Expoziţii, spectacole şi concerte, organizate de ICR cu ocazia Zilei Limbii Române
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitii-spectacole-si-concerte-organizate-de-icr-cu-ocazia-zilei-limbii-romane/

Expoziţii de fotografii, facsimile şi manuscrise, spectacole de teatru, recitaluri de poezie, concursuri şi concerte vor fi organizate de Institutele Culturale Române (ICR) din străinătate cu ocazia Zilei Limbii Române, care este sărbătorită pe 31 august.

Un articol de Andrada Văsii|23 august 2013

Expoziţii de fotografii, facsimile şi manuscrise, spectacole de teatru, recitaluri de poezie, concursuri şi concerte vor fi organizate de Institutele Culturale Române (ICR) din străinătate cu ocazia Zilei Limbii Române, care este sărbătorită pe 31 august.

Astfel, Ziua Limbii Române – marcată pe 31 august – va fi sărbătorită în reţeaua Institutelor Culturale Române din străinătate, la Accademia di Romania, ICR Budapesta, ICR „Mihai Eminescu” de la Chişinău, ICR „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, ICR Madrid, ICR New York, ICR Paris, ICR Tel Aviv şi ICR Varşovia. Totodată, Ziua Limbii Române va fi celebrată în comunităţile româneşti din vecinătatea României, printr-o serie de evenimente organizate de Direcţia Generală Românii de Pretutindeni în Serbia, Republica Moldova şi Ucraina.

Proiectul de lege care instituie data de 31 august drept Ziua Limbii Române a fost adoptat în februarie. Ziua Limbii Române este sărbătorită pe 31 august şi în Republica Moldova.

Proiectul legislativ, iniţiat de 166 de parlamentari din toate grupurile politice, prevede ca Ziua Limbii Române să fie marcată de autorităţi şi instituţiile publice, inclusiv reprezentanţe diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române.

De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune şi Televiziunea Română pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, se mai arată în actul normativ.

50 de portrete

Accademia di Romania din Roma, în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, organizează în sala de conferinţe a institutului, în perioada 3-8 septembrie, o expoziţie cu 50 de fotografii-portrete ale scriitorilor şi poeţilor români, precum şi facsimile şi manuscrise ale scriitorilor Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Ion Creangă, I. L. Caragiale, Mircea Eliade, Nicolae Labiş, George Bacovia, Al. Macedonski, Ion Minulescu, Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Marin Preda, Eugène Ionesco, Panait Istrati, Camil Petrescu, Marin Sorescu, George Coşbuc, Ion Slavici, George Călinescu, Geo Bogza, Ionel Teodoreanu, Gala Galaction, Radu Tudoran, Mircea Sântimbreanu, Mihail Drumeş, Mihail Sebastian, Petru Maior, Gheorghe Şincai, Samoil Micu, Dimitrie Cantemir, Grigore Ureche, Ion Neculce, Miron Costin, Barbu Ştefănescu-Delavrancea, Alexandru Vlahuţă, George Topîrceanu, Anton Pann, Ion Heliade Rădulescu, Octavian Goga şi Zaharia Stancu.

De la cuvinte la satul românesc

ICR Budapesta celebrează Ziua Limbii Române pe 2 septembrie, la Micherechi, cu spectacolul-interactiv „Magia cuvântului”, conceput de Giorgiana Elena Popan. Evenimentul a fost programat pentru a coincide cu prima zi de şcoală în Ungaria şi este dedicat copiilor români dornici să păstreze viu tezaurul lingvistic moştenit de la strămoşii lor.

În tălmăcirea actriţei, elevi ai Şcolii generale româneşti din Micherechi vor asculta poveşti tradiţionale româneşti şi universale, pline de umor, şi vor lua parte la un program care include jocuri şi cântece.

ICR „Mihai Eminescu” de la Chişinău organizează o serie de evenimente prilejuite de Ziua Limbii Române. Astfel, în colaborare cu Consiliul Raional Leova şi Biblioteca Raională Leova, organizează expoziţia „Sufletul satului românesc”, în perioada 28 august – 27 septembrie, la Casa de Cultură din Leova. Vor fi expuse 42 de fotografii ale artiştilor orădeni Constantin Dancoglu şi Gheorghe Petrilă, realizate în câteva zone etno-folclorice ale Transilvaniei, cu precădere în Bihor, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.

22 de bannere, 30 de panouri

De asemenea, ICR Chişinău organizează expoziţia „Mihai Eminescu” la Străşeni, pe 27 august. Alcătuită din 22 de bannere, expoziţia va fi însoţită de prezentarea lucrării ,,Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic” şi a CD-ului aniversar ,,Rămâi, iubirea mea, rămâi”, conţinând o selecţie din versurile de dragoste ale poetului Nicolae Dabija. Expoziţia va fi itinerată şi în alte localităţi din Republica Moldova, precum Căuşeni, Soroca, Bălţi, Leova, Edineţ şi Cahul.

Totodată, la Palatul Culturii din oraşul Hînceşti va avea loc expoziţia ,,Grigore Gafencu”, în perioada 30 august – 30 septembrie, eveniment organizat în colaborare cu Consiliul Raional Hînceşti. Expoziţia foto-document include peste 30 de panouri foto realizate de Unitatea Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe, fiind prezentate aspecte inedite din activitatea diplomatului şi omului politic român Grigore Gafencu.

Acestor evenimente li se alătură expoziţia ,,Gavriil Bănulescu-Bodoni – un ierarh ortodox promotor al românismului” de la Edineţ, deschisă în perioada 25 august-25 septembrie. Expoziţia va fi itinerată şi în alte localităţi din Republica Moldova, precum Căuşeni, Soroca, Bălţi, Leova, Hînceşti şi Cahul.

Poezie și Facebook

ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul propune proiectul „Ziua Limbii Române sărbătorită la Istanbul: Emil Boroghină – Recital de poezie populară românească”, în data de 29 august, la sediul institutului. Recitalul cuprinde poezie populară românească selectată de actorul Emil Boroghină în decursul a şapte ani de cercetare, iar alegerea textelor a fost făcută în vederea relevării filosofiei populare ce transpare în creaţia românească transmisă prin tradiţie orală.

ICR Madrid organizează proiectul online „Ziua limbii române în Spania”, în perioada 31 august – 10 septembrie, o campanie de promovare a limbii şi a literaturii române traduse în spaniolă. Astfel, în perioada menţionată, vor fi publicate zilnic pe cele două pagini de Facebook administrate de ICR Madrid şi pe site-ul institutului, fragmente din literatura română, în limbile română şi în spaniolă.

De Ziua Limbii Române, ICR New York organizează patru recitaluri de poezie românească în interpretarea lui Constantin Chiriac, în perioada 29 august – 1 septembrie, în SUA şi Canada, notează Mediafax.

De asemenea, ICR Paris celebrează Ziua Limbii Române prin organizarea recitalului ,,Sunt un orb”, în interpretarea actorului Horaţiu Mălăele, la sala bizantină a Palatului Béhague, pe 31 august. ,,Sunt un orb” cuprinde creaţii ale unor poeţi români precum Nichita Stănescu, Adrian Păunescu şi Emil Brumaru, proiectul contribuind la promovarea limbii române în Franţa.

Info:

Seria de evenimente dedicate Zilei Limbii Române se va încheia pe 8 septembrie, când este programat un concert al maestrului Tudor Gheorghe la Cernăuţi, în sala Teatrului Olga Kobyljanska.

Intrarea la toate manifestările culturale menţionate mai sus este liberă.

Foto credit: Institutul Cultural Roman

 

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.