Farmecul Lisabonei, într-un nou album
https://www.ziarulmetropolis.ro/farmecul-lisabonei-intr-un-nou-album/

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză şi Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundaţiei Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

Un articol de Liliana Matei|4 ianuarie 2021

Lansarea s-a desfășurat pe paginile de Facebook ale ICR Lisabona și Ambasadei României în Republica Portugheză.

Volumul tipărit la prestigioasa editură Guerra e Paz, în noiembrie 2020, se află deja în cele mai importante librării din Portugalia, anunță ICR într-un comunicat de presă. Sub coordonarea lui Radu Paraschivescu, albumul reunește texte ale unor personalități române care au avut prilejul să viziteze în decursul vremii Portugalia: diplomați, scriitori, artiști, oameni de teatru sau de film. Aceștia au încercat să capteze spiritul locului și să-l restituie, cu adaosul sensibilității și înțelegerii lor, publicului român și portughez, construind astfel o nouă punte de comunicare între România și Portugalia.

Cititorii românii vor avea prilejul să descopere sau să redescopere un ținut care, situat în cealaltă extremitate a Europei, s-a ascuns mereu într-un halou misterios și care, atunci când s-a oferit imaginației, prin texte beletristice sau de consemnare jurnalistică, a rămas adesea tributar câtorva locuri comune: epopeea exploratorilor, livezile de portocali, fadoul. „Azur de Lisabona” / „Azul de Lisboa” are și rolul de a integra aceste elemente de certă specificitate într-un tablou mai amplu, menit să promoveze, în același timp, valorile și personalitațile culturii române.

Pentru publicul portughez, această antologie de texte și imagini reprezintă un omagiu, dar și un prilej de a-și vedea țara prin ochii altora, de a se bucura de similaritățile de mentalitate, de civilizație și, nu în ultimul rând, de simțire, care sunt relevate în aceste povești românești despre Lisabona și Portugalia.

Albumul beneficiază de contribuția fotografului Cosmin Bumbuț, care a realizat o serie de fotografii inedite ale Lisabonei. Textele au fost traduse în portugheză de Corneliu Popa, iar conceptul grafic îi aparține Corinei Gabriela Duma.

Autorii pe care îi puteți citi în „Azur de Lisabona” / „Azul de Lisboa” sunt: Diana Adamek, Gabriela Adameșteanu, Teodor Baconschi, Tudor Banuș, Florin Bican, Ioana Bivolaru, Cristina Bolborea, Alain Bonte, Dan Caragea, Marin Cazacu, Gigi Căciuleanu, Constantin Chiriac, Ioana Bâldea Constantinescu, Marius Constantinescu, Gabriel Gafița, Gheorghe Fikl, Dinu Flămând, Manuel S. Fonseca, Sofia Fränkl, Alina Gherasim, Bogdan Ghiu, Călin Hentea, Marin Mălaicu-Hondrari, Adrian-Silvan Ionescu, Mircea Martin,  Gabriela Massaci, Virgil Mihaiu, Valeriu Mladin, Aurelia Mocanu, Daniel Nicolescu, Elisabeth Ochsenfeld, Radu Paraschivescu, Doina Păuleanu, Ileana Pintilie, Ioan Es. Pop, Simina Popa, Vasile Popovici, Simona Preda, Nicolae Prelipceanu, Andrei Rosetti, Radu Sergiu Ruba, Anamaria Smigelschi, Răzvan Suma, Bogdan-Alexandru Stănescu, Robert Șerban, Oltea Șerban-Pârâu,Virgil Tănase, Radu Toma, Alexandru Tomescu, Raluca Tulbure, Stelian Țurlea, Floarea Țuțuianu, Lucian Vasilescu, Ciprian Vălcan, Matei Vișniec, Mihai Zamfir.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.