Fabrica de Sens, între 2 și 15 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/fabrica-de-sens-intre-2-si-5-iunie/

Festivalul Fabrica de Sens se desfăşoară între 2 şi 15 iunie. Vă prezentăm programul evenimentului.

Un articol de Liliana Matei|5 iunie 2023

Fabrica de Sens este un program educațional de o complexitate unică în mediul muzeal local și nu numai. Pornind de la înclinația naturală a MARe/Muzeului de Artă Recenta spre temele, tehnicile, ideile și practicile de actualitate, programul educațional, prin toate compartimentele sale diverse și totodată coerente, vizează racordarea participantilor (copii, adolescenti, adulti, dar și cadre de specialitate) la cele mai specifice experiențe ale prezentului.

Programul a fost conceput ca un mecanism complex de mediere artistică, prin intermediul căreia MARe/Muzeul de Artă Recentă vizează concomitent dezvoltarea semnificațiilor, dar și a sensibilității, oferind participanților acces la palierele conceptuale și emoționale ale artei actuale.

Fabrica de Sens a urmărit apropierea și asimilarea artei atât la un nivel practic ce vizează îndemânarea artistică și deprinderea tehnicilor (de pictură, sculptură, foto și video), dar și la un nivel teoretic de înțelegere a imaginii și a sensurilor ei.

Întregul program este mai mult decat un demers didactic și este racordat la experiența directă a participanților cu spațiile, cu colecțiile și cu expozițiile muzeului.

Programul Fabrica de Sens se încheie cu Festivalul Fabrica de Sens.

Programul Festivalului Fabrica de Sens:

2 iunie, orele 17.00 – ARCUB

Vernisajul expozițiilor

Arhifoto (instructor Rareș Toma) și Pictoria & Sculptoria (instructoare Regina Ionescu)

𝑖𝑛𝑡𝑟𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑖𝑏𝑒𝑟𝑎̆

Expoziția va fi deschisă din 3 până în 15 iunie, în intervalul orar 11-19, cu excepția zilelor de luni și marți.

3 iunie, orele 11.00-19.00 – MARe

_ sala Auditorium

Proiecție video Artistul @CineMARe, coordonator Ștefan Constantinescu

_ orele 17.00, etaj 2

Spectacol Poezia visului, de Miriam Răducanu | one man show: Lari Georgescu

intrare în baza biletului standard MARe

7 iunie, orele 17.00 – Muzeul de Artă Constanța

Vernisajul expoziției Cum se cade.

intrare liberă

8 iunie, orele 19.00 – MARe (grădină)

Conferința Proceduri actuale în lumea artei

intrare liberă

10 iunie, orele 17.00 – Goethe Institut București

Vernisajul expoziției MARe de Mic

intrare liberă

11 iunie – MARe

_ orele 12.00, etaj 1
Performance Muzeul sculpturilor vii

_ orele 13.00

Performance Imagini Sonore

intrare în baza biletului standard MARe

15 iunie, orele 19.00 – MARe (etaj 3)

Poetry & Sound Performance

Mai multe detalii despre programul festivalului găsiți pe pagina oficială de Facebook MARe.

Coordonatori: Antonia Iordache și Cristian Vechiu

Prezentat de: UniCredit Bank

Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Goethe Institut București, Ferma de Artă, Unteatru, AREAL, Cambridge School of Bucharest, Muzeul de Artă Constanța, Ascultă Viața, Clinica Statera

Program co-finanțat de AFCN. Administrația Fondului Cultural Național

*Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.