Făget (Timiș), o destinație culturală
https://www.ziarulmetropolis.ro/faget-timis-o-destinatie-culturala/

Făget a devenit în această vară o destinaţie culturală găzduind prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mişcare / Moving Fireplaces, eveniment ce face parte dintr-o suită de astfel de activităţi pregătite de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană şi Asociaţia Prin Banat.

Un articol de Liliana Matei|27 august 2018

Petrila Quartet și trupa de teatru Auăleu au fost cei care i-au încântat pe cei prezenți la pre-evenimentul din Făget prin reprezentațiile lor artistice. Astfel că, Muzeul de Istorie și Etnografie din Făget s-a transformat pentru câteva momente într-o inedită sală de concert, unde, în interpretarea cvartetului de coarde format din familia de muzicieni Petrila Quartet, a avut loc un concert de muzică clasică dedicat Centenarului Marii Uniri.

Seara de 18 august a continuat în Parcul Regele Mihai I, cu piesa de teatru HUOOOOO!!!, o tragicomedie socială, politică și umană, prezentată de Auăleu, care a atras atenția și zâmbetele tuturor celor aflați la fața locului. „Super piesa! Am râs cu lacrimi, iar povestea a reflectat realitatea”, spune o participantă de la eveniment.

Între cele două momente artistice, echipa proiectului aflată la fața locului a continuat să culeagă poveștile oamenilor care s-au alăturat manifestărilor culturale și au invitat comunitatea să participe la construcția unei instalații de artă comunitară, care a fost expusă ulterior în parc.

Le mulțumim făgețenilor pentru că au fost alături de noi la acest pre-eveniment al proiectului Cămine în Mișcare. De asemenea, mulțumim Primăriei și Consiliului Local al Orașului Făget, pentru spijinul acordat în organizarea acestui pre-eveniment. Pe parcursul acestui proiect vor urma alte evenimente culturale în zonele extra-urbane ale Banatului, unde sperăm ca publicul să fie cât mai numeros”, transmite Alexandra Palconi, Președinte al Asociației Prin Banat.

Seria de pre-evenimente Cămine în Mișcare continuă, în data de 8 septembrie, la Margina, cu un alt spectacol de teatru al celor de la Auăleu, Ferma, prezentat în premieră în această zonă a Banatului, precum și cu ateliere creative și instalații de artă comunitară.

Evenimentul principal pe anul 2018 al proiectului Cămine în Mișcare va avea loc între 28 și 30 septembrie, în satele Margina și Zorani, jud. Timiș, iar programul complet al acestuia va fi disponibil foarte curând pe site și pe pagina de Facebook.

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.