„Factorul groazei“ – un thriller despre puterea banilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/factorul-groazei-un-thriller-despre-puterea-banilor/

CRONICĂ DE CARTE Apărut la Editura All, în colecţia Strada Ficţiunii, romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris, are la bază o întâmplare reală – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010, în contextul crizei datoriilor suverane din Grecia

Un articol de Teodora Gheorghe|7 mai 2013

CRONICĂ DE CARTE Apărut la Editura All, în colecţia Strada Ficţiunii, romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris, are la bază o întâmplare reală – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010 (sau aşa numitul „Flash Crash“), în contextul crizei datoriilor suverane din Grecia.

Robert Harris surprinde foarte veridic fenomenul dezumanizării sub influenţa obsesiei de a stăpâni fluxul banilor. Romanul urmăreşte într-o manieră incitantă parcursul dramatic al personajului central, de la preocuparea admirabilă pentru ştiinţă la paranoia stârnită de propria creaţie scăpată de sub control.

CONCURS Câştigă romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris!

Alexander Hoffmann este un om de afaceri cu o minte sclipitoare. După o cădere nervoasă, îşi părăseşte poziţia de la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) şi, împreună cu Hugo Quarry, pun bazele unei afaceri de renume mondial: Hoffman Investment Technologies, un impresionant fond de hedging.

Inteligenţa fricii

Studiul inteligenţei artificiale îl ajută pe Hoffman să creeze programul VIXAL-4, posesorul unui algoritm care decide singur cum să joace la bursă în situaţiile riscante. Principiul de la baza algoritmului are ca pion principal mecanismul fricii. Dacă acesta este înţeles bine, poate prezice mersul pieţei.

Alex trăieşte o viaţă aproape monotonă alături de soţia sa Gabrielle, câştigând sume uriaşe de pe urma lui VIX, zis şi „factorul groazei“. Însă când un străin îi pătrunde în locuinţă trecând misterios de sistemul de securitate, pentru directorul fondului de hedging începe un periplu într-o lume de coşmar. Curând, VIXAL nu mai funcţionează ca înainte, generând un haos fără precedent.

Trei dintre lucrările de seamă ale lui C. Darwin – „Expresia emoţiilor la om şi animale“, „Descendenţa omului şi selecţia sexual“ şi „Originea speciilor“ – sunt citate la începutul multor capitole din roman. Supravieţuirea celor puternici într-un mediu amorf, administrat de quarţi (tocilarii geniali ai finanţelor) este tema predominantă.

Angajaţii lui Hoffmann gândesc şi acţionează animaţi de un instinct animalic. Investitori din toate colţurile lumii devin „prada“ celor mai mari creiere din fondul lui Hoffmann. Teama lor le furnizează combustibilul perfect pentru suprevieţuirea „specie“ de magnaţi în cadrul sistemului. Însă lupta care se dă în interiorul grupului este cea mai acerbă. În final, câştigă cel mai puternic, după ce şeful grupului nu mai este apt să conducă.

Agresorii devin victime

Personajele lui Harris sunt dezumanizate şi dominate de obsesii. Alex dă naştere unui adevărat imperiu în care mintea umană nu mai este solicitată, lasând locul programelor. VIXAL-4 aduce profituri uriaşe, funcţionând cu o inteligenţă greu de anticipat. Tehnologia însă nu doar înlocuieşte omul, ci îl distruge.

Hoffmann ajunge prizonierul propriilor halucinaţii, temându-se că, la rândul său, este victima unui scenariu elaborat menit să planteze în el una dintre cele mai puternice emoţii: groaza. Gabrielle are o fascinaţie morbidă pentru arta grotescă. Operele ei sunt construite din părţi reale de cadavre analizate cu o minuţiozitate cvasi-patologică.

Deşi pare cel mai pragmatic dintre toţi, Hugo Quarry urmează acelaşi traseu al partenerului său, moştenindu-i nu doar imperiul, ci şi obsesia. Pentru Hugo, VIXAL-4 „e peste tot, (…) chiar şi în aerul pe care îl respirăm“.

Protagoniştii thrillerului sunt exponenţi ai unor temeri actuale vizavi de economia instabilă ce a caracterizat numeroase ţări până anul trecut. În 2007, prăbuşirea Administraţiei Federale pentru Locuinţe (S.U.A.) a fost învinuită de fragilizarea sistemului financiar care a determinat începerea crizei economice. Indiferent de motivele care au condus la această situaţie alarmantă, efectele crizei s-au resimţit profund la nivel internaţional.

Teama de sărăcie a scăzut considerabil încrederea în posibilitatea de a trăi decent. În acelaşi timp, mulţi oameni de afaceri au profitat de pe urma sensibilizării maselor, concepând diverse scheme financiare inspirate din frica omului obişnuit de a pierde totul. Robert Harris face aluzie la această realitate, conturând tabloul prăbuşirii valorilor umane într-o societate mercantilă.

„Factorul groazei“ este o carte antrenantă în care misterul şi acţiunea sunt ingredientele principale ale unui thriller inteligent.

Cine este Robert Harris

Robert Harris este un cunoscut autor american contemporan. S-a născut în 1957, în Nottingham. A lucrat ca reporter pentru BBC şi editorialist pe teme de actualitate politică pentru „The Observer“. Cărţile sale s-au vândut în peste 10 milioane de exemplare şi au fost traduse în peste 30 de limbi. În 1992, publică „Fatherland“, primul roman de beletristică, care se bucură de un succes răsunător. Urmează o serie de bestselleruri: „Factorul groazei“, „Enigma“, „Archangel“, „Pompei“, „Imperium“, „Marioneta“, „Lustrum“, ş.a.

Foto: wikipedia

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.