare – comedie – este totuși inexactă sau măcar insuficientă. “O odisee pământeană” este, mai ales, un spectacol de teatru atipic pentru scena bucureșteană.

17
/04
/15

Autorităţile spaniole intenţionează să construiască un muzeu permanent dedicat cineastului american Woody Allen în Barcelona, oraşul în care acesta a turnat pelicula "Vicky Cristina Barcelona"

16
/04
/15

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România s-a deschis oficial la Cinema Studio, în prezența a sute de invitați și spectatori. Printre invitați s-au numărat Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, actorii Ana Ularu, Maria Obretin, Rodica Lazăr, Radu Iacoban, Tudor Chirilă, regizorii Lucian Georgescu, Alexandru Maftei şi scenarista Lia Bugnar.

16
/04
/15

Lungmetrajul "Aferim" al lui Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2015, a fost promovat la Bruxelles, miercuri seara, la sediul Parlamentului European, în prezența unui numeros public și a mai multor oficialități.

16
/04
/15

Mickey Mouse şi gaşca sa de prieteni au sosit la Bucureşti pentru a pregăti Disney Live! Mickey's Music Festival, un spectacol muzical pentru întreaga familie, care se va desfăşura între 22 şi 26 aprilie, la Sala Palatului.

15
/04
/15

Tabloul "Cap de copil", de Nicolae Tonitza, cu o valoare estimată între 60.000 şi 90.000 de euro, va fi scos la vânzare pe 22 aprilie, la Licitaţia de Primăvară a casei Artmark din Bucureşti. Realizată după încheierea şederii la Vălenii de Munte, opera marchează îndepărtarea artistului de expresia gravă, neliniştită a stilisticii anilor anteriori.

15
/04
/15

Doi dintre cei mai mari muzicieni români – pianistul VALENTIN GHEORGHIU şi violonistul GABRIEL CROITORU – îşi dau, pentru a treia oară, întâlnire cu... BEETHOVEN la Sala Radio! După primele două recitaluri ca parte a Integralei sonatelor pentru pian şi vioară semnate de Beethoven, sunteţi invitaţi luni, 20 aprilie (19.00) să „savuraţi” următoarea serie de trei lucrări, în interpretarea celor doi artişti.

15
/04
/15

Warner Bros. şi MGM au lansat online prima fotografie oficială a filmului Creed, în care pot fi văzuţi la antrenament Sylvester Stallone - Rocky Balboa şi Michael B. Jordan – Adonis Johnson, fiul fostului său adversar, Apollo Creed.