Farmecul Lisabonei, într-un nou album
https://www.ziarulmetropolis.ro/farmecul-lisabonei-intr-un-nou-album/

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză şi Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundaţiei Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

Un articol de Liliana Matei|4 ianuarie 2021

Lansarea s-a desfășurat pe paginile de Facebook ale ICR Lisabona și Ambasadei României în Republica Portugheză.

Volumul tipărit la prestigioasa editură Guerra e Paz, în noiembrie 2020, se află deja în cele mai importante librării din Portugalia, anunță ICR într-un comunicat de presă. Sub coordonarea lui Radu Paraschivescu, albumul reunește texte ale unor personalități române care au avut prilejul să viziteze în decursul vremii Portugalia: diplomați, scriitori, artiști, oameni de teatru sau de film. Aceștia au încercat să capteze spiritul locului și să-l restituie, cu adaosul sensibilității și înțelegerii lor, publicului român și portughez, construind astfel o nouă punte de comunicare între România și Portugalia.

Cititorii românii vor avea prilejul să descopere sau să redescopere un ținut care, situat în cealaltă extremitate a Europei, s-a ascuns mereu într-un halou misterios și care, atunci când s-a oferit imaginației, prin texte beletristice sau de consemnare jurnalistică, a rămas adesea tributar câtorva locuri comune: epopeea exploratorilor, livezile de portocali, fadoul. „Azur de Lisabona” / „Azul de Lisboa” are și rolul de a integra aceste elemente de certă specificitate într-un tablou mai amplu, menit să promoveze, în același timp, valorile și personalitațile culturii române.

Pentru publicul portughez, această antologie de texte și imagini reprezintă un omagiu, dar și un prilej de a-și vedea țara prin ochii altora, de a se bucura de similaritățile de mentalitate, de civilizație și, nu în ultimul rând, de simțire, care sunt relevate în aceste povești românești despre Lisabona și Portugalia.

Albumul beneficiază de contribuția fotografului Cosmin Bumbuț, care a realizat o serie de fotografii inedite ale Lisabonei. Textele au fost traduse în portugheză de Corneliu Popa, iar conceptul grafic îi aparține Corinei Gabriela Duma.

Autorii pe care îi puteți citi în „Azur de Lisabona” / „Azul de Lisboa” sunt: Diana Adamek, Gabriela Adameșteanu, Teodor Baconschi, Tudor Banuș, Florin Bican, Ioana Bivolaru, Cristina Bolborea, Alain Bonte, Dan Caragea, Marin Cazacu, Gigi Căciuleanu, Constantin Chiriac, Ioana Bâldea Constantinescu, Marius Constantinescu, Gabriel Gafița, Gheorghe Fikl, Dinu Flămând, Manuel S. Fonseca, Sofia Fränkl, Alina Gherasim, Bogdan Ghiu, Călin Hentea, Marin Mălaicu-Hondrari, Adrian-Silvan Ionescu, Mircea Martin,  Gabriela Massaci, Virgil Mihaiu, Valeriu Mladin, Aurelia Mocanu, Daniel Nicolescu, Elisabeth Ochsenfeld, Radu Paraschivescu, Doina Păuleanu, Ileana Pintilie, Ioan Es. Pop, Simina Popa, Vasile Popovici, Simona Preda, Nicolae Prelipceanu, Andrei Rosetti, Radu Sergiu Ruba, Anamaria Smigelschi, Răzvan Suma, Bogdan-Alexandru Stănescu, Robert Șerban, Oltea Șerban-Pârâu,Virgil Tănase, Radu Toma, Alexandru Tomescu, Raluca Tulbure, Stelian Țurlea, Floarea Țuțuianu, Lucian Vasilescu, Ciprian Vălcan, Matei Vișniec, Mihai Zamfir.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.