Expoziţie Matisse, nou record de vizitatori la Tate Modern din Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-matisse-nou-record-de-vizitatori-la-tate-modern-din-londra/

O expoziţie dedicată pictorului francez Henri Matisse a atras peste 500.000 de persoane la muzeul londonez Tate Modern, stabilind astfel un nou record de vizitatori pentru renumita instituţie.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2014

Intitulată „Matisse: The Cut-Outs”, expoziţia cuprinde opere create în ultima parte a carierei artistului francez, între 1937 şi 1954, relatează BBC. Ea cuprinde opere de artă create din hârtie cerată, pe care artistul le-a tăiat în diverse forme şi le-a montat apoi pe pânze, lemn şi alte suporturi.

Expoziţia va fi montată la Muzeul de Artă Modernă din New York, unde va putea fi vizitată între 12 octombrie şi 8 februarie.

La Londra, ea a fost deschisă timp de aproape cinci luni, în perioada 17 aprilie – 7 septembrie, şi a atras în această perioadă peste 560.000 de vizitatori la Tate

Henry Matisse, 1925

Henry Matisse, 1925

Modern, un muzeu amenajat într-o fostă uzină electrică de pe malurile Tamisei.

Precedentele recorduri pentru această instituţie muzeală fuseseră stabilite de expoziţia „Matisse Picasso”, care a atras 467.166 de persoane în 2002, şi de o expoziţie dedicată artistului Damien Hirst, care a fost vizitată, în 2012, de 463.000 de persoane.

Prin intermediul celor patru structuri ale sale, fundaţia muzeală Tate a atras 7,04 milioane de vizitatori în sezonul 2013-2014.

Cu 4,8 milioane de vizitatori, Tate Modern şi-a păstrat poziţia de lider mondial, fiind cel mai vizitat muzeu de artă modernă şi contemporană din lume în perioada menţionată.

Foto: Henri Matisse şi Matisse: The Cut-Outs – facebook, wikipedia

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.