Expoziții de artă cu greutate, la Memorialul Revoluției din Timișoara. Începe Mad(e) in Romania
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitii-de-arta-cu-greutate-la-memorialul-revolutiei-din-timisoara-incepe-made-in-romania/

Asociaţia Culturală Contrasens invită publicul vineri, 19 octombrie, ora 18.00, la Memorialul Revoluţiei  din Timişoara (str. Oituz, nr. 2), la seara de deschidere a unuia dintre cele mai importante evenimente de cultură şi artă contemporană din Timişoara: MAD(e) in Romania – un proiect – manifest construit în jurul energiei protestelor sociale şi politice.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2018

Programul din deschidere va cuprinde inaugurarea expoziției de grup “MADartists”, vernisată de curatorul Dana Sarmeș, în prezența artiștilor invitați.

Cei 28 de artiști a căror lucrări vor putea fi văzute în seara deschiderii, aparțin lui Ion Barbu, Claudiu Cobilanschi, Florin Arhire, Simona Homorodean, Timotei Nicolae, Dan Perjovschi, Adrian Preda, B5 Studio, Grupul Balamuc, Grupul MindBomb, Graphic Front, Agenția Creionetica și o colecție de afișe inițiată de Mirko Ilić & Milton Glaser, expuse în Piața Unirii Timișoara.

Timp de o lună de zile, în perioada 19 octombrie – 20 noiembrie, 28 de artiști angajați social și politic, 8 regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale și discipline conexe, vor contribui la intersecția dintre artă, politică și dialog. Proiectul cuprinde expoziții, conferințe, lansări de carte, ateliere, proiecții de film și spectacole de teatru.

Expozițiile din cadrul MAD(e) in Romania, pot fi vizitate în perioada 19 octombrie – 20 noiembrie 2018, la Memorialul Revoluției din Timișoara, Galeria Pygmalion, str. Episcop Augustin Pacha și Piața Unirii Timișoara.

Următoarele întâlniri MAD(e) in Romania vor avea loc în 20 octombrie, în sala StudioArt a Casei Artelor, unde vor avea loc discuții cu Caterina Preda – Lector universitar și cercetătoare, care vine să vorbească despre artă și politică în România, urmând ca în ziua de duminică, 21 octombrie, să aibă loc o întâlnire  memorabilă cu Luiza Șora și filosoful Mihai Șora, membru de onoare al Academiei Române.

Tot în acest weekend, vor avea loc la Casa Artelor atelierele creative pentru copii “Idei, cuvinte și imagini” alături de Dan Perjovschi, Mihai Șora și Mihaela Tilincă.

Participarea la toate evenimentele MAD(e) IN ROMANIA este gratuită.

Programul complet al activităților din cadrul MAD(e) IN ROMANIA este disponibil pe site și pe pagina de Facebook.

 

Despre Asociația Culturală Contrasens:

Asociația Culturală Contrasens este o organizație înființată în Timișoara (mai 2015), care promovează arta și cultura ca fiind un spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților și a cetățenilor pe care își propun să-i familiarizeze cu actul artistic şi cu actul creativ românesc contemporan. Asociația are ca misiune susținerea, dezvoltarea și promovarea culturii contemporane prin proiecte din domeniul educației prin cultură și prin proiecte interdisciplinare din câmpul artelor vizuale și al artelor spectacolului (performance, teatru, muzică etc). “Vrem să prezentăm pe piaţa de artă o ofertă culturală diversă, experimentală, multiculturală, conectată la fenomene contemporane, naţionale şi internaţionale.”, declară Dana Sarmeș, președintele al Asociației Culturale Contrasens.

Foto: Mad(e) in Romania – facebook

 

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.